site.btaПричината за фаталното срутване на седеметажна сграда в Турция е нестабилна почва, смята турски заместник-министър

Причината за фаталното срутване на седеметажна сграда в Турция е нестабилна почва, смята турски заместник-министър
Причината за фаталното срутване на седеметажна сграда в Турция е нестабилна почва, смята турски заместник-министър
Спасители търсят затрупани хора сред руините на срутилия се жилищен блок в турския град Гебзе. 29 октомври 2025 г. Снимка: Berkman Ulutin/Dia Photo via AP

Причината за фаталното срутване на седеметажна сграда в Турция в края на октомври са условията на почвата в района, каза заместник-министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Йомер Булут, цитиран от "Хюрийет дейли нюз".

Сградата, намираща се в град Гебзе в северозападния турски окръг Коджаели, се срути на 29 октомври сутринта, като затрупа петчленно семейство, от което само 18-годишно момиче беше извадено живо изпод развалините. Тогава кметът на града Зиннур Бююкгьоз допусна, че е възможно инцидентът да е свързан с изграждана в близост линия на метрото, но министърът на транспорта Абдулкадир Уралоглу отрече да има подобна връзка.

"Проверка на конструкцията показва, че почвата под сградата е улягала, което е довело до срутването. Сградата е преминала строителен надзор, така че изглежда, че състоянието на почвата е изиграло основна роля", заяви Йомер Булут.

Той добави, че разследването ще определи детайлно структурното състояние на сградата и характеристиките на почвата.

При срутването на сградата загинаха Левент и Емине Билир и две от децата им, докато 18-годишната им дъщеря Дилара Билир беше спасена жива след почти осем часа под развалините.

След инцидента 21 сгради в близост бяха евакуирани като предпазна мярка.

Според Булут около 1200 сгради в района са били проверени, като само сградата, съседна на срутената, е била със значителни щети.

/С-АМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:55 на 09.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация