site.btaЕвропейски нюзрум: Главният изпълнителен директор на общност за хранителни иновации предупреждава, че компании могат да напуснат ЕС заради строги регулации


Главният изпълнителен директор на Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) Ричард Залцман предупреди, че стартъпи в областта на хранителните иновации може да се преместят извън Европейския съюз заради строгите регулаторни изисквания, пише Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 23 европейски държави, сред които е и БТА. Той се противопостави и на инициативи, забраняващи използването на термини, свързани с месни продукти за растителни и клетъчно култивирани продукти.
Ръководителят на най-голямата в света общност за хранителни иновации, съфинансирана от ЕС, предупреди, че ЕС рискува да загуби стартъпи от сектора, които могат да напуснат блока заради строгите регулаторни изисквания.
"Всеки, който работи върху генно редактиране, може да стигне само до определена степен в рамките на настоящата европейска система, без да премине през продължителен процес на кандидатстване за сертифициране от Европейския орган за безопасност на храните - ЕОБХ (EFSA), а това може да бъде много скъпо и да отнеме твърде много време за малки компании". Това заяви главният изпълнителен директор на Европейския институт за иновации и технологии в храните Ричард Залцман в интервю за Европейския нюзрум в кулоарите на "Некст Байт 2025" ( Next Bite 2025) в Брюксел.
"Данните сочат, че някои европейски стартъпи се преместват в чужбина, след като достигнат определен етап, защото изобщо не могат да излязат на европейския пазар, както е в случая с технологиите за генно редактиране, или пък им е трудно да достигнат пазара навреме, ако имат нужда от одобрение от ЕОБХ в сравнение с това как биха могли да го постигнат в регулаторна среда като Сингапур или САЩ", каза Залцман.
Ръководителят на базираната в Белгия организация обаче каза, че очаква настоящата Европейска комисия да осигури по-благоприятни условия за стартъпите в областта на хранителните иновации, например с предстоящия Закон за биотехнологиите. "Аз съм оптимистично настроен, че средата ще подкрепи европейските стартъпи, за да реализират потенциала си тук в Европа, като същевременно поддържа много силен фокус върху безопасността на храните и здравето на европейските граждани. Така че изглежда, че вятърът духа в правилната посока, със сигурност".
"И Европейският институт за иновации и технологии в храните е една от Общностите за знанието и иновациите (KIC), създадени от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), който е орган на ЕС и част от програмата "Хоризонт Европа" (Horizon Europe) за научни изследвания и иновации.
ЕОБХ предоставя независими научни съвети относно рискове, свързани с храните.
Комисията, ръководена от председателя Урсула фон дер Лайен, се е ангажирала да засили европейската конкурентоспособност чрез своя Компас за конкурентоспособността - в случая на стартъпите чрез създаване на благоприятна среда за новите компании да стартират дейността си и да се разрастват.
"Вратите определено се отварят", каза Залцман. "Дори да се случва в рамките на регулаторни "пясъчници", където има тестови зони, за да се случва това в определени страни или региони, е ясно, че е налице желание да се улови възможността за растеж. Така че, когато гледаме инструменти като Компаса за конкурентоспособността и Европейския фонд за конкурентоспособността, почти сигурно е, че те ще отговорят на нуждите в някои от тези области", добави той.
Да бъдеш или да не бъдеш бургер?
Залцман каза също пред Европейския нюзрум, че е "разочарован от европейската позиция относно номенклатурата", визирайки обсъжданията за наименования, свързани с месо, като "бургер" и "наденица".
Европейският парламент гласува миналата седмица да забрани тези термини за растителни продукти, което предизвика отрицателна реакция от потребителски и екологични организации. Парламентът обяви, че наименования като "стек","пържола", "наденица" или "бургер" трябва да бъдат запазени изключително за продукти, съдържащи месо и да не включват клетъчно култивирани продукти.
Залцман нарече това решение "ненужно ограничение за компаниите, работещи в тази област" и "ненужно затваряне на врата, която би позволила на компаниите да поставят продуктите си на рафта редом със сравним продукт."
Той обясни, че "всяка наденица, която купувате, не е изцяло продукт от свинско месо - тя е само около 60 процента свинско месо. Останалото са зърнени култури, пшеница и други добавки. Същото важи и за повечето бургери, които купувате. Така че идеята, че се защитава чист продукт, всъщност е заблуда от самото начало."
Главният изпълнителен директор на Европейския институт за иновации и технологии в храните обаче уточни, че изказването му е лично мнение и не отразява официалната позиция на общността.
Разговорите със страните членки на ЕС и Европейския парламент са в ход, за да се определи окончателната на закона, преди той да може да влезе в сила.
/ИЦ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина