site.btaНова табела посреща туристи и поклонници край Крепчанския скален манастир

BOBSTH 18:27:31 17-10-2021
RM1825BO.014
Опака - скален манастир - нова табела

Нова табела посреща туристи и поклонници край Крепчанския скален манастир


Опака, 17 октомври /Боряна Димитрова, БТА/
Нова табела посреща туристи и поклонници край Крепчанския скален манастир. Тя е поставена днес, в края на тридневната Международна научна конференция /15-17 октомври/, на която община Опака бе домакин, съобщи за БТА Мирослав Георгиев - уредник в Регионалния исторически музей в Търговище, отдел "Опака".
Форумът бе на тема "Светият отец Антони от Крепчанския манастир: 1100 години монашество в българските земи". Със свои доклади, научни разработки и съобщения са участвали 25 специалисти от България, Русия и Гърция, които разглеждат темата за монашеството у нас.
През октомври се навършват 1100 години от основаването на Скалната обител край Крепча. Новата табела представя синтезирано историята на манастира и проучванията на обекта досега. На другата страна в текст и снимки са запечатани моменти от съвременното използване на манастира като поклоннически център. Могат да се видят стари /черно-бели/ кадри от некропол, датиран от 9-10-и и 12-15-и век, който се намира на 1,5 км отстояние от манастира в скалата в посока село Голямо Градище, допълни Георгиев.
Дизайнът и текстът са подбрани от проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет, водещ на конференцията. Той е и археологът, който в началото на 70-те години на 20-и век изследва епиграфския материал по стените на манастира край Крепча и публикува два надписа на кирилица - с изключителен научен интерес. Единият се счита за най-ранно датирания на кирилица в света.
Скалният манастир край Крепча е археологическа ценност от национално значение и се намира под закрилата на държавата. От есента на миналата година бе предоставен за стопанисване на община Опака.


/РУМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 18:51 на 06.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация