site.btaНеделно училище „БулгаринА“ в Пескара открива своята десета учебна година

Неделно училище „БулгаринА“ в Пескара открива своята десета учебна година
Неделно училище „БулгаринА“ в Пескара открива своята десета учебна година
Снимка: БТА

Българското неделно училище „БулгаринА“ в Пескара, Италия, открива своята десета учебна година. Това съобщиха от образователното средище в своята Фейсбук страница. 

Здравейте, скъпи родители, ученици и приятели на Българско неделно училище "БулгаринА"! Ваканцията е към своя край и е време за училище. С радост ви каним да открием заедно десета юбилейна 2023-2024 учебна година“, написаха още от училището и допълниха, че откриването е на 17 септември от 10:30 часа местно време на адрес ул. „Де Чиркуито“ 71. 

Както БТА писа, училището предлага изучаване на български език, литература, история и география на България в присъствено обучение, според програмата на българското Министерство на образованието и науката (МОН). Просветното средище осигурява удостоверение за завършен клас, признато от МОН, както и обучение по български език като чужд по Общата европейска езикова рамка. 

Българското неделно училище „БулгаринА“ в Пескара, област Абруцо, е създадено през 2014 година за деца, живеещи в района на Абруцо, Италия. В основата на неговото създаване е хасковската хандбалистка Снежана Тончева, родена в Димитровград през 1958 година и напуснала този свят през 2017 година в Пескара. Тончева е състезателка и шампион за девойки на град Хасково през 1977, участвала е на Световното първенство за жени в Дания. 

Снежана създава българо-италианската организация АИБИА „Българи в Абруцо” през 2006 година. След време, в отговор на осъзнатата нужда от структурирано и систематично обучение по български език, литература, история и география на България, тя  открива в град Пескара и училище „БулгаринА“. В момента председател на организацията „Българи в Абруцо” е Надежда Славова. 

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:01 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация