site.btaГотвачи ще използват пет тона продукти в надпреварата за Националната кулинарна купа на България

BOBSTH 13:08:30 19-04-2013
NZ1308BO.004
Пловдив - кулинарна купа - откриване

Готвачи ще използват пет тона продукти
в надпреварата за Националната
кулинарна купа на България


Пловдив, 19 април /Ирина Шопова, БТА/
Повече от пет тона продукти достави голяма търговска верига за
състезанията за Националната кулинарна купа "България 2013",
които започнаха днес в Международния панаир в Пловдив.
Претендентите за титлите имат на разположение около 100
артикула, за да сътворят своите шедьоври. Над 60 готвачи,
сладкари, пицари и карвинг декоратори участват в надпреварата,
която ще продължи и утре.
За първи път оценки дава международно жури от Англия, Испания,
Италия и Норвегия, посочиха организаторите от Българската
асоциация на професионалните готвачи. Експертите от чужбина не
само преценяват изисканите ястия, но и демонстрират своите
умения в презентации на различни храни.
Новата тенденция е завръщане към националната кухня,
коментираха от асоциацията. Тя измества модната доскоро линия на
екзотичните менюта, заимстващи елементи от различни кулинарни
традиции.
Карвинг декораторите сътворяват скулптури от тиква, моркови,
зеле и диня. Те се надпреварват в два кръга - арт и технически
карвинг.
В категорията "Най-добър готвач" също се минава през два тура.
В първия се приготвят вегетарианско ястие, основно блюдо от риба
с морски, речни и океански дарове, както и десерт от сирене. В
раздела "Кулинарен отбор на България" майсторите приготвят
предястие от риба, основно ястие от месо или дивеч и десерт на
основата на мед и шоколад. И в двата раздела вторият тур е на
принципа "Черна кутия", в който трябва да се импровизират
рецепти с определен набор от продукти, получени преди старта.
Сладкарите се конкурират с абстрактни композиции от шоколад,
марципан, сметана и плодове. Пицарите ще бъдат наблюдавани от
председателя на Асоциацията на пицарите в Италия Джовани Мента.
Наред с известните имена, се изявяват и ученици в надпревара
за титлите "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад
хлебар-сладкар", "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад
барман" и "Най-добър карвинг декоратор". Това е част от Петата
панорама на професионалното образование, която се организира от
Министерството на образованието, младежта и науката.
Националната кулинарна купа е под патронажа на посолството на
Норвегия у нас. Партньори са Българската асоциация по карвинг,
Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската
асоциация на барманите, Българската асоциация на пицарите,
Община Пловдив и Съвета по туризъм-Пловдив.


/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:04 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация