Две седмици преди изборите за Европейски парламент

site.btaВ Унгария изборите за Европейски парламент ще са тест за управляващата партия, казват за БТА наблюдатели от Будапеща

В Унгария изборите за Европейски парламент ще са тест за управляващата партия, казват за БТА наблюдатели от Будапеща
В Унгария изборите за Европейски парламент ще са тест за управляващата партия, казват за БТА наблюдатели от Будапеща
Снимка: AP Photo/Denes Erdos

Изборите за Европейски парламент (ЕП) в Унгария ще са тест за управляващата партия ФИДЕС и за съотношението на силите в националната политика. Това е мнението на трима наблюдатели, които БТА попита в навечерието на изборите за Европейски парламент за значението на тези избори в Унгария на фона на предстоящото от началото на юли унгарско председателство на ЕС.

Както и в други европейски страни, изборите за ЕП се смятат за „междинни избори“ в Унгария, в смисъл, че на преден план е вътрешната политика в страната, а темите от дневния ред на ЕС са второстепенни, каза за БТА Гергей Райнаи, изследовател и преподавател във Факултета по политически науки на университета „Корвин“ в Будапеща, едно от най-престижните висши училища в страната. Той посочи, че макар това да е обичайно, ситуацията сега е силно повлияна от два фактора, специфични за изборите в Унгария. 

На първо място заедно с изборите за ЕП на 9 юни тази година се провеждат и местни избори в Унгария, което поставя вътрешната политика на преден план. Кампанията е разделена между национални и местни теми, а Европа остава далеч назад на трето място в кампанията, каза Райнаи.

Вторият фактор според него е големият скандал, разразил се в страната през февруари, довел до оставката на президента и на министъра на правосъдието в страната. Последвалите протести не спират и аутсайдерът Петер Мадяр, който наелектризира общественото недоволство от скандала, създаде нова партия - ТИСА, която според прогнозите ще бъде втора сила на изборите за ЕП, посочи Райнаи. Политологът отбеляза, че ситуацията е подобна на случилото се в България през 2020/2021, въпреки различията в много аспекти, например, че мнозинството, подкрепящо правителството, не е застрашено. Тази политическа турболентност е в центъра на кампанията. Никой не знае колко силна е тази нова партия и откъде тя ще привлече подкрепа, добави той.

Изборите за ЕП са единствените в Унгария, които са напълно пропорционални, продължи експертът. Тоест това е единственият случай, при който партиите не са принудени да създават предизборни коалиции. Следователно тези избори служат за оценка и сравнение на популярността на партиите, което пък в общия случай е една от основите за бъдещи преговори и оформяне на съюзи, каза Райнаи.

Според него се очаква изборите за ЕП да внесат яснота в твърде неясната картина на опозиционните партии в Унгария, някои от които се борят за оцеляване. Правителството се опитва да докаже, че не е отслабено, а основните опозиционни партии Демократична коалиция и ТИСА се надпреварват за това коя ще е водач на опозицията.

Райнаи посочи, че европейските теми присъстват в кампанията по два начина. Централна тема е достъпът до европейски фондове, тъй като достъпът на Унгария до някои европейски програми бе замразен заради проблеми с върховенството на закона и демокрацията. Опозиционните партии обещават, че могат да накарат ЕС да деблокира тези фондове за Будапеща без участието на правителството, докато управляващите твърдят, че това е знак за западната/либерална тирания, несправедливо отношение към унгарците и че изборите трябва да бъдат демонстрация на сила пред Брюксел, знак, че унгарците не приемат такова отношение. Лозунгът на управляващата партия ФИДЕС за тези избори е Да уволним/превземем/окупираме/победим Брюксел, в зависимост от това как ще преведете оригиналния призив на унгарски, каза Райнаи.

Друга европейски тема, която често се дискутира, е войната в Украйна. Правителството твърди, че ЕС допринася за задълбочаване на войната и че вместо това трябва да се концентрира  възможно най-скоро върху осигуряване на мир. Опозицията избягва тази тема, когато е възможно, но правителството се опитва да я постави на челно място, вместо недоволството и скандалите, свързани с членовете на управляващото мнозинство, посочи политологът.

Унгарското председателство на ЕС рядко се споменава в кампанията, каза Райнаи. Повечето хора дори не са наясно какво предстои и нито една партия не се концентрира върху тази тема. Правителствени представители очакват фокусът по време на председателството да са европейската конкурентоспособност, отбраната, миграцията и демографските промени, като съзнателно се избягват теми на конфронтация между Будапеща и Брюксел, каза изследователят от Факулетта по политически науки в университета „Корвин“.

Изборите за ЕП в Унгария тази година ще са индикатор за силата на опозицията, смята и Михай Харди, главен редактор на унгарското Klubrádió (Клубрадио) и ветеран в журналистиката в страната. Клубрадио е интернет медия от февруари 2021 г., когато бе лишено от честота и лиценз за ефирно излъчване от медийния съвет в страната. Днес онлайн радиото, сайтът, каналите в социалните мрежи, видео продукцията и подкастите на Клубрадио достигат до 150 000-200 000 души дневно, каза Харди. Медията се финансира основно от аудиторията си чрез групово финансиране (crowd-funding), а 80 на сто от разходите на медията се покриват от дарения на аудиторията, силен знак за подкрепа за Клубрадио, посочи Харди. Той е работил повече от 25 години в телевизия, за новинарски емисии и предавания, отразявал е събития в Русия, Афганистан, САЩ и в европейски страни. След петнадесетгодишен опит в корпоративните комуникации, през 2020 г. се връща в журналистиката в Клубрадио. 

В Унгария изборите за ЕП се провеждат в странна ситуация, защото са обвързани с местните избори, които трябваше да се произведат през октомври 2024 г., каза Харди за БТА. Когато през есента на 2023 г. правителството взе решението да проведе двата избора в един ден, то очакваше, че по-високата избирателна активност ще помогне на управляващите да постигнат по-голяма изборна победа, обясни той. Сега, с появата на новата политическа партия ТИСА на Петер Мадяр ситуацията е напълно променена и много от разочарованите избиратели или тези, които не са решили за кого да гласуват, може да се насочат към новото политическо движение на 9 юни.

Петер Мадяр бе с ранг дипломат в Брюксел за връзка между управляващата партия ФИДЕС и Европейската народна партия, но се превърна в остър критик на правителството на Виктор Орбан през февруари, когато бившата му съпруга бе сменена като водач на листата на ФИДЕС за изборите за ЕП, посочи Харди. Той припомни скандала, довел до оставката на бившата съпруга на Мадяр като министър на правосъдието в кабинета на Орбан. От февруари обществената подкрепа за Мадяр и консервативно-центристката му програма е достигнала 22-26 на сто, каза Харди.

Според него обвързването на местните избори и вота за бъдещия ЕП създава правна безмислица, тъй като мандатът на настоящите кметове и общински съвети изтича през октомври 2024 г., тоест ще има период от три месеца, през който новоизбраните местни органи на властта няма да могат да функционират, а отиващите се няма да могат да вземат каквито и да е сериозни решения.

По отношение на европейските теми в кампанията журналистът каза, че правителството подчертава нуждата от „дълбока промяна“ в Брюксел и твърди, че всички големи европейски партии тласкат Европа към война с Русия, подкрепяйки Украйна. Според Харди управляващите призовават към неопределен мир и определят всички останали като провоенно настроени леви играчи. Опозицията с изключение на ТИСА на Петер Мадяр е относително слаба в лансирането на посланията си, посочи Харди. Основният опозиционен лозунг е да се спре корупцията, налагана от управляващите, нуждата от промяна в образованието и здравеопазването. Правителството използва почти неограничен финансов и медиен ресурс в кампанията, като съотношението на посланията, вестникарските статии, билбордовете и публикациите в социалните медии е 10:1 в полза на Орбан и правителството, изтъкна Харди.

Според него една от основните теми на изборите в Унгария е кой ще бъде избран за кмет на Будапеща. През последните пет години опозицията управлява в унгарската столица, след като Гергей Карачон победи на предишните местни избори кандидатът на ФИДЕС Ищван Тарлош. Двама проправителствени кандидати се изправят на тези избори срещу Карачон и предстои да видим дали Будапеща ще остане крепост на опозицията, каза главният редактор на Клубрадио. Според него в още няколко големи унгарски градове предстои сблъсък между управляващи и опозиция, сред тях е южният град Сегед, където кметът също е от опозицията. Харди прогнозира, че в малките населени места и по-възрастните избиратели повечето гласове ще бъдат за правителството на Орбан и за ФИДЕС.

Харди прогнозира, че унгарското председателство на ЕС ще заложи на малко реални или значими приоритети, като се има предвид, че то съвпада със съставянето на нова Европейска комисия и избора на нови лидери на политическите групи в Европейския парламент. Журналистът обаче смята, че унгарското председателство може да попречи или саботира антируски действия или налагане на нови санкции срещу Москва заради войната в Украйна. Унгарското правителство и лично премиерът Виктор Орбан са силни поддръжници на Владимир Путин и Русия, посочи той.

По време на унгарското председателство на ЕС Виктор Орбан ще направи всичко по силите си, за да служи на интересите на Путин и на китайския президент, от останалите евролидери зависи доколко ще му позволят, смята и Чаба Лукач, дългогодишен журналист, управляващ директор на консервативния седмичник Magyar Hang („Мадяр Ханг“).

За БТА той каза, че за ФИДЕС случаят с помилването на осъден по дело за педофилия и последвала поява на партията на Петер Мадяр се развиват в много неподходящ момент. Управляващата партия първо замръзна, след това започна да злослови срещу Мадяр, а после прибегна до модела, използван на парламентарните избори – че само управляващите са за мир, а всички останали, включително и в Брюксел, искат войната да продължи, както и че всички опозиционни политици са марионетки на Брюксел, каза Лукач. 

Според него опозицията е объркана, защото новата партия на Петер Мадяр се е появила от нищото и вече се очертава като втора политическа сила, а дори може и да изпревари ФИДЕС на изборите на 9 юни, като отнема гласове от опозиционните партии.

Някои от тези партии, които на предишните избори бяха над изборния праг, може да не успеят да изпратят депутати в Брюксел заради ТИСА, смята Лукач.

За Унгария тези избори са особено интересни и се очаква рекордна избирателна активност, защото партията на Орбан може да изгуби мнозинството си за първи път от 14 години, посочи журналистът. Това няма да се отрази пряко на правителството в Унгария, но ще има последици, защото ще разклати стабилната ситуация, в която страната се управлява от години, прогнозира той.

/ПЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:32 на 17.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация