БСП - Прессъобщение

site.btaКорнелия Нинова: Само БСП прояви държавническо отношение при избора на председател на НС

Корнелия Нинова: Само БСП прояви държавническо отношение при избора на председател на НС
Корнелия Нинова: Само БСП прояви държавническо отношение при избора на председател на НС
Снимка: Пресцентър БСП - Корнелия Нинова

„Подкрепихме Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, за да извадим България от много тежка криза. Само ние проявихме държавническо отношение и загриженост за хората в този момент. 3 дни, 10 пъти гласуване и абсолютна безизходица - това можеше да има много тежки последици за държавата и за хората.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ и продължи: „Избран е парламент, избрани са депутати - не можем да стартираме работата на Народното събрание, защото не можем да си изберем председател. Тоест стоим си вкъщи, получаваме си високите заплати и не работим. Но няма и закони.“

По думите ѝ този парламент не може и да бъде разпуснат от президента, защото по Конституция това може да се случи след като мине първа-втора-трета процедура за правителство, а такава не може да започне, тъй като няма председател. „Тоест блокираме всички власти в държавата. Законодателна - няма да има закони, няма да има бюджет, няма да има увеличение на минимална работна заплата, енергийно бедни, помощ за икономиката през зимата. Изпълнителната - не можем да излъчим правителство“, коментира Нинова в предаването “Тази сутрин“.

Нинова обясни, че в крайна сметка партиите, освен “Възраждане“, си оттеглиха своите кандидатури в търсене на изход от ситуацията - и ГЕРБ, и ПП, и Кристиан Вигенин от БСП сам си я оттегли, но проблемът е бил липсата на съгласие. „Три денонощия водихме разговори. Вежди Рашидов не е избран като представител на една партия. Избрахме го, тъй като Конституцията дава право на най-възрастния да открие първото заседание и решихме, че в тази безизходица единственият начин е той да продължи, да изберем заместници, за да стартират най-важните неща и да не блокираме държавата. Събрахме се всички в председателския кабинет и говорихме“, разказа лидерът на левицата и припомни първоначалният му отказ за поста на председател. „В един момент в председателския кабинет казах на колегите: “Представяте ли си Вежди Рашидов случайно или по грешка натисне звънеца и закрие първото заседание, знаете ли какво ще стане?“ - няма кой да открие второто. Най-възрастният може да открие само първото и ние три дни стоим в първо заседание“, каза още Нинова.

За “БСП за България“ най-важно е било да отблокира държавата, да има институции, да има решения за хората през зимата, да има бюджет. „Някакси другите колеги се затвориха в партийното и не мислят за последиците. В един момент дори “Демократична България“ каза, че Кристиан Вигенин е прекрасен кандидат, но няма как да го подкрепят, защото БСП е против да изнасяме оръжия за Украйна. Какво общо има това?“, попита Нинова и допълни: „Ние трябва да стартираме работата на законодателния орган, за да приемем бюджета и да дадем спокойствие на хората през зимата. Казах им: “Колеги, трябва да спасим България и хората, а след това внесете каквото искате, ще го гласуваме, но не поставяйте такива условия. Изборът на председател няма нищо общо с политиките, които провеждаме“, заяви лидерът на БСП.

На твърденията от ПП, че с избора на Вежди Рашидов на чело на НС застава Бойко Борисов, Нинова отговори така: „Да се спрат с емоциите и оценките, защото бяха напът да катастрофираме всичко. Нали има седем заместник-председатели, нали в председателския съвет лидерите взимаме решенията - какво да влезе в дневния ред, как да влезе. Имаше нужда от спокойствие, от разум, от отговорност и ние го проявихме“, категорична е тя и допълни, че по искане на “БСП за България“ днес се изслушва финансовият министър.

Според Нинова темата за хартиената бюлетина е важна, но не е най-важна. „Заедно с този законопроект внесохме още осем социални законопроекта - това, което сме обещавали на хората в кампанията. Например - минималната работна заплата да бъде 850 лева, това е половината от средната. Или да има безплатни учебници до 12 клас, или майчинството за втората година да е равно на минималната работна заплата“, коментира тя и допълни, че още първия ден са внесли промени в Изборния кодекс, за да се приемат на време. „Има порочна практика в парламента да се приемат в последния момент. Досега същата позиция са заявили ГЕРБ, “Български възход“ и ДПС, но не е възможна такава управленска коалиция“, категорична е тя и отново потвърди, че БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ - това е решението на партията на Национален съвет.

„В последните два дни ме впечатлява истерията, която се развихря около хартиената бюлетина. Вижте реакцията - тя е крайна и буди съмнения вече. Тази хартиена бюлетина беше част от разговорите за избор на председател, Кирил Петков дойде и каза да се оттеглим Изборния кодекс, това буди съмнения какво се случва. Защо в кулоарите на парламента, в партийните централи, навсякъде се шушука, че може би през машините се подменя реалният вот на хората, защо никой не иска да го каже на глас?“, попита лидерът на левицата.

„Аз задавам въпрос реален ли е този вот? Вижте какво изписаха машините в три области по време на изборите - Варна, Велико Търново и Пазарджик - “Дневникът е подправен“. Къде е проверката? Знаем само за тези случаи, а дали не е имало и в други области?“, попита още Нинова.

По думите ѝ от всички анализи е очевидно, че само машинното гласуване ограничава конституционното право на гласа на хората. „Сега просто предлагаме да има избор, човек да може да избере дали на машина или на хартия. Да дадем конституционното право на всеки да си даде гласа както прецени“, заяви тя и посочи част от аргументите на своите колеги - някои от партиите казват, че така ще се върнат подправените протоколи, задраскани гласове. „Това е самопризнание за невъзможност да свършиш работа. Всички партии имаме представители в комисиите, какво казват така колегите - че и техните хора ли подправят протоколите? Двама служебни министри излизат тези дни и говорят против хартията, и че така ще се върне манипулацията - това означават признания на служебния кабинет, че не може да произведе честни избори“, поясни тя.

Според Корнелия Нинова в момента с “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ ги свързва борбата с корупцията и промяната в правосъдната система. „Тук сме непреклонни. С този модел на задкулисие, на договорки, на раздадени обществени поръчки, на кръгове от фирми се борим от 7 години и си носим последиците и ударите от тази борба“, обясни тя. „Ако в разговорите “Демократична България“ поставят като червена линия и условие износът на оръжия за Украйна, няма да се получи коалиция. Ние говорим вече за коалиция на войната - ГЕРБ, “Продължаваме промяната“ и “Демокатична България“ вероятно ще гласуват тази седмица износ на оръжия за Украйна. За нас това е риск България да бъде въвлечена във военния конфликт и ние няма да се съгласим“, категорична е тя и допълни, че за левицата мирът е по-важен от всичко друго.

По думите на Нинова изборът за председател е национално отговорна позиция, за да започне работата на парламента, там не са договаряни политики. „Другата част е за политики - предполагам, че ще има плаващи мнозинства в парламент. За едно нещо ще се гласува в един комплект от партии, за друго нещо от друг - това означава политическа нестабилност. Това го гледаме вече два парламента и трудно се случва“, предупреди лидерът на левицата.

Според нея бюджетът за 2023 г. и законите по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да убедят повече партии. „Тук всички сме категорични, че това е необходимо, затова очаквам по-голямо мнозинство“, каза още тя.

От БСП все още смятат, че служебният финансов министър създава паника за 11 млрд. дефицит. „В средата на годината имаше 9 млрд лева в хазната на държавата и 1.5 млрд. излишък. Сега са малко над 10 млрд. и 1 млрд. излишък - към края на септември го отчита самата министърка на финансите. Озадачени сме откъде идва прогнозата за такъв огромен дефицит, за какво ще е харчат тези пари? Още повече, че докато тя беше зам.-министър в редовното правителство, тя правеше бюджета и 3-годишната прогнозна рамка. Нито веднъж не е ставало думи за такива параметри. Нашият пакет от социални закони, на които ние ще държим и не може да се случи единият вариант, който кабинетът предлага - да се орязват социални разходи в тази бедност, инфлация, ръст на цени, на ток, студена зима - в никакъв случай“, категорична е Нинова.

„Затова днес ясно ще искаме да чуем откъде идва този дефицит, който те предвиждат. Дали не е от 8-те нови самолета F-16 и новите “Грипени“, които президентът Радев предлага да се купуват или да се вземат на лизинг. В тази криза, тези средства са необходими да помогнем на хората и да подкрепим икономиката“, каза още тя и допълни, че увеличените пенсии, заплати и социални помощи по време на редовното управление са разчетени, парите ги има и струват между 2-3 млрд. лева.

„За икономиката трябва да продължим подкрепата за тока, да сложим таван на цените на ток, парно, газ и вода. Да увеличим минималната работна заплата, да определим понятието енергийно беден, да гласуваме подкрепа за тези хора през зимата, да въведем две тарифи за по-бедни и богати хора. Много странно защо служебния кабинет първо я предложи, а после се отказа от тези идея. Ние от “БСП за България“ я предлагаме от май месец, но не ни стигна времето в редовния кабинет да уточним какво е енергийно беден.“ Като необходими мерки Нинова добави още цялостната им политика за младите, за децата и за семейството на младите, безплатни учебници, лекарства за деца, майчинството.

Лидерът на БСП обясни и как президентът Радев се меси в работата на парламентарната група - чрез служебни министри, които са поканени на интервюта в качеството си на служебни министри. „Онзи ден госпожа Весела Лечева си позволи половината от интервюто да коментира Конгреса на БСП, да излъже, че парламентарната група не е внесла нито един социален закон от тези, които сме обещали на хората, при положение, че от първия ден сме ги внесли.  Да коментира решенията на парламентарната група при избора на председател. Това работа ли е на един служебен министър, пък бил той и от БСП, въпреки че не е изпратена от партията там. Неговата работа е да си гледа министерството, а не да коментира партиен конгрес, решение на парламентарна група и законодателство на една партия. Просто спрете, достатъчно в кампанията работихте срещу БСП, стига толкова, изборите минаха“, предупреди Нинова.

По думите на Нинова от левицата не са се виждали с контактната група на Плевнелиев и Паси и не са разговаряли с тях. „Имаме решение на Изпълнителното бюро да не отидем на тази среща и уважително отговорихме на писмената им покана също писмено - че мястото за водене на такива разговори е парламентът“, обясни тя и продължи: „Борисов в последните дни прави странни неща, които също някак си допринасят да се нанесе удар върху парламентаризма и да се върви към едноличната власт. Имаше контактна група за правителство, сега предлага контактна група за бюджет с президента - в българските закони и Конституция няма такова нещо, има парламент и там се решават тези неща“, каза тя и припомни, че от БСП също инициираха среща за бюджета, но тя беше в парламента и с парламентарните групи. „Не оспорваме личностните, а оспорваме принципите и посегателството върху разделението на властите, върху силата на парламента в парламентарната република, върху сценария да преминем към еднолична власт“, каза още тя.

„От медиите научихме вчера, че имат проект за декларация - също не е тяхна работа. И в закона, и в работата на парламента е записано кой внася декларации, по какъв ред. Като че ли се правят опити този парламент да бъде неглижиране, имам чувството, че се правеха умишлени опити да не тръгне работата още в началото, смята Нинова

„С “Български възход“ засега сме се срещали само на председателски съвет и на тези разговори за избор на председател. Те не са определени, не казват за какво са и против какво са. И самото им гласуване за председател го показа - гласуваха за всички “въздържал се“, а накрая напуснаха и залата, за да падне кворума“, коментира Нинова за партията на Стефан Янев.

„Каква ще бъде ролята на Сергей Станишев могат да решат само членовете на партията. Да заповяда, добре дошъл е, да се яви на пряк избор пред членовете и те ще решат дали ще се върне начело на партията“, заяви на финала лидерът на БСП.

 

/ХЯ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:07 на 28.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация