Пролетните високи води на Дунава, които поставят на изпитание общините край реката през 2006 г., не са наблюдавани от 160 г.

site.btaДунав залива 40 обществени, жилищни и промишлени постройки в ниската част на Никопол на 15 април 2006 г.

Дунав залива 40 обществени, жилищни и промишлени постройки в ниската част на Никопол на 15 април 2006 г.
Дунав залива 40 обществени, жилищни и промишлени постройки в ниската част на Никопол на 15 април 2006 г.
Никопол (14 април 2006) Днес високото ниво на река Дунав и подпочвените води направиха ниската част на стария крайдунавски град Никопол да заприлича на Венеция. Хора се придвижваха с лодки по крайбрежната улица. Аварийните екипи изградиха мостчета от чували с пясък и талпи, за да могат хората да достигнат до залетите обществени и жилищни сгради.  Пресфото БТА снимка: Малин Решовски/Архив

На 15 април 2006 г. нивото на река Дунав при Никопол се повишава със 17 см и достига 857 см, което е с 77 см над критичното за града. Под вода са 40 обществени, жилищни и промишлени постройки в ниската част на града. 

Пролетните високи водни нива на Дунава са познати на местните хора като “черешови води”. Това е сезонът на цъфтежа на плодните дръвчета, но и на разтопяването на снеговете и увеличаването на водния поток на реката и нейните притоци. Това е времето, в което Дунав се превръща в стихия, която може да нанесе много вреди. 2006 г. се характеризира с такива високи нива на водите, които са непознати от десетилетия.
 
На Великден (23 април) нивото на Дунав при Лом стига рекордните в историята на измерванията в българския участък на реката 985 см. Нивото на реката при Видин през пролетните високи води на 2006 г. е 965 см, при Ново село - 917 см. Високата дунавска вълна отчита над девет метра и край Русе. Нивото на реката край Силистра е 851 см. Южната промишлена зона във Видин и част от селата Ботево и Симеоново също са залети, залети са и пристанищни структури в Русе. Под водата се намира забележителната крайречна местност с паметника на четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър в община Ценово. Националният кризисен щаб въвежда денонощни дежурства заради опасността от наводнения в общините по поречието на река Дунав.

Водните нива на Дунав и пропусканите водни количества, които преминават по коритото на реката през 2006 г., не са наблюдавани от 160 години, според доцент доктор Стефан Модев, заместник декан на Хидротехническия факултет към Университета по архитектура, строителство и геодезия. Тази ситуация е природно обусловена от среден и горен Дунав и се дължи на струпване на бързото снеготопене от Карпатите и Алпите с добавен валеж в Централна Европа.

БТА проследява ситуацията в дунавските общини в своята емисия “Вътрешна информация”:

С девет сантиметра се е повишило нивото на река Дунав при Никопол, 32 сгради са наводнени от подпочвените води

Плевен, 11 април 2006 г. /БТА/ С девет сантиметра се е повишило нивото на река Дунав при Никопол през последното денонощие. В момента то е 772 сантиметра, само осем сантиметра остават до критичното ниво. Това съобщи за БТА кметът на града Георги Лаков. Сутеренните помещения на 32 сгради са наводнени от подпочвени води, водата е от 40 сантиметра до метър и 20 сантиметра. 
Засегнати са общината, читалището, поликлиниката, болницата, училище и 28 обитаеми жилищни сгради. Никополският кмет заяви, че са взети всички превантивни мерки, но ако приливната вълна е много висока, може да залее улици в ниската част на града. По думите му имат план за евакуация, който ще се приложи само ако водата достигне жилищни помещения. Според Лаков засега няма подобна опасност… 

***

Правителството обяви кризисно положение в общините край река Дунав

София, 13 април 2006 г. /БТА/ Правителството обяви кризисно положение на територията на общините, намиращи се по поречието на Дунав, считано от 17.00 ч. на 12 април 2006 г. Това съобщи правителствената информационна служба.
Решението е взето поради опасността от наводнения и се отнася за общините Брегово, Ново село, Видин и Димово /област Видин/; Лом и Вълчедръм /Монтана/; Козлодуй и Оряхово /област Враца/; Долна Митрополия, Гулянци, Никопол и Белене /област Плевен/; Свищов /област Велико Търново/; Ценово, Борово, Иваново, Русе и Сливо поле /област Русе/ и Тутракан, Главиница, Ситово и Силистра /област Силистра/…
Опасността от наводнения възникна поради рекордно високото ниво на водата в река Дунав, се отбелязва в съобщението. За сравнение, най-високите нива, достигани при рейката на Видин, са: 1981 г. - 927 см; 1988 г. - 880 см; 2005 г. - 860 см. 
През следващите дни се очаква рязко покачване на нивото на водите в българския участък поради големите притоци, вливащи се в реката…

***

В Никопол е предприета евакуация на населението от ниските части на града заради високото ниво на река Дунав и подпочвените води

Плевен, 13 април 2006 г. /БТА/ В Никопол е предприета евакуация на населението от ниските части на града заради придошлата река Дунав и високото ниво на подпочвените води. 
Кметът на града разпореди спиране на движението на моторни превозни средства по крайбрежната улица. Това съобщиха от общинската администрация. 
Залети са приземните етажи на 25 къщи и медицинския център. Преместени са хората от две жилищни сгради, които са на един етаж…
Аварийни екипи изграждат дървени съоръжения до здравното заведение, за да бъде осигурен достъп до него. 
Евакуирана е и детската градина в района. Децата са настанени в детско заведение, намиращо се във високата част на Никопол. 
Поради силния вятър и голямото вълнение на реката, на места има преливане зад бетонната стена край брега на Дунав. Около 20 сантиметра остават водата да достигне нивото на пътя Плевен-Никопол. Ако нивото продължи да се повишава, пътят ще стане непроходим, допълват от общината… 
Над 800 сантиметра е нивото на Дунав в момента, повишено е с повече от 20 сантиметра за шест часа. 

***

Продължава обявеното "кризисно положение" в засегнатите общини от седемте области по поречието на Дунав

София, 14 април 2006 г. /БТА/ Продължава обявеното на 12 април "кризисно положение" в засегнатите общини от седемте области по поречието на река Дунав. Няма населени места с прекъснати електрозахранване, водоснабдяване и телефонни връзки.

Това се посочва в съобщение от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии /МДПБА/ за обстановката в страната към 17.00 ч.

В момента нивото на река Дунав при рейката на Видин е 956 сантиметра, продължават мероприятията от трети етап от плана за провеждане на високите води на реката. Извършват се подготвителни мероприятия за евакуиране на града и селата от заливната зона при евентуално скъсване на защитната дига.
Село Ботево, община Видин, е без пътна връзка поради наводняване от двете страни на шосето. Храна за селото се доставя с лодки от екипи на МДПБА. Има вероятност утре да бъде спряно движението на влаковете по маршрута Видин-София.

Нивото на р. Дунав при Козлодуй е 888 сантиметра, а при Оряхово - 805 сантиметра.
В Козлодуй се извършва надграждане на изградените временни диги в критичните точки в града. Наводнена са една къща и 15 дворни места.
Нивото на река Дунав при Лом е 952 сантиметра, запасът до преливане на дигите е 77 сантиметра. При с. Долни Цибър нивото на водата е 903 сантиметра.
Залети са около 300 декара крайбрежна ивица в Лом…
Прекратени са занятията в едно училище и в две детски градини.

Нивото на река Дунав при Никопол е 846 сантиметра. Водата е излязла над преливния ръб в района на измерителната рейка на пристанище Никопол и частично е залят района на пристанището. Крайбрежната улица в града и напречните към нея са залети с вода, вследствие повишаване нивото на подпочвените води. Водата е достигнала дълбочина 40 сантиметра. Наводнени са първите етажи от къщите на нивото на земята, дворовете, болницата и училището. (…) Остават около 50 сантиметра, за да премине водата над бетоновата стена, висока 1.20 метра. Екипи от "Гражданска защита" извършват евакуация на хора в Никопол с две лодки от засегнатите къщи и обществени сгради. Служителите помагат за осигуряването на подходи от чували с пясък и талпи.
Нивото на река Дунав в района на пристанище Сомовит, с.Сомовит - община Гулянци, е над преливния ръб. Водата е заляла плаца на пристанището, където е 40 сантиметра и е достигнала до подкрановия път на товарището.

В с. Байкал, община Долна Митрополия, водата е излязла над преливния ръб и е заляла целия път от района на рибната база до пристанището с дължина около 200 метра и височина на водата 10-15 сантиметра.

Във всички населени места край р. Дунав се води денонощно наблюдение на нивото на реката.
Нивото на Дунав при Свищов е 819 сантиметра, а при Русе - 844 сантиметра...

Нивото на Дунав при Силистра към е 796 сантиметра. Измереното ниво на водата в Тутракан е 835 сантиметра, при критично ниво от 1030 сантиметра. Продължава надграждането на кейовата стена по цялата дължина на пристанищния комплекс с предоставените на община Силистра от дирекцията чували. Наводнените подземни помещения на РУСО са посетени от екипа на МДПБА.

***

Водата на Дунав при Никопол достигна до три жилищни блока и сградата на общината, ако продължи покачването, утре ще залее площада

Плевен, 15 април 2006 г. /БТА/ Водата на Дунав при Никопол достигна входа на Общината и входовете на три жилищни блока, в които живеят над 120 души. Ако продължи покачването, утре ще залее площада. Това съобщи Георги Линков, директор на областната дирекция "Гражданска защита" в Плевен. Под вода са 40 обществени, жилищни и промишлени постройки в ниската част на града.

За последното денонощие нивото на реката при Никопол се е повишило със 17 сантиметра и е достигнало 857 сантиметра, което е с 77 сантиметра над критичното за града. Реката настъпва и в промишлената зона - залети са сградите на "Винпром" и "Топливо". 

…Нови пет семейства са напуснали домовете си днес. Сервизните помещения на къщите в този район са външни и не могат да се ползват. Въпреки това има много от жителите на града, които ползват горните етажи на къщите си и не се решават да се преместят.

***

Към 17.00 часа в страната няма селища без електричество, вода и телефонни връзки; в Никопол 35 къщи са наводнени, 17 души са евакуирани

София, 15 април 2006 г. /БТА/ Към 17.00 ч. в страната няма населени места с прекъснато електрозахранване, водоснабдяване и без телефонни връзки, съобщиха на БТА от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА). 
Продължава да е в сила обявеното на 12 април "бедствено положение" в засегнатите общини в седемте области по поречието на река Дунав. 
При Никопол нивото на реката е на кота 857. В града са наводнени 35 къщи, които са под вода; 17 души са евакуирани. 
В няколко от наводнените къщи - на втория етаж, са останали 49 души. Те са отказали евакуиране, предпочитайки да останат да охраняват домовете си. Евакуирана е "Бърза помощ" - в сградата на хотел в Никопол. Вземат се мерки за изхранването на евакуираното население. В болницата има 44 пациенти и 12 души персонал. 
Крайбрежната улица на града и пресичащи се с нея са залети заради повишеното нивото на подпочвените води. Над нивото на брега водата е стигнала дълбочина 80 см, а в страничните улици е навлязла 150-200 метра навътре. Залетият район се обхожда с две лодки, изнася се имущество от залетите къщи. 
Днес по обяд в Никопол са доставени още 5000 чувала за пясък, към града пътува тир с 20 000 бутилки минерална вода. От БЧК - Плевен, са транспортирани 20 одеяла и 40 комплекта спално бельо за пострадалите, а от Гражданска защита - област Велико Търново, се очакват още 40 одеяла и 80 комплекта спално бельо…

***

На населението в застрашените от разлива на Дунав райони помагат 390 военнослужещи

София, 18 април 2006 г. /БТА/ Триста и деветдесет военнослужещи от Белене, Враца и Плевен помагат днес на населението в районите, застрашени от разлива на Дунав, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.
Военнослужещите са с 52 автомобила и специализирана техника, включително две моторни помпи. Чрез девет поста денонощно се наблюдават дигите на Дунав…

***

Президентът Георги Първанов огледа залетия от водите на р. Дунав квартал на Никопол 

Никопол, 18 април 2006 г. /БТА/ Президентът Георги Първанов пристигна в Никопол, за да се запознае със състоянието на града след прииждането на р. Дунав. Държавният глава бе посрещнат от областния управител на Плевен Цветко Цветков и кмета на града Любен Лаков.
С лодки президентът и придружаващите го разгледаха залетия крайбрежен квартал на Никопол…
До момента 47 души са евакуирани в хотела, след като крайбрежният квартал бе наводнен. Останалите са по близки и роднини, за всички е осигурена храна. 

***

Без съмнение Никопол е най-пострадал от бедствието, каза президентът Георги Първанов

Плевен, 18 април 2006 г. /БТА/ Без съмнение Никопол е най-пострадал от бедствието. Това каза президентът Георги Първанов, след като успя с лодка да разгледа потъналия крайбрежен квартал на града. 
Ситуацията е доста тежка, имал съм възможност да видя как са и другите общини, но тук без съмнение е най-тежко, отбеляза президентът. Според него институциите тепърва трябва да си свършат работата. 
Надявам се в скоро време да се оттегли приливната вълна и да започне дезинфекцията и възобновяването на квартала, каза Георги Първанов. Има къщи, които са невъзвратимо пострадали, а на други им трябва по-сериозен ремонт. Трябва да се мисли преди всичко за хората, уточни той.
В стратегически план трябва да се набележат мерки, за да се направи така, подобно бедствие да не се повтаря, каза президентът. Той е разговарял с кмета на града Любен Лаков, който е представил идеите за решаване на проблема. Според Лаков трябва да се направи нов проект за изграждане на защитна дига от фериботния комплекс Никопол-Турну Мъгуреле до източната стена на града. Нужна е и нова дренажна система, която да поеме подпочвените води.
Президентът с катер разгледа разлива на р. Дунав в района на Никопол.

***

Нивото на Дунав при Никопол се е повишило с девет сантиметра през нощта

Плевен, 19 април 2006 г. /БТА/ Нивото на Дунав при Никопол се е повишило с девет сантиметра тази нощ и в момента е 869 сантиметра - със 70 сантиметра над критичното. Това съобщи Георги Линков, директор на областната дирекция "Гражданска защита" - Плевен. Повишението е увеличило разливите около реката, както и при устията на трите й притока - Искър, Вит и Осъм, с по половин километър…
Доставени са 10 кубика дървен материал, за да продължи работата по изграждането на временни мостове през залетите шест улици в града. Двайсет души от залетия квартал засега не искат да се евакуират, но за тях е осигурен достъп до сухия бряг от “Гражданска защита” чрез мостове или лодки, уточни Линков. 

***

Река Дунав продължава да навлиза в Никопол

Плевен, 21 април 2006 г. /БТА/ Река Дунав залива нови територии от кварталите на Никопол. Нивото на водата се повишило с още пет сантиметра и е достигнало 885 сантиметра, съобщиха от общината. 
През последното денонощие са наводнени още седем къщи. Общо повече от 50 сгради са потънали във вода, част от тях вероятно няма да могат да бъдат възстановени. Има опасност от активизиране на свлачищата в града. 
Продължавана евакуацията на хора от крайбрежния квартал, където движението по улиците е възможно само с лодки. На помощ на аварийните групи пристигнаха военнослужещи от поделението в Белене. Укрепват се временните мостове за връзка с обществените сгради, сред които е болницата.
Кризисният щаб реши да потърси помощ от "Електроразпределение" за възстановяване на част от осветлението в наводнения район по въздушен път… 

***

Река Дунав продължава да залива нови терени в Никопол

Плевен, 22 април 2006 г. /БТА/ През последното денонощие Дунав продължи да залива нови терени в Никопол, съобщи "Гражданска защита". Нивото на реката при града се повиши с още пет сантиметра и достигна кота 892 см. Залети са 57 сгради - 10 обществени постройки, останалите частни къщи. Водата достигна пет жилищни блока, на четири от тях са наводнени избените помещения. До момента са евакуирани над 60 души…
Чрез висящи кабели вече е възстановено уличното осветление в бедстващия район на града. Продължава работата по надстрояването и поддържането на изградените пътеки…

***

Нивото на река Дунав при Русе достигна 911 сантиметра

Русе, 23 април 2006 г. /БТА/ Нивото на река Дунав при Русе достигна 911 сантиметра, сочат данните от Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав. 
Затворени са ТЕЦ Русе-Запад, "Металснаб", завод "Изкуство" и част от предприятията, които се захранват от ТЕЦ Русе-Запад, но няма наводнени жилищни сгради, съобщават от русенската общинска администрация. Над кея на Русенската корабостроителница има 15 сантиметра вода. В община Ценово под водата се намира забележителната крайречна местност с паметника на четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър. 
В село Ряхово от подпочвени води са наводнени около 30 къщи и 9000 декар засети земеделски площи, съобщиха от кметството… 

***

Река Дунав вече прелива през надгражданията на дигата край Тутракан

Силистра, 23 април 2006 г. /БТА/ Река Дунав вече прелива през надгражданията с чували с инертни материали на дигата в района на промишлената зона в Тутракан, съобщи ръководителят на "Гражданска защита" в Силистра инж. Явор Минков.
Не е изключено да има преливане или пробойни на дигата в района на Нова Черна и затова до късно снощи местните власти в селата Нова Черна и Старо село за пореден път са давали указания на населението как да  действа в усложнена обстановка. 
За известяване на хората са подготвени и сирени, каза ръководителят на "Гражданска защита" инж. Явор Минков. Има план за евакуация и са определени жилища, в които да се настанят пострадалите.  От снощи на дигата има подвижни наблюдателни постове, които обикалят района с автомобили. 
Нивото на река Дунав край Силистра вече е 851 сантиметра и според инж. Явор Минков възниква опасност и за дигата край село Айдемир…

***

Предстои отмяна на кризисното положение в общините край Дунав  

София, 26 април 2006 г. /БТА/ Предстои отмяна на обявеното на 12 април "кризисно положение" в общините край Дунав. Това съобщиха днес на БТА от пресцентъра на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА).
Предстоящата отмяна е била обявeна днес от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем при посещението й в Никопол…

***

Започва отводняване на обществени и жилищни сгради в крайбрежния квартал на Никопол

Плевен, 1 май 2006 г. /БТА/ Днес започва отводняване на обществени и жилищни сгради в крайбрежния квартал на Никопол, съобщи областната дирекция "Гражданска защита" - Плевен. По линия на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, в Никопол пристигна специализиран екип от Белгия, който ще използва помпа с дебит 400 литра в секунда. Работата му ще ръководи офицер за свръзка от Центъра за мониторинг и информация към Европейския съюз. 
От "Гражданска защита" - Плевен ще се включат в операцията за изпомпване на наводнените сгради с още 12 подвижни моторни помпи.                                                                                                                                                                                                                                            Във връзка с наводненията, причинени от високите води на Дунав, в Държавна агенция "Гражданска защита" в събота пристигнаха 70 хиляди чувала за пясък от Полша, а в неделя - още 200 хиляди чувала от Дания. 


В първите дни на май нивото на река Дунав при Никопол се понижива със 123 сантиметра, в сравнение с достигнатия максимум по време на бедствието през април от 896 сантиметра, и водата е на кота 773 сантиметра.

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:46 на 30.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация