site.btaПосланикът ни в Хавана участва в тържества по повод 45 години от създаването на Кооперативно стопанство „Кубинско–българска дружба“

Посланикът ни в Хавана участва в тържества по повод 45 години от създаването на Кооперативно стопанство „Кубинско–българска дружба“
Посланикът ни в Хавана участва в тържества по повод 45 години от създаването на Кооперативно стопанство „Кубинско–българска дружба“
Снимка: Фейсбук/Посолство на България в Куба

Българският посланик в Хавана Тодор Кънчевски бе поканен и участва в тържествата по повод 45-ата годишнина от създаването на Кооперативно стопанство „Кубинско–българска дружба“ /Cooperativa „Amistad Cubano-Búlgara“/, град Гуинес, провинция Маябеке. Това съобщиха в своята страница във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Куба. 

„Kооперативното стопанство „Кубинско–българска дружба“ е създадено на 6 декември 1978 г. и в момента е най-продуктивното стопанство в Куба. Членува в Националната асоциация на дребните селскостопански производители (ANAP). Името на стопанството не е променяно от създаването му. Основата на кооператива е доброволно сдружение на дребни собственици, създаден е със земята и техниката на 16 стопани. В момента членовете са над 200. Обработват 643 хектара, като основни култури са бобови насаждения, картофи, сладки картофи, кореноплодни като юка и няме, зеленчуци - домати, чушки, краставици, тикви, лук, зеле, плодове - манго, папая и др.“ , посочват от Посолството. 

В публикацията на дипломатическото ни представителство в добавено, че е било планирано посещение на български агроном през 2024 г., който с експертизата си да съдейства за повишаване на производителността в кооперативното стопанство.

В официалната делегация са участвали още Галина Костадинова, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството и проф. д-р Маруся Стефанова, българска гражданка, живееща в Куба, дългогодишен специалист от кубинския Институт за растителна защита.

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:47 на 29.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация