site.btaУчени дискутираха въздействието на парниковите газове върху селското стопанство


Клийнтех България, Аграрен Университет (АУ)- Пловдив и Софийски Университет (СУ)„Св. Климент Охридски", в качеството си на хъб мениджър на Европейския институт за иновации и технологии в храните(EIT Food) за България, проведоха кръгла маса на тема „Въздействието на емисиите на парникови газове върху селското стопанство и хранително-вкусовия сектор". Това съобщиха от пресцентъра на Аграрния университет. Събитието се състоя в Софийски Университет „Св. Климент Охридски".
Проф. Ирена Атанасова от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров", запозна присъстващите с нарастването на въглеродните емисии в контекста на втория по големина годишен ръст в историята. Направена беше връзката между този показател и заплахите за почвените функции. От своя страна доц. Иван Трайков от СУ „Св. Климент Охридски", продължи темата през призмата на водните ресурси и адаптирането на агроекосистемите, чрез развитие на градското земеделие, разширяване на капковото напояване и други мерки.
Представени бяха дигитални технологии в сферата на изкуствения интелект в растителното производство за справяне с климатичните промени. Проф. Владислав Попов от АУ - Пловдив, сподели модели и средства на прецизно земеделие като GPS, сензорни, сателитни изображения, дронове, роботика, интелигентни системи за управление на земеделските процеси. През призмата на новите технологии се разгледа и темата за управление на пасищата с цел намаляване на въглеродния отпечатък от проф. д-р. Христина Янчева, ректор на АУ - Пловдив. Участниците се запознаха с темата за интелигентните пасища и получиха практични съвети как да ги създадат.
Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган, създаден от Европейския съюз през 2008 г. с цел да увеличава възможностите на Европа в областта на иновациите и научните изследвания.
/АКМ/
news.modal.header
news.modal.text