БСП - Прессъобщение

site.btaНинова: Имаме четири приоритета – благосъстояние, развитие на икономиката, борба с корупцията и мир

Нинова: Имаме четири приоритета – благосъстояние, развитие на икономиката, борба с корупцията и мир
Нинова: Имаме четири приоритета – благосъстояние, развитие на икономиката, борба с корупцията и мир
Снимка: Пресцентър БСП - Корнелия Нинова

Финансово стабилна и социална държава е възможна държава и ние ще работим в тази посока

Встъпително слово на председателя на ПГ „БСП за България“ Корнелия Нинова на откриването на 48-ото Народно събрание

 

Уважаеми г-н президент на Република България,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми членове на Конституционния съд,

Уважаеми дами и господа министри,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на съдебната власт,

Уважаеми г-н председател на Висшия адвокатски съвет,

Уважаеми президенти на Република България и председатели на Народното събрание,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми г-н началник на отбраната,

Уважаема г-жо омбудсман,

Уважаеми работодатели и синдикати,

Уважаеми членове на Централната избирателна комисия,

Уважаеми представители на религиозните общности в Република България,

Дами и господа,

Скъпи български граждани,

Има такива редки дни в политическия живот на България, в които всички оправомощени от вас да чертаят пътя на страната и да се грижат за благосъстоянието на българския народ, се събират на едно място. Случва се рядко, но ето тук сме всички – представители на законодателната власт, на изпълнителната власт, президентска институция, съдебна власт, научна общност, религиозна общност, работодатели и синдикати, нашите партньори от европейското семейство. И днес, не „те – партиите“, а ние – институциите трябва да дадем отговор, можем ли да се справим с кризите, можем ли да осигурим на България хоризонт за развитие, а на българския народ – сигурност и добруване. Това е в най-висша степен институционален въпрос, а не тяснопартиен.

Можем, ако всяка власт поеме своята отговорност и взаимодействие, а не във война помежду си и се движим в една посока. Разбира се, отговорността на народните представители е най-голяма, защото тук, в Народното събрание, се приемат законите, определят се правилата, по които се урежда общественият живот. И е много важно как ние тук, уважаеми колеги народни представители, ще наредим приоритети на България.

Изправени пред каскада от кризи, за нас от “БСП за България“, трябва да решим четири важни неща. Първо, благосъстоянието на българския народ. Второ, финансова стабилност и развитие на икономиката. Трето, безкомпромисна борба с корупцията. И четвърто, гарантиране на мир за българския народ и защита на неговото достойнство.

Кризите доведоха до още бедност и до все по-големи неравенства. За нас от „БСП за България“ има бързи решения и те са таван на цените, увеличение на доходите, подкрепата на държавата за енергийно бедни, работещи бедни, млади семейства, възрастни хора. Внасяме законопроекти за две тарифи, енергийно бедни като понятие, таван на цени на ток, парно, вода и газ, увеличение на минималната работна заплата на 850 лв., необлагаем минимум в рамките на прага на бедност от 504 лв., освобождаване на млади до 26 години от плащането на данък върху първите им доходи, майчинството през втората година да бъде равно на минималната работна заплата, безплатни лекарства за деца до 14 години и безплатни учебници за ученици, преизчисляване на пенсиите, цялостен социален пакет в подкрепа на хората и за първия ни приоритет – гарантиране на благосъстоянието на българския народ.

Виждаме, че и други колеги от други партии, които по-рано отричаха тези мерки като антипазарни, днес също ги приемат като необходими. За съжаление, закъсняхме с поне половин година. Изпревариха ни много европейски държави. Полша, Испания, Италия, Германия, Австрия отдавна въведоха тези мерки, загрижени за благосъстоянието на европейските народи. Когато ние, автентичната лява партия, предлагахме тези мерки още през април, те бяха отхвърлени. Но по-добре късно, отколкото никога. Сега очевидно имаме по-голямо съгласие по тези мерки.

Уважаеми колеги, благосъстоянието на българския народ не минава само през краткосрочната помощ и подкрепа за преминаване през тежките зимни месеци. Благосъстоянието на българския народ трябва да е дългосрочна, принципна и последователно преследвана цел. А то минава и през добро образование и здраве. Притиснати от кризите, ние забравихме за дълбоките реформи в образованието и здравеопазването. А само добре образован и здрав народ може да гради просперираща държава. Народ, който уважава културата и духовните си водачи, пази и достойнството си. Ето защо за нас прегледът на учебното съдържание на учебниците, които да отразяват истината за българската история, да отразяват българските класици и да бъдат достъпни за децата си остава приоритетна задача. Един учебник за един клас по един предмет, обвързването на образованието с икономиката са важни за нас теми, които отново ще поставим в 48-ия парламент. Здравеопазването затъва все повече. Не са доволни и лекари, и сестри, санитари и пациенти. Не може повече търговията да е водеща в здравеопазването. То трябва да е достъпно и безплатно за тези, които са си плащали осигуровките. А за тези, които не са, държавата да гарантира минимум пакет от здравни услуги.

Разбира се, идва логическият въпрос, откъде пари за всичко това. Има временни решения, прилагат се в цяла Европа – увеличаване на дефицита, теглене на дългове. Но има едно, което е трайно и към което ви призовавам да се обединим – работеща икономика. Само работеща икономика, високи инвестиции, високотехнологична икономика могат да гарантират приходи за социална дейност, образование и здравеопазване. Веригата на доставки се скъсява от Азия към Европа и това е шанс за България и за българската икономика. Държавата трябва да продължи да бъде партньор на българските фирми. Подкрепата за тях за тока да продължи. Особено за малък, среден, семеен бизнес. Особено за българско родно производство. Да създадем всички условия за инвестиции, данъчно облекчение за реинвестиране на печалбата, стимулиране на износа, спиране на рекета върху фирмите и борба с корупцията в обществените поръчки.

И така стигам до третия наш приоритет – безкомпромисната борба с корупцията. Тя ще помогне и за социалната ни програма, и за развитие на икономиката. Корупцията, задкулисието, даването на пари под масата е проникнало дълбоко в основите на нашия живот и е във всички обществени сфери. Корупцията е една от причините за бедността, за неравенствата и за несправедливостта. Тя е голямото зло за България. Тя се бори с железни и строги закони, контрол върху тяхното изпълнение, неизбежност на наказанието и реформа в правосъдната система.

Напоследък, уважаеми колеги, виждаме колко дълбоко корупцията е обвързана и с един много сериозен проблем – войната по пътищата. Пияни и дрогирани шофьори, над които има чадър на всички равнища, убиват невинни хора по пътищата. Не можем просто да констатираме това. Ние предприемаме действия. Внасяме промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс в следната посока – отнемане на книжката завинаги, конфискуване на моторното превозно средство завинаги, да няма условни присъди, а само ефективни присъди при тези престъпления и те да се движат по бързото производство, а не да се точат с години и в крайна сметка да доведат до безнаказаност.

Всички тези неща, които предлагаме от “БСП за България“, трябва да направим във вътрешнодържавен план в момент, в който става глобална промяна в света - в резултат на войната и на последиците от нея. Външната политика стана изключително важна тема в нашето ежедневие. Много пъти в последните месеци се повтаряше думата война и много рядко думата мир. Ние смятаме, че мирът е най-висшето човешко благо. Ние осъдихме агресията на Русия в Украйна. Ние помогнахме на украинските бежанци. Казвам, ние - това беше правителството, в което участвахме. Положихме всички усилия и така трябва да бъде, да бъдем съпричастни към мъката и тревогата на тези хора. Но предоставянето на оръжия от България на Украйна за нас означава въвличане на страната във войната, ние сме против.

Върху БСП беше хвърлено обвинение, че изнасяме оръжие за Украйна по време на правителството. Времето доказва обратното и беше точно обратното. Ние бяхме коректив в правителството по много въпроси и този беше един от тях и колегите от “Демократична България“ и от “Продължаваме промяната“ го знаят много добре. Какви спорове сме водили, с какви аргументи не допуснахме решение на парламента да се изнасят оръжия за Украйна. Оставаме на същата позиция и сега и днес. Решението е в дипломацията, спиране на военните действия, преговори и мир.

Ние няма да подкрепим предложението на служебния кабинет за закупуване, наемане или вземане на лизинг самолети. Това ще изразим ясно, когато бъде внесено такова предложение. Тези пари в тези кризи са необходими за заплати, за пенсии, за помощ на деца, на млади семейства, за социални разходи, за компенсация на бизнеса.

Много се говори напоследък и много агресивно за бързо и веднага влизане в Еврозоната. Мнозинството от българското общество се произнесе. Членството на България в Европейския съюз и НАТО е осъзнат избор на по-голяма част от българските граждани и те го доказват с гласуване. Но защо забравяме, че възложихме на БНБ да ни направи доклад как ще се отрази приемането ни в Еврозоната сега и веднага, как ще се отрази на икономиката, как ще се отрази на доходите. Това да задаваш разумни въпроси, какви ще бъдат последствията за държавата и за народа ти не означава, че си антиевропейски настроен, просто си отговорен политик и държавник.

Затова ние няма просто да говорим по тази тема. Следващата стъпка, която ще направим - каним ръководството на БНБ тук, пред нас и пред всички на открито заседание, за да чуе целият български народ: Има ли доклад? Имало ли е в миналото? Има ли сега? Какви са изводите на професионалистите и на институцията БНБ за последиците, за България, за икономиката, за парите на хората, за бедността и за нарастването на неравенствата и тогава да решаваме? Ние ги каним и ще внесем тази покана днес.

Има още един въпрос, който някак си набързо в края на миналия парламент решихме. Ние от “БСП за България“ не подкрепихме решението на парламента за даване на зелена светлина за членство на Република Северна Македония. Имахме своите аргументи. Виждате ли какво се случва в последните дни и месеци? В името на защитата на достойнството на българския народ предлагаме и ще внесем декларация, с която, ако приемете да одобрим, да осъдим езика на омразата, агресията, унижаването на българското знаме и символи на българския химн, на името на България и на достойнството на българския народ.

За да се случи всичко това, ние сме напълно наясно, че трябва да има работещ парламент, Народно събрание. Колкото по-дълго работим, толкова по-добре. Но колкото и да е отреденият живот на Народното събрание, трябва да постигнем минимум съгласие по бързи антикризисни мерки, антиинфлационни, овладяване на цени и подкрепа на хората, бюджет за 2023 г., в който да залегнат всички тези мерки. В този бюджет да не допуснем никакво разклащане на финансовата стабилност на страната. Има начини да се съчетаят тези неща - финансово стабилна и социална държава е възможна държава и ние ще работим в тази посока.

И сега, за правителството - също много се изговори след 3-ти октомври. Всякакви сценарии да се състави правителство за евроатлантически ценности, да бъде експертно, зад което всички да се снишим в кризата и да не носим политическа отговорност. Но политиката изисква отговорност, изисква мъжество. Ще си послужа с един цитат на президента Радев от 12-и септември 2020 г. Тогава президентът каза така: “Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада долу с празните чекмеджета да водят диалог. Е, няма как да стане.“ Е, това е днес изборът ни какво правителство искаме да направим.

Ние сме последователни и принципни. Ние 6 години се борим със стария модел на управление и продължаваме, водени от един принцип и една дума стои начело на тези наши действия - справедливост. В името на справедливостта оставаме последователни и принципи в борбата с модела на задкулисие, в борбата за правова, социална и справедлива държава.

На добър час!

 

/ХЯ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:43 на 19.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация