Сдружение "За достъпна и качествена храна" – Прессъобщение

site.btaСдружение „За достъпна и качествена храна“: Българската риба трябва да стига до българската трапеза, не само до износа

Сдружение „За достъпна и качествена храна“: Българската риба трябва да стига до българската трапеза, не само до износа
Сдружение „За достъпна и качествена храна“: Българската риба трябва да стига до българската трапеза, не само до износа
Сдружение "За достъпна и качествена храна"

В навечерието на Никулден – празника на рибарите и рибната трапеза – Сдружение „За достъпна и качествена храна“ алармира, че българската риба изчезва от пазара, докато все повече от родното производство се насочва към износ. Това води до високи цени, недостиг и засилено присъствие на вносна риба със съмнително качество и произход.

На заседанието на Консултативния съвет по риба и рибни продукти, проведено на 11 ноември 2025 г., представителят на Сдружението д-р инж. Андрей Велчев заяви, че „българската риба трябва първо да достига до българската трапеза – това е въпрос на национална отговорност, а не просто на пазарен избор“.

Сдружението остро критикува част от рибопроизводителите и преработвателите, които приоритетно изнасят продукцията си, оставяйки вътрешния пазар без достатъчно предлагане. Това, според организацията, подкопава продоволствената сигурност на страната и ощетява българските потребители.

„Не може да се говори за устойчив сектор, когато българските семейства купуват чужда риба, а родната отива за износ. Секторът трябва да мисли и за България, и за българския потребител,“ подчерта д-р Велчев.

Сдружение „За достъпна и качествена храна“ оценява подкрепата на Министерството на земеделието и храните и усилията за въвеждане на държавна помощ „de minimis“, но настоява тази помощ да бъде обвързана с реален ангажимент на производителите към вътрешния пазар.

„Помощта от държавата трябва да означава повече достъпна и качествена българска риба за българите, а не повече износ и печалби за сметка на потребителите,“ се казва в позицията на организацията.

Сдружението направи официално искане както към МЗХ, така и към представителите на сектора за изготвяне на конкретни мерки, които да гарантират:

минимален дял от родното производство за вътрешния пазар;
стимули за реализация на българска риба у нас;
и по-строг контрол върху етикетирането и произхода на продаваната риба.
„В навечерието на Никулден напомняме – българската трапеза има нужда от българска риба,“ заявиха от Сдружение „За достъпна и качествена храна“.

Напомняме, че през изминалия летен сезон са постъпили множество сигнали от потребители за некачествени рибни продукти на пазара. Организацията настоява и за засилен контрол върху рибата, внасяна от външни пазари, за да се гарантира нейното качество, свежест и безопасност.

„Именно защото усилията ни са насочени към това рибата да бъде включена в „малката протребителска  кошница“ – защото тя все по-често присъства на трапезата на българина, именно благодарение на усилията, които положихме да се говори повече за рибата като част от пълноценното меню на българите,“ заявиха от Сдружението.

/ВМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:51 на 22.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация