site.btaБългария е била представена с щанд в колежа “Шампите” в Швейцария по време на Деня на културата там

България е била представена с щанд в колежа “Шампите” в Швейцария по време на Деня на културата там
България е била представена с щанд в колежа “Шампите” в Швейцария по време на Деня на културата там
Снимка: Пламен Мамихин, председател на Българо-швейцарската асоциация „Канатица“

Пламен Мамихин, председател на Българо-швейцарската асоциация „Канатица“, организира български щанд в колежа “Шампите” в Швейцария. Там страната ни бе представена за първи път с храни, натурални продукти, носии, музика и танци в рамките на Деня на културата в Швейцария. Това съобщи самият Мамихин за рубриката “БГ Свят“ на БТА.

Повече от 90 държави участваха в събитието. Имаше Парад на нациите, в който всяка държава представяше своята култура, разказа Пламен Мамихин.

На българския щанд са били изложени български натурални продукти с розово масло и лавандула (със съдействието на търговския директор на “Българска Роза” Карлово - г-жа Неделина Кирякова). Била е представена и националната ни кухня – традиционни ястия, приготвени от професионален готвач Георги Николов.

Пламен Мамихин е показал и изложба на автентични носии - Тракийска, Кариотска, Кюстендилска Сая и Невестинска носия от област Македония - изработени от Детелина Дачева и Мадлен Божилова.

По време на събитието е бил представен и традиционен фолклор в изпълнение на българските ученици в “Шампите” под ръководството на хореографа Димитър Богданов.

Колежът организира щанд в София. „Имаме много добро партньорство с “Шампите” - той е един от най-старите в Швейцария: 122 г. традиции и качество в образованието“, обясни Пламен Мамихин.

По думите му се планира от следващата учебна година, българското училище към Асоциация „Канатица“ да се помещава в кампуса на колежа. „И нашите деца ще имат възможност да учат в сигурна среда“, заяви Мамихин.

/ИКВ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 15:27 на 15.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация