ОБЗОР

site.btaРешението по делото "Рошия Монтана": "Исторически ден за Румъния" според управляващите и обвинения в "манипулации" от страна на опозицията

Решението по делото "Рошия Монтана": "Исторически ден за Румъния" според управляващите и обвинения в "манипулации" от страна на опозицията
Решението по делото "Рошия Монтана": "Исторически ден за Румъния" според управляващите и обвинения в "манипулации" от страна на опозицията
Снимка: Пиксабей

Разнопосочни реакции се появиха днес в румънските медии, след като правителството обяви, че Румъния е спечелила продължилото девет години арбитражно дело с канадската компания "Гейбриъл Рисорсис" (Gabriel Resources), която поиска обезщетения от няколко милиарда долара заради блокиран инвестиционен проект за добив на злато и сребро в зоната Рошия Монтана в Трансилвания - планински район, съдържащ едни от най-големите залежи на злато в Европа. 

Решението идва 25 години след като "Гейбриъл Рисорсис" получи концесионни права за минния проект, който предвиждаше добив на злато и сребро за период от 16 години чрез технология, използваща цианиди, напомня Асошиейтед прес. Проектът предизвика безпокойство заради ефектите върху околната среда, културното наследство и живота на населението в района и породи голяма протестна вълна през лятото на 2013 г., когато парламентът беше на път да му даде зелена светлина. 

В крайна сметка през 2014 г. правителството оттегли подкрепата си към него, а през 2015 г. "Гейбриъл Рисорсис" заведе дело срещу румънската държава в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID). Според компанията от находището в Рошия Монтана могат да се добият 300 тона злато и 1600 тона сребро, като стойността им през 2013 г. се оценяваше на над 16 милиарда долара. 

През 2021 г. Рошия Монтана - древно миньорско селище с над 2000-годишна история, известно с римските си галерии - стана част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, което прави бъдещо разработване на мината, особено с вредни за околната среда технологии като цианидите, почти невъзможно, отбелязват новинарските издания.

Очакваното решение на международния арбитражен съд във Вашингтон стана централна тема в медиите още в края на януари, когато неназовани правителствени източници, цитирани от телевизия Диджи 24, обявиха, че се очаква Румъния да загуби делото и да бъде принудена да плати обезщетение в размер на над 2 милиарда долара. Това доведе до размяна на взаимни обвинения между настоящия премиер социалдемократ Марчел Чолаку и бившия премиер технократ Дачиан Чолош, който през 2017 г. инициира включването на Рошия Монтана в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

С наближаването на датата на обявяване на решението на съда коментарите от официални представители зачестиха, сгъстявайки тъмните краски на очакваното фиаско за румънската държава. Към края на февруари правителството публикува съобщение, в което информира, че "Гейбриъл Рисорсис" са поискали обезщетение в размер на около 6,7 милиарда долара. Подобна сума би била тежко изпитание за Румъния в момент, когато се опитва да овладее прекомерния си бюджетен дефицит, коментираха медиите.

Финансовият министър Марчел Болош уточни в четвъртък, че максималната поискана от инвеститора сума е 6,7 милиарда долара, а минималната - "това, което са инвестирали", тоест около един милиард долара. Той отбеляза, че има и перспектива за "непарично решение", което може да бъде взето предвид от международния арбитражен съд. "Има възможност да не плащаме нищо, а да се осъществи експлоатацията", обясни министърът, цитиран от телевизия Диджи 24. От своя страна премиерът Марчел Чолаку каза, че би направил референдум, за да види дали румънците са съгласни да започне добиване на злато в зоната Рошия Монтана.

На фона на тези песимистични прогнози за изхода на делото, съобщението късно вечерта в петък, че Румъния печели арбитражния спор с "Гейбриъл Рисорсис" и компанията ще трябва да изплати на държавата разходите по делото, заедно с лихвите, дойде изненадващо, "след като цели седмици от страна на правителството бяха изпращани сигнали, че Румъния ще загуби процеса и ще трябва да плаща огромни обезщетения", отбелязва сайтът Хотнюз. Решението беше приветствано както от премиера Марчел Чолаку, така и от президента Клаус Йоханис.

"Спечелихме делото "Рошия Монтана". Борихме се за Румъния, защото беше несправедливо всеки служител и пенсионер в тази страна да бъде наказан за злодеянията на някои антирумънци. Благодарим на екипа от адвокати, които с професионализъм и чест представиха Румъния. Румънците не трябва да страдат заради решенията на премиерите, които поставят личните интереси над националните. Не приех грабежа при антиковид ваксините, не го направих и сега. Браво, Румъния", написа премиерът Марчел Чолаку на официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук.

Президентът Йоханис поздрави за успеха екипите от специалисти, работили по делото. "Приветствам успеха на Румъния в делото "Рошия Монтана" и поздравявам екипите от експерти, които участваха с професионализъм в поддържането на нашата кауза в международния арбитраж в ICSID. След дълги години на спорове и дебати, както политически, така и правни, днес сме в момента на истината: Румъния печели делото "Рошия Монтана", без санкции и компенсации, борейки се и успявайки да защити националното си наследство", написа президентът Йоханис във Фейсбук.

Опозицията обаче показа, че не споделя еуфорията на управляващите от постигнатия успех, а дори напротив - отправи към тях сериозни обвинения в "манипулация на борсата" и "подкопаване на националните интереси" на Румъния и поиска оставки. 

В материал, озаглавен "Как правителството на Румъния се произнесе предварително по делото "Рошия Монтана" и удвои цената на акциите на "Гейбриъл Рисорсис", сайтът Хотнюз отбелязва, че Румъния е спечелила делото, но и канадската компания е извлякла ползи, като за това съществено е допринесло правителството на Чолаку. След изявленията, които редица правителствени представители, начело с премиера, направиха пред пресата, цената на акциите на "Гейбриъл Рисорсис" се удвоиха на борсата, отбелязва изданието, като коментира, че е "напълно необичайно" правителствени представители да прогнозират, че държавата ще загуби делото, преди инстанцията да се е произнесла, и че ще трябва да плати обезщетение от милиарди долари на една частна компания.

Лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) Каталин Друла, който обвини управляващата коалиция, че е "истеризирала Румъния" със случая "Рошия Монтана", съобщи, че ССР е сезирал Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) и канадските власти за "манипулиране на борсата" от страна на премиера Марчел Чолаку и поиска оставката му. 

"Ние ще внесем наказателна жалба в НДБК за манипулиране на капиталовия пазар и подкопаване на националната икономика, ще сезираме включително регулатора на капиталовия пазар в Онтарио, Канада, където е листвана "Гейбриъл Рисорсис", компанията, която стои зад проекта "Рошия Монтана", защото манипулиране на капиталовия пазар означава, че на някои хора са им откраднати парите на базата на фалшиви твърдения", подчерта лидерът на ССР, цитиран от Аджерпрес. По думите му "безотговорните изявления" на премиера Чолаку и министрите са помогнали за рязкото поскъпване на акциите на компанията.

"На практика само за един месец, на базата на безотговорните изказвания на Марчел Чолаку, (финансовия министър) Марчел Болош и партийните им колеги, стойността на акциите се удвои. Канадската компания сега има борсова капитализация от над 800 милиона канадски долара, което представлява над 600 милиона (щатски) долара. Почти изцяло на базата на споровете в Румъния акционерите спечелиха над 300 милиона долара", се посочва в съобщение на Друла, който отбелязва, че "Чолаку трябва да бъде разследван и от румънските власти".

Бившият премиер Дачиан Чолош, който в момента е евродепутат и лидер на партия РЕПЕР, поиска оставката на премиера Марчел Чолаку заради "предумишлени действия срещу интересите на Румъния". Той обвини премиера, че е "разпространявал фалшиви новини за въображаеми обезщетения", които държавата дължи по делото "Рошия Монатана", и че изявленията му по тази тема през последните месеци "са подкопали и поставили в опасност румънската държава".

В съобщение на партия РЕПЕР, цитирано от Аджерпрес, се настоява за "незабавната оставка" на премиера Марчел Чолаку и финансовия министър Марчел Болош заради "подкопаване на икономическите и национални интереси" на Румъния по делото "Рошия Монатана". 

"Вие излъгахте, възползвахте се за собствена изгода и се подиграхте с милиони румънци, манипулирайки ги. Време е да поемете отговорност. Рошия Монтана е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и беше спасен благодарение на Дачиан Чолош, но вие трябва да отговаряте за щетите, които сте нанесли на Румъния през всичките тези години. Подайте оставка!", призова съпредседателят на РЕПЕР Рамона Стругариу.

От своя страна лидерът на партия Силата на десницата Лидовик Орбан заяви, че "с глупавите си изявления" премиерът Марчел Чолаку е можел да предостави аргументи на арбитрите за неблагоприятно за румънската държава решение по делото.

"Нормално би било изявленията на Чолаку да казват ясно, че не съществува никаква причина румънската държава да загуби процеса и че претенциите на компанията са напълно неоснователни. Вместо това Чолаку даде право на компанията, предвиждайки загубата на процеса и обвинявайки несправедливо коректни политици, които не са играли играта на "Гейбриъл Рисорсис", докато са заемали висши постове в държавата. С глупавите си изявления, направени именно докато арбитрите бяха в процес на отсъждане, Чолаку можеше да им предостави аргументи за неблагоприятно за румънската държава решение. За щастие Румъния спечели", написа във Фейсбук Орбан, който е бивш премиер на Румъния. 

На свой ред премиерът Марчел Чолаку отвърна на обвиненията на опонентите си с репликата: "Каква борса? Аз ли играя на борсата? Може би те играят на борсата, знаете добре, че играят. Проблемът е, че играеха с парите на Румъния", съобщава телевизия Диджи 24. "Не съм давал никаква информация, никакъв документ в правителството, не съм давал никаква мотивация, която да повлияе на процеса", посочи още лидерът на Социалдемократическата партия. Той добави, че не е получавал никаква информация от адвокатите по отношение на делото и няма право на такива информации, въпреки че е правителствен ръководител. 

"Аз се радвам като премиер, че не оставям дългове на децата ни, че имахме административния капацитет да спечелим един процес. Онези с обвиненията, които оставиха дългове от 200 милиарда, които плащаме всички ние, мога да им кажа само, че имат друг проблем. Говорим вече за патология. В един исторически ден за Румъния, когато адвокатите, ангажирани от правителството, успяха да преобърнат един почти загубен процес, аз да отговарям на обвинения (...) Аз печеля един процес и не оставям дългове от милиарди евро на Румъния и не докарвам икономическа криза в Румъния и срив на финансовата и макроикономическа система и съм обвиняван защо съм спечелил процеса? Не ги ли е срам!", реагира румънският премиер.  

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:51 на 02.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация