site.btaНаши сънародници отглеждат българска зеленчукова градина в Словакия

Наши сънародници отглеждат българска зеленчукова градина в Словакия
Наши сънародници отглеждат българска зеленчукова градина в Словакия

Двама българи от години живеят в словашкото градче Габчиково, информира за БТА Деница Секуличка от списание „Сънародник“ в Словакия. Фердинанд Попов и Живко Пеев заминават за Братислава през 70-те години на миналия век, за да следват в Словашкия технологически университет. Почти по същото време намират любовта на живота си и се женят за словашки момичета.

След като завършват образованието си се връщат за няколко години в България, но накрая за живот избират Братислава. След пенсионирането си се преместват в Габчиково и започват да се занимават с градинарство. 

Тук има всичко, което ядем – например репички. Садим корнишони. По-големите са за ядене, по-малките затваряме в туршия. Фасулари сме и си садим фасул. А за да си правим кьопоолу и да ядем печени чушки, садя и капия. Тази година за първи път садим чушки за сушене. Специален сорт. Домати, розова магия, розали, биволско сърце. Готвим почти само българска кухня вкъщи“, разказва Фердинанд Попов в специално предаване за българското малцинство по Словашката обществена телевизия

Той определя себе си като градски човек и споделя, че никога не е бил зеленчукопроизводител, не познавал и консервирането. Създава градината в Габчиково благодарение на детските спомени за баба си и как тя е гледала домати и е садила чушки.

В Габчиково сме от 2008 година. Купихме си къщичка. Реконструирахме я и се занимаваме с градинарство. Традиционен занаят за българи. Аз съм градско дете, но изведнъж почувствах любов към земята. И започнахме да я чоплим с разни зеленчуци и станахме градинари. Даже неочаквано успешни“, шегува се състудентът на Фердинанд – българинът Живко Пеев.

Двамата са единодушни, че ментално си остават българи, въпреки че са словашки граждани.

/Юлия Христова/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:27 на 15.08.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация