site.btaБългарският шафран е в топ 3 по качество в света, каза пред БТА Антонио Бонев, председател на Сдружение на шафранопроизовдителите в България

Българският шафран е в топ 3 по качество в света, каза пред БТА Антонио Бонев, председател на Сдружение на шафранопроизовдителите в България
Българският шафран е в топ 3 по качество в света, каза пред БТА Антонио Бонев, председател на Сдружение на шафранопроизовдителите в България
БТА, Стара Загора (14 септември 2025) Българският шафран е в топ 3 по качество в света, каза пред БТА Антонио Бонев, председател на Сдружение на шафранопроизовдителите в България. Той представи качествата на шафрана по време на U.L.I.C.A. – Street Fest в Стара Загора. Снимка: кореспондент на БТА в Стара Загора Емил Димов (ПК)

Българският шафран е в топ 3 по качество в света. Данните са въз основа на направени лабораторни анализи в страната и чужбина. Това каза в интервю за БТА Антонио Бонев, председател на Сдружение на шафранопроизводителите в България. Той представи качествата на шафрана по време на U.L.I.C.A. – Street Fest в Стара Загора, който продължава днес.

Антонио Бонев посочи, че към момента в Сдружението членуват 48 производители от цялата страна и обясни, че за добиването на 1 грам сух шафран са нужни средно 190 цвята. С това количество могат да се приготвят около 190 чая, а лечебните свойства на шафрана са легендарни и се използват още от древността. "Изследвания показват над 150 активни съединения, на които се дължат и здравословните му ползи. Шафрановият минзухар припознава отлично българските климатични и географски особености, както и плодородните ни почви“, допълни председателят на Сдружението.

Той подчерта, че самото отглеждане на шафран не е много трудно, но при реализацията хората трябва да помислят добре колко площ могат да обработват. "През октомври и ноември предстои сезонът на цъфтеж. Цветовете се берат средно 40 дни, а ние като Сдружение можем да предложим съвети и да консултираме всеки производител с всякаква информация“, посочи Антонио Бонев.

По негови думи към продуктите с шафран има все по-голям интерес в страната. Качествата му като подправка се ценят особено от шеф-готвачите, но културата на потребление става все по-широка, защото продуктите с шафран са здраве и красота. "Искаме да ги популяризираме сред българите още повече, защото шафранът е качествен и ценен не само като подправка, но и като билка. Надяваме се хората да му дадат шанс“, каза председателят.

На специален щанд по време на U.L.I.C.A. – Street Fest в Стара Загора той предизвика сериозен интерес сред посетителите и представи различни продукти с вложен и чист шафран, сред които козметика, био ябълков оцет, дегустационно вино и кашкавал.

Антонио Бонев уточни, че Сдружението на шафранопроизводителите в България си партнира с различни институции, включително и с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), но има нужда производството на растението да бъде регулирано. "Имаме затруднение да го включим в Таблицата за изчисляване на икономическия размер на земеделските стопанства в Стандартен производствен обем (СПО) на Националната служба за съвети в земеделието и в края на ноември ще се опитаме да организираме среща с МЗХ, на която да уточним важните за нас неща и да стъпим стабилно на картата на производителите на различни култури. Имаме подкрепа от най-различни земеделски организации, но очакваме и подкрепа от държавата“, посочи пред БТА Антонио Бонев.

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:17 на 16.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация