Парламентарни избори – кандидатски листи – водачи – Ямбол

site.btaКои са водачите на листи в 31 МИР – Ямбол

Кои са водачите на листи в 31 МИР – Ямбол
Кои са водачите на листи в 31 МИР – Ямбол
Снимка: кореспондент на БТА в Ямбол Мира Безус

Общо 155 кандидати се съревновават за четирите депутатски места от 31-ви Ямболски многомандатен избирателен район. Сред тях са 110 мъже и 45 жени. Най-младият кандидат е 22-годишен, а най-възрастният – кандидатка на 74 години. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ямбол Ани Канева.

Всички регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) 31 партии и коалиции се явяват на парламентарния вот със свои листи в Ямбол. Кандидатите за парламента от региона са повече спрямо изборите през април 2023 г., когато бяха 107, а през октомври 2022 г. – 131 кандидати, показа справка на БТА.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК

1. Александър Марков повежда листата на „Има такъв народ“. Той бе начело на листата на партията в Ямбол и на парламентарния вот през април 2023 г. Роден е през 1962 г. в София, офицер от резерва, по образование е икономист и инженер. Бил е депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Освен в Ямбол, Марков води и листата в Хасково, каза Александър Марков пред журналисти при регистрацията на листата в РИК – Ямбол. 

2. Начело на листата на партия „Глас народен“ е Галя Кърнева. Тя бе кандидат от формацията в 31-ви Ямболски МИР и на парламентарния вот през април 2023 г. Родена е в Свищов, завършила е специалност „Маркетинг и реклама“ в Стопанската академия там. Живее в София, работи като ръководител на отдел „Човешки ресурси“ в голяма компания, каза за БТА Кърнева. 

3. Николай Чистов е начело на листата на коалиция „Синя България“. Той бе кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 31-ви МИР – Ямбол и на предходни избори. Магистър е по финанси и стопанско управление, предприемач в сферата на земеделието, пише за него на сайта на „Демократична България“.

4. Мадлена Пенчева-Кирчева води листата в Ямбол на коалиция „Ние гражданите“. Завършила е „Икономика и организация на международния туризъм“ и „Счетоводство и контрол“. Общински съветник е в София в мандат 1991 – 1995 година. Работила е в Научния институт към Комитета по туризъм и в Културно-просветния център „Васил Априлов“ към МОН. Организатор е на походите за мир и неутралитет и редица граждански протести – срещу джендър идеологията, за защита на хранителния суверенитет, каза за БТА Кирчева.

6. Марчело Ризов води листата на партия „Български гласъ“. Роден е в София през 1961 г., строителен инженер по образование. Завършил е и Академията на МВР, работил е в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, понастоящем е полковник от резерва, каза той за БТА. 

7. Георги Минков е водач на четиричленната листа с кандидати за народни представители в 31-ви МИР – Ямбол на „Коалиция на розата“.

8. Дарин Дросев е начело на листата на коалиция „Център“. Той е и председател на Национално движение „Център“, става известно от сайта му. Дросев е роден в Ямбол през 1975 г. Бакалавър е по „Политология“ и по „Стопанско управление“ от Американския университет в България. Има и научна степен „доктор“ по философия от Софийски университет, където е дългогодишен преподавател. 

9. Водач на коалиция „Солидарна България“ е Илиан Василев. Той е строителен предприемач. Роден е в Ямбол, завършил е две висши образования – инженерно и по стопанско управление и бизнес администрация. Специализирал е в Италия и Великобритания, каза Василев пред журналисти при регистрацията на листата в РИК – Ямбол.

10. Стойка Желязкова е водач на листата с кандидати за народни представители на партия „Единение“ . Тя е с икономическо и техническо образование, областен координатор на Гражданското движение "Днес". На местните избори през 2023 г. бе начело на листата за общински съветници в Ямбол на Коалиция „Граждани за общината“.

11. Водач на листата на партия „Българско национално обединение“ е Ачо Йорданов. На местните избори миналата година той бе кандидат за кмет на Симеоновград от Коалиция „Алтернатива за гражданите“. Занимава се с политика от 1989 г., каза за БТА тогава Йорданов.

12. Никола Димитров отново повежда листата на „Възраждане“ в област Ямбол. Досега той бе депутат от 31 МИР – Ямбол в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание, показва справка на сайта на парламента. Димитров е един от учредителите на партия „Възраждане“. Роден е в Елхово, по образование е инженер по комуникационна техника и технологии, сочи информация на сайта на партията.

13. Зафир Гочев е начело на листата на партия „Морал, единство, чест“ в Ямбол. Политическата формация регистрира седем кандидати за народни представители в 31-ви МИР. Зафир Гочев води и листата на партията в 21-ви МИР – Сливен. Той е управител на фирми, завършил е спортно училище. За първи път се кандидатира за народен представител, каза пред БТА той.

14. Мирослав Иванов отново повежда листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Ямбол. Той е юрист по образование. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, става известно от сайта на коалицията. Мирослав Иванов беше народен представител от 31-ви Ямболски МИР в последните три парламента.

15. Водач на „Народна партия „Истината и само истината“ е Стефан Белев. Той бе начело на листата на партията в Ямбол и на парламентарния вот през април 2023 г., която бе съставена от същите трима кандидати. Роден е през 1955 г. в Бургас, има 45 години професионален опит в сферата на химията и металургията, понастоящем е пенсионер, каза за БТА Стефан Белев.

16. Евгени Господинов отново е начело на листата в 31-ви МИР на „Български възход“. Той е адвокат по професия, общински съветник в Ямбол от партията. Господинов бе водач на листите на „Български възход“ в Ямбол и на парламентарните избори през 2022 г. и 2023 г., припомня БТА. Той е и областен координатор на политическата формация, става ясно от сайта на партията.

17. Водач на листата на коалиция „Граждански блок“ в Ямбол е Богдана Вълчева – Джурелова. Листата е съставена от петима кандидати.

18. Водач на петчленната листа на партия „Общество за нова България“ в 31-ви МИР е Диан Караиванов. Роден е през 1971 г. в Ямбол. Занимава се с предприемачество, има образование по маркетинг, стокови борси и информационни технологии, каза той за БТА.

19. Здравко Златаров води листата на коалиция „Левицата!“ . Той е областен председател на партия АБВ в Ямбол, член е на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на формацията, съобщават на сайта на АБВ. Два мандата бе заместник-председател на Общински съвет – Тунджа. Златаров бе основен инициатор и организатор на подписките в Ямбол против разполагане на бази на НАТО край града, припомня БТА.

20. Георги Георгиев е водачът на „Партия на зелените“ в област Ямбол. Политическата формация регистрира петима кандидати за народни представители в 31-ви МИР. Георгиев е ветеринарен лекар. Бил е общински съветник в община Тунджа, показва справка на сайта на институцията.

21. Листата на партия „Ние идваме“ в Ямбол води Георги Янчев. В 31-ви МИР политическата формация регистрира четирима кандидати за народни представители. Роден е през 1972 г. в Поморие, машинен инженер, предприемач и директор в сферата на транспорта, активен участник в протестите за премахване на ветропарковете в Черно море, каза той за БТА.

22. Димитър Иванов отново е начело на листата на коалиция ГЕРБ – СДС в Ямбол. Той е икономист по образование. Заемал е поста областен управител на Ямбол три пъти в периода от 2012 до 2021 г. Димитър Иванов беше народен представител от региона в 42-рия, 46-ия, 47-ия и 48-ия и 49-ия парламент, показва справка на сайта на парламента. 

23. Начело на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ е Начко Плочев. Той бе водач на листата на партията в 31-ви МИР – Ямбол и на изборите през октомври, съставена от същите четирима кандидати тогава. Плочев е с висше техническо образование, IT специалист по професия, казаха от партията. 

24. Кристиан Вигенин отново повежда листата на „БСП за България“ в 31-ви МИР. Той е и водач на листата на коалицията за представители в Европейския парламент. Вигенин е икономист по образование. Избиран е последователно за депутат от Ямбол многократно от 2005 г. насам. Заместник-председател е на 44-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Вигенин два пъти е евродепутат – през 2007 г., и от 2009 до 2013 г. В правителството на Пламен Орешарски (2013 – 2014 г.) е министър на външните работи , става известно от биографията в личния му сайт.

25. Водач на партия „Величие“ в 31-ви МИР е Добромир Сотиров. В Ямбол политическата формация има четирима кандидати за народни представители.

26. Емил Попов е начело на листата в Ямбол на „ВМРО – Българско национално движение“. Той е машинен инженер по образование, представител на малкия бизнес, посочиха от партията. За парламентарния вот през 2022 г. също бе кандидат в 31-ви МИР от „ВМРО – Българско национално движение“.

27. Партия „Пряка демокрация“ има един кандидат за народен представител от област Ямбол. Това е Георги Георгиев.

28. Димитър Николов е водач на листата на партия „Движение за права и свободи“ в 31-ви МИР – Ямбол. Заместник-председател е на ДПС в Бургас, бил е общински съветник в Камено, кмет е на с. Трояново, съобщиха от партията.

29. Партия „Зелено движение“ има един кандидат за народен представител в 31-ви Ямболски МИР. Това е Живко Богданов. Той е роден в Ямбол, на 54 години. Завършил е Математическата гимназия в града и специалност „Горско стопанство“ в Лесотехнически университет – София. Сред учредителите е на ПП “Зелено движение”, активен участник в протестите от 2009 г. и в кампаниите по разработване и приемане на Закона за горите от 2011 г., каза за БТА кандидатът.

30. Адвокат Станимир Кескинов е начело на четиричленната листа на партия „За велика България“ в 31-ви МИР – Ямбол.  Той бе водач на листите на партия МИР в областта на парламентарните избори през април 2023 г. и през октомври 2022 г., припомня БТА.

31. Начело на листата на партия „Български съюз за директна демокрация“ е Александър Бояджийски. Листата е съставена от двама кандидати.

32. Начело на листата на коалиция „Неутрална България“ в 31-ви МИР е Женя Илиева. Тя бе водач на коалицията в Ямбол и на парламентарните избори през април 2023 г., а през 2023 г. оглавяваше листата на партия „Русофили за възраждане на Отечеството“.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.
 

 

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:27 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация