В присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и генералния директор на БТА Кирил Вълчев

site.btaБългарското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава отпразнува тържествено седемдесет и петгодишния си юбилей

С тържествен концерт Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава отбеляза своя седемдесет и петгодишен юбилей. Празникът събра във Философския факултет на Университета „Коменски“ в словашката столица официални гости от България и Словакия, ученици, родители, преподаватели и приятели на учебното заведение. Специално за тържеството от България дойдоха вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на България в Словакия Васил Петков, началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска, главният секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и представители на дирекции от образователното ведомство.

От просветното средище посрещнаха гостите с изложба на възпитаници на училището и с питка и шарена сол. След това започна тържественият концерт, открит с изпълнения на химните на България и Словакия. Последваха приветствия по повод рождения ден на образователната институция.

Директорът на училище „Христо Ботев“ Николай Йорданов представи гостите и им благодари, че са споделили празника с учебното заведение. „В това сериозно и задълбочено слово, което чухме преди малко, имаше предположения за промисъл свише. Аз не мисля, че Бог има някакво специално отношение към моята личност, но наистина сякаш някаква висша сила е насочвала съдбата ми, защото, когато дойдох тук преди 10 години, въобще не съм си представял, че ще бъда символичен домакин на това тържество, символичен домакин и то като директор на Българското средно училище „Христо Ботев“, сподели той и посочи, че в залата има много хора, с които през годините са изпълнявали тази мисия да преподават в училището.

„Мисля, че всички знаят за какво говоря и съм сигурен, че и те усещат същото и имат това съзнание, че да си учител в българско училище зад граница, това е мисия, това е призвание. Учителите тук поддържате духа на България, защото ние тук не представяме само знанията по математика, биология, български и всички други учебни предмети, но ние представяме България като държава и като културна идея и ние сме живи хора, в които са въплътени тези културни ценности и сме примера за нашите ученици, както знаете, повечето от които са от словашки произход“, каза още директорът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също благодари за „тази огромна чест“ да бъде част от юбилея на училището: „Това е много красив празник, много красив повод. Но освен празник, то е голяма отговорност и голяма гордост. Само да си представим за минута – едно българско училище тук, в центъра на Европа, което всяка година събира все повече и повече родители, които искат децата им да учат тук“.

Илияна Йотова си припомни как преди пет години, през 2018 година, когато заедно са отворили вратите на новата учебна година в училището. „С толкова много вълнение, с учителите, с децата. Толкова много подаръци получих от вас – книжки на ученици, които пишеха на прекрасен български език, макар че за мнозина от тях нашият език не е роден. Тези книги и до ден днешен заемат много специално място в президентската институция“, сподели тя.

Към преподавателите вицепрезидентът се обърна с думите: „Много говорим напоследък за бум в развитието на високите технологии, за това, че като че ли утре изкуственият интелект ще измести нас, хората, но той вас никога не може да ви измести, защото освен онази голяма книга, която отваряте на познанието, вие правите нещо още по-ценно за децата, вие сте тези, които им казвате къде е границата между доброто и злото, вие ги учите на добродетели, вие правите от тях добри хора и днес в един свят все по-тревожен, свят на войни, на конфликти, свят, в който много тъмни страсти се разгарят, вашата роля е още по-голяма, защото трябва да пазим децата си от омразата и конфликтите и да ги връщаме към човешките добродетели и към човешките ценности“.

Тя поздрави и родителите, които записват децата си в българското училище. „Скъпи родители, дълбоко в сърцето си ние знаем едно - че децата са в нашия дом, но те имат и втори дом и това е училището, а там ние ги поверяваме на вас, учителите. И ако родители и учители не са съюзници, няма да се получи добре като резултат и за децата ни“, сподели Йотова.

Накрая вицепрезидентът се обърна и към децата: „Скъпи деца, имате необятни възможности, вие ще продължите вашето образование тук в Словакия или ще се върнете в България, или ще изберете някъде друг път, това е вашата воля. Но никога не забравяйте откъде сте тръгнали – от едно българско училище тук - в центъра на Европа. Училище, което носи името на един от най-обаятелните герои и образи на българската история. Училище, което и чрез това, на което сте научени, и с това, за което са ви възпитали, и чрез образа на Ботев са ви направили свободни, горди, непримирими, независими хора“. 

По случай юбилея Илияна Йотова връчи плакет на вицепрезидента на директора на учебното заведение. А началникът на кабината на министъра на образованието Наталия Михалевска прочете поздравителен адрес от името на Галин Цоков. „Вярвам, че със съвместните усилия на учителите и на родителите, на Министерството на образованието и науката на Република България и на Министерството на образованието, науката, изследванията и спорта на Словашката Република, българското училище в град Братислава ще продължи да изгражда авторитета си. Скъпи ученици, призовавам ви да бъдете щастливи, вярвайте в собствените си сили и възможности“, се казва в писмото.

Наталия Михалевска също честити празника на просветното средище и подари на училището портрет на Христо Ботев, нарисуван от млада българска художничка. Михалевска благодари, че 75 години учебното заведение е съхранило в сърцето на Европа това просветителско огнище, толкова добре, колкото са го направили българските градинари.

„Които своите най-будни съратници направиха учители и възпитаха децата. Много е важно това, защото когато съхраняваш училище, всъщност ти съхраняваш род и памет, съхраняваш език и култура и го правиш за бъдните“, допълни тя.

Като исторически момент определи годишнината на училището посланикът на Българи в Словакия Васил Петков. Той каза, че училището се е превърнало в институция в словашката столица през последните 75 години и заслужено се е утвърдило като едно от водещите и най-престижни учебни заведения в Братислава.

„Без съмнение това се дължи на всеотдайния и неуморен труд на нашите учители, за което искрено ви благодаря. Бъдете живи, здрави, много светлина и успех по вашия нелек, но достоен път. И продължавайте да утвърждавате в бъдеще доброто име и престиж на нашата прекрасна родина - България в Словакия“, каза дипломатическият ни представител.

Възпитаничката на училище „Христо Ботев“ и председател на Българския културен съюз в Братислава Деница Секуличка разказа пред гостите, че „каквото и да сподели за годините, прекарани в класната стая, ще е малко – две култури, два езика“. Тя разказа още, че през последните години този сплотен колектив ѝ е донесъл приятелства и семейна атмосфера. Тя посочи още добрата връзка на училището с Българския културен съюз, която продължава и до днес.

Събитието продължи с празнична програма, в която участваха мажоретки, деца от българската детска градина, които танцуваха танго и възпитаничката на училището Виктория Инцзедиова, която също представи танц.

На сцената излязоха и фолклорният ансамбъл  ,,Палавници” към Народно читалище ,,Жар” в Казанлък, както и клуб ,,Весело хорце” към училище ,,Христо Ботев”. Те представиха на публиката песни, както и родопско ,,Сворнато хоро”. Фолклорен ансамбъл „Палавници“ бяха подготвили хореография за празника и заедно с клуб „Весело хорце“ изиграха право ,,Тракийско хоро“.

Вокална група от Прага също изпълни песни, сред които ,,Нека бъде светлина“, а децата от вокалната група на училището „Славейчета“ изпяха ,,Ако имаш време“, ,,I have a dream”, ,,Празник“, ,,Дано, дано” и ,,Nový svet”.

Преди всяко изпълнение ръководителите на групите представяха участниците и отправяха приветствия към училището.

Накрая ученици, учители, родители и гости се хванаха на общо хоро.

Гости на събитието бяха още Надя Младенова, началник на кабинета на вицепрезидента на България, директорите на дирекция „Финанси“ и „Човешки ресурси и административно обслужване“ в Министерство на образованието и науката Соня Кръстанова и Даниела Недялкова, Стоян Иванов, началник отдел в дирекция „Организация и контрол“ и Асен Петров, държавен експерт в отдел „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН. На празника присъстваха и завеждащият консулска служба Габриела Примова, заместник-ръководителят на дипломатическото ни представителство в Братислава Виктория Меламед, Еленка Арнаудова, сътрудник консулска служба, Ваня Радева, съветник и директор на Български културен институт, д-р проф. Мариан Зоухар, декан на Философския факултет в Университета ,,Коменски”, д-р проф. Мария Добрикова от университета, както и Вилма Доминикова, старши експерт в Регионалнo управлениe на образованието София-град, Ангелина Махова, председател на Сдружение ,,Приятели на българското училище” в Братислава, Катка Конарикова, председател на общността на словаците от България, Мартин Кминиак, кмет на Свети Антон, директори на словашки и български училища, с които учебното заведение си сътрудничи, както и бивши негови директори.

Както БТА писа, началото на Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава е поставено през 1948 година.

В учебното заведение се изучават български, словашки, немски и английски език. Използват се иновативни педагогически практики и се организират участия в различни програми и проекти, както в Словакия, така и в България.

/ИКВ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:56 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация