site.btaЮжна Корея залага на огромни складове за зеле, за да спаси традиционното си кимчи


Производителите на кимчи(традиционно ясните с основна съставка ферментирало зеле) в Южна Корея изпитват сериозни затруднения и намаляват, тъй като предизвиканият от изменението на климата недостиг на зеле доведе до скок на цените тази година, правейки щетите, нанесени от по-евтините предложения от китайските конкуренти още по-сериозни, съобщи Ройтерс.
Въпреки че кимчито може да се направи от други съставки, около три четвърти от това, произведено в търговската мрежа, е на основата на зеле.
Усещането за криза, около пикантната маринована гарнитура, която се яде всеки ден от много корейци и е ключова за местната идентичност, е такова, че правителството наскоро изложи планове за изграждане на две масивни съоръжения за съхранение на зеле.
С площ от 9900 квадратни метра всяко, съоръженията, които ще бъдат изградени в селските окръзи Гьосан и Хаенам, заедно, ще бъдат еквивалентни на три футболни игрища по размер. Те ще могат да съхраняват 10 000 тона зеле и да мариноват 50 тона зеле дневно.
Строителството, което се очаква да струва на данъкоплатците 58 милиарда вона (40 милиона долара), трябва да бъде завършено през 2025 г.
За местните производители на кимчи, които се борят да закупят достатъчно зеле на сегашните високи цени, държавната намеса за съхранение на продукцията и снабдяване на индустрията на достъпни цени няма да дойде навреме, допълва Ройтерс.
Промяната на климата през последните години, която доведе до по-високи температури и по-силен дъжд, нанесе щети на зелевите култури, ограничавайки доставките. Тази година цените на зелето се удвоиха за по-малко от три месеца, част от широкия скок на инфлацията до 24-годишни върхове, достигнати през юли.
"Преди купувахме зеле през юни, след което го съхранявахме за употреба по-късно, когато цените се покачат, но тази година вече сме изчерпали запасите", каза Ан Ик-джин, главен изпълнителен директор на производителя на кимчи "Чонгон органик" (Cheongone Organic). Той допълва, че преди са произвеждали 15 тона кимчи на ден, но сега произвеждат само 10 или дори по-малко. Компанията му е трябвало да повиши цената на кимчи с две трети до 5000 вона (3,5 долара) за килограм.
Индустрията на кимчи в Южна Корея е по хлъзгав наклон от доста време.
Китайският внос, който често се оценява на около една трета от местно произведеното кимчи, нарасна през последните две десетилетия и представлява 40 процента от вътрешния пазар за търговско произведено кимчи.
Като се добавят слабите реколти от зеле през последните години, голяма част от индустрията просто се разпада. Миналата година почти половината от над 1000 производители на кимчи в Южна Корея или са затворили за постоянно, или временно, или са преминали към други продукти, според проучване на Korea Rating & Data(Корея рейтинг енд дейта).
Корейските производители на кимчи се надяват планът на правителството поне да попречи на местните производители да загубят още повече позиции.
От своя страна, правителството се надява, че комплексите за съхранение също ще "допринесат значително за укрепване на местно произведеното кимчи в световен мащаб", коментира Лим Джунг-гуен, заместник-директор на отдела за насърчаване на хранително-вкусовата промишленост на министерството на земеделието, добавяйки, че могат да бъдат построени още комплекси, ако първите два заработят добре.
Износът на кимчи в страната е нараснал с 10,7 процента до рекордните 160 милиона долара миналата година, носейки вълна от интерес към корейската култура, тласкана от момчешка група BTS(БИ ТИ ЕС) и антиутопичната драма на Нетфликс "Игра на калмари" (Squid Game).
В страната обаче нараства загрижеността, че недостигът на зеле също ще торпилира традицията на "Kimjang" - правенето и споделянето на кимчи между семейства, приятели и общности, често провеждано през ноември, но не само тогава.
Според представител на веригата супермаркети "Ханаро март" (Hanaro Mart) продажбите на готово кимчи са се покачили с 20 процента от август в сравнение със същия период година по-рано.
"Обикновено правя кимчи сама, но цената на съставките се повиши толкова много", казва 72-годишната Ким Сук-киунг, докато купува готово кимчи в супермаркет в Сеул.
/СЛС/
news.modal.header
news.modal.text