site.btaСемейното предприятие „Балкански ястия“ в Болград, Украйна, организира майсторски клас по бесарабско точено тесто
Майсторски клас на тема „Тайните на бесарабското точено тесто“, организиран от занаятчийското производство на месни деликатеси на българското семейство Русеви в Болград „Балкански ястия“, ще се състои на 10 декември от 14:00 до 17:00 часа. Това съобщиха на страницата си във Фейсбук организаторите на събитието.
„Каним ви на уникален майсторски клас! Присъединете се към събитието, в което оживява древната техника на точено тесто, съхранена от бесарабските българи. Ще видите как тестото се превръща в прозрачен лист, ще се научите да оформяте традиционни изделия и ще откриете вкуса на истинската бесарабска гастрономия. Събитието е създадено в духа на Slow Food: съхранение на редки традиции, подкрепа за местни продукти и развитие на хлебната култура на Бесарабия“, пише в поканата.
Майсторският клас ще се състои в механата „Балкански ястия“ на адрес улица „Източна“ 81, Болград.
„Балкански ястия“ е семейно предприятие за месни деликатеси, създадено от българското семейство Сергей и Наталия Русеви. То е част от гастрономическия маршрут „Пътища на виното и вкуса на Украинска Бесарабия“. Продуктите се изработват по традиционни балкански рецепти с местни суровини и подправки.
Освен производствената си дейност, предприятието развива и туристическа локация, която включва фирмен магазин и дегустационна зала в стила на традиционна българска механа с музейна експозиция, посветена на културата и бита на бесарабските българи.
Град Болград е административен център на Болградския район в рамките на административно-териториалната реформа от 17 юли 2020 г. В района влизат 10 общини, в които над 60% от населението е българско.
/ЙК/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина