site.btaЗанятия с традиционна българска кухня се състояха в училище „Св. св. Кирил и Методий” в Нидерландия

Занятия с традиционна българска кухня се състояха в училище „Св. св. Кирил и Методий” в Нидерландия
Занятия с традиционна българска кухня се състояха в училище „Св. св. Кирил и Методий” в Нидерландия
Снимка: Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Нидерландия

Събота с традиционна българска кухня се състоя в Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Нидерландия. Това съобщи просветното средище във Фейсбук страницата си. 

„Благодорение на помощник- родителите, облечени в народни носии, децата имаха възможност да се докоснат до българския фолклор - да чуят истории, да видят и пипнат българска носия, пендари, пафти, престилка и цървули“, разказаха от учебното заведение. 

В рамките на деня бяха представени различни презентации за: 
- разликите между българското и гръцкото мляко - „разбрахме за уникалната кисела бактерия, която се среща само в нашите географски ширини и прави нашето мляко със специфичен кисел вкус и лечебни свойства“;
- "любопитни факти, свързани с откриването на най-големия брой столетници през 20. в. у нас и връзката на дълголетието с феномена на киселото мляко, открито от нобеловия лауреат Иля Мечников".

Учениците на просветната институция разказаха в своите презентации и за противораковите и имунозасилващи свойства на киселото мляко, както и защо то е по-известно от Кока Кола в Япония и за единствения музей на киселото мляко в света, който е в с. Голям извор.

Децата от четвърти клас имаха онлайн среща с Мария Боянова от Националния етнографски музей и накрая направиха шопска салата и таратор. 

/ИКВ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:11 на 21.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация