Парламентарни избори - кандидатски листи – водачи – Ловеч

site.btaКои са водачите на листи в 11 МИР Ловеч

Кои са водачите на листи в 11 МИР Ловеч
Кои са водачите на листи в 11 МИР Ловеч
Снимка: БТА, архив

В Ловешко общо 145 кандидати за депутати, издигнати от 20 партии и 11 коалиции, ще се борят за четири места в 50-ото Народно събрание. Това става ясно от сайта на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на Партия „Има такъв народ“, която се състои от четирима кандидати за народни представители, е Филип Станев. От партията съобщиха, че той е роден на 07.05.1974 г. в град София. Висшето си образование е придобил в Софийски университет “Св.св. Климент Охридски” в две специалности – „Журналистика“ и „Педагогика“. Отговорен сценарист и редактор е в Seven-Eight Production, водещ на телевизионното предаване “Шоуто на Сценаристите”. Народен представител е в 45-ото, 46-ото и 49-ото Народно събрание.

2. Партия „Глас народен“ издига за водач в Ловешко Дончо Върбанов в листа от  трима кандидати.  Той е роден 1988 г. в Ловеч. Основното си образование е завършил в ОУ „Васил Левски“ в Априлци, а средното – във днешната Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина (НПГВМ) „Проф. д-р Димитър Димов” в Ловеч. Висшето си образование е придобил в Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалност „Технология на хляба“. Предстои му държавен изпит. От 2013 е член на партия „Глас народен“, а от следващата година е заместник-председател на структурата на партията в Ловеч, съобщават от „Глас народен“.

3. Коалиция „Синя България“ (партия „Консервативно обединение на десницата (КОД)“, партия „Български демократически форум“, партия „Движение демократично действие – ДЗ“, партия „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)“, партия „Движение България на гражданите“, партия „Партия консервативна България“, партия „Радикал-демократическа партия в България“) регистрира пълна листа осем кандидати. Водач е д-р Марин Вутов. Той е завършил висшето си образование в сегашния УНСС през 1988 г. със специалност "Икономист по транспорта", съобщиха от коалицията. Същата година започва работа като специалист в градския транспорт в Берлин ( BAP на BVG) - Германия. Завършил е за "проект мениджър" в Гьотингенския семинарен център - Берлин, а впоследствие и за IT-специалист в Частната стопанска академия-Мюнхен (филиал Берлин). Въпреки успешната си кариера в Германия и достигането на мениджърски позиции в градския транспорт на Берлин, д-р Вутов избира да се завърне в България. В момента е заместник-директор на Националното училище по приложни изкуства "Венко Колев" в Троян. Майстор е по художествена керамика и член на ръководството на Регионална занаятчийска камара – Ловеч, член на Управителния съвет на НЗК - София. През 2023 година защитава успешно докторантура във Православен богословски факултет, катедра „Църковни изкуства“ на Великотърновския Университет "Св.св. Кирил и Методий". Заместник-председател е на ПП "Движение демократично действие - Д3".

4. Кирил Гумнеров е водач на Коалиция „Ние гражданите“ (партия „Българска пролет“, партия „КОЙ – компетентност, отговорност и истина“, партия „Българска работническо-селска партия“), чиято листа е от четирима кандидати. Той е роден на 3 август 1969 г. Завършил е средното си образование във Френската езикова гимназия във Враца, а след това - висше образование в Икономически университет - Варна, съобщиха от коалицията. Бил е три пъти общински съветник в Ловеч (2007 - 2009 г., 2015 - 2019 г., 2019 - 2023 г). Общински съветник е в настоящия мандат. Народен представител е бил от парламентарната група на „Атака“ в 41-ото Народно събрание (2009 – 2013 г.). Политическата си кариера започва в СДС. Бива избран за областен председател на МСДС, а впоследствие - и за член на Националния съвет на МСДС. Напуска партията по собствено желание. Гумнеров е един от инициаторите за създаването на партия „Атака“ и е избран в националното ръководство на партията. Бил е общински председател на „Атака“ в Ловеч, а малко по-късно - и областен председател. Избран е от 11-и МИР-Ловеч за депутат през 2009 г. През 2011 г. напуска парламентарната група и става независим народен представител. През 2012 г. създава национална патриотична коалиция „Не на ЕС“, а през 2021 г. учредява партия „Нация“, с която се явява на парламентарни избори както самостоятелно, така и като част от коалицията „Вън от ЕС и НАТО“.

6. Партия „Български гласъ“ регистрира пълна листа с водач Таско Тасков. Той се е дипломирал със специалност „Маркетинг“ в „MT&M Колеж“ – София. Има магистратура „Публична сфера на икономиката“ от Югозападния университет в Благоевград, съобщиха от партията. В момента работи като търговски директор на Fast Pay. Бил е маркетин-директор на Футболен клуб „ЦСКА 1948“, Професионален футболен клуб (ПФК) „Пирин“ (Благоевград), изпълнителен директор на ПФК „Пирин“ (Благоевград) и на „Финанс Плюс Мениджмънт Холдинг“ АД. Бивш професионален футболист е - с над 50 мача в професионалния футбол и футболен съдия, ръководил над 150 мача във професионалния футбол. Притежава собствен футболен клуб  - Детски футболен клуб „Юначета“, в който се обучават над 350 деца от Троян, Тетевен, Етрополе и селата Български извор, Глогово, Галата и Градежница.

7. От Коалиция „Коалиция на розата“ (партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, партия „Обединен блок на труда български лейбъристи“, партия „Родолюбие 2000“) са регистрирали за водач на листата с четирима кандидати Стефан Гецов. Той съобщи, че е роден 1956 г. Завършил е Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“. Владее немски, руски и английски език. Завършил е „Право“ в Софийски университет „Климент Охридски“. От 1982 г. до 1992 г. е бил следовател в Окръжно управление на МВР – Ловеч. Бил е и следовател по държавна сигурност. От 2012 г. към момента е адвокат.

8. Водачът за Ловешка област на Коалиция „Център“ (партия „Свобода“, партия „Българска земеделска партия“) е Роман Банев, а листата е с трима кандидати за депутати. Той е роден 1992 г. По думите му има собствен бизнес в сферата на недвижимите имоти и строителството.

9. Ивайло Баровски води листата на Коалиция „Солидарна България“ (партия „Изправи се, България“, партия „Българската левица“, партия „Обединена социалдемокрация“), която е с четирима кандидати. Той е роден в София, на 34 години е. Средното си образование е получил в училище „Панайот Пипков“ в Ловеч. След това е започнал да учи в Аграрен университет – Пловдив, специалност „Аграрен инженер“. Две години е живял в Испания. Няколко години е работил в IT-компания. В момента се занимава с търговия на валута, информира Баровски.

10. На първо място в листата на Партия „Единение“, която е с четирима кандидати, е Ралица Димитрова. Тя информира, че е на 45 години от Етрополе. Завършила е средно техническо образование в Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура в родния град. Работи като старши оператор качество в завод за електроника в Ботевград.

11. В листата на Партия „Българско национално обединение“ кандидатите са двама, водач е Димитър Бунов. Той е роден на 19 юли 1975 г. в София, съобщи Бунов. Има магистърска степен по икономика и финанси от Нов български университет. Работил е 15 години в системата на здравеопазването. От седем години работи активно за подобряване механизма за финансиране на третирането на отпадъци в Столична община.

12. Пълна листа са регистрирали и от Партия „Възраждане“. Водач е Ивелин Първанов. Той е роден на 5.06.1973 г. в  Плевен. Народен представител е в 48 и 49 НС от 15 МИР Плевен. Автор е на първия български геополитически роман „Атентаторът“, в който виртуозно разкрива всички аспекти на атентата като политическо средство. Има издадени книги на военно-историческа тема. Ивелин Първанов е участник в първата мироопазваща мисия на българските въоръжени сили в Камбоджа. Награден с медала на ООН „В служба на мира“, съобщават от партията.

13. Христо Расташки води листата от четирима кандидати на Партия „Морал, единство, чест“. Той е адвокат и председател на сдружение „Граждански права“ . Роден е на 24 октомври 1989 г. в град Троян. Средното си образование завършва в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в  Правец. Дипломира се в специалност „Право“ в юридическия факултет на Нов Български Университет през 2013 г. През 2014 г. придобива юридическа правоспособност и се вписва в Софийска адвокатска колегия. През същата година започва самостоятелна практика като адвокат. По време на своята практика работи с корпоративни клиенти, както и с физически лица във всички правни сфери. Постепенно адвокатската дейност на кантората му се преориентира в защита на гражданските права на българските граждани, съобщи той.

14. Искрен Арабаджиев е водач на листа с осем кандидати за народни представители на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (партия „Продължаваме промяната“, партия ВОЛТ, партия „Демократи за силна България“, партия „Движение „Да, България!“). Той е роден през 1991 г. в град Ловеч. Завършил е Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи” с немски език. След това е продължил обучението си в СУ „ Св. Климент Охридски“, където е получил бакалавърска степен по специалност „Икономика“ и магистърска степен по специалност „Счетоводство и одит“. Първите пет години от професионалния му опит е в сферата на счетоводството и данъците в различни международни компании. През 2020 г. се присъединява към публичния сектор като заместник-кмет в столичния район „Студентски“. След това последователно е народен представител в 47 -ото, 48 -ото и 49-ото Народно събрание, където отговаря за социалната политика на ПП „Продължаваме Промяната“, съобщават от коалицията.

15. Красимир Александров води листа с трима кандидати на Партия „Народна Партия „Истината и само истината“. Роден е на 24.03.1962г. в с. Гривица, област Плевен. Завършил е средното си образование в Механотехникум в Горна Оряховица. Работил е като таксиметров шофьор шест години и като шофьор в бърза помощ -  четири години. Голяма част от трудовия му стаж е като военен в поделение 58219- Транспортни войски. В момента е пенсионер по болест, информира той.

16. Водачът на Партия „Български възход“ е инж. Антон Димитров, а листата е от осем кандидати.  Той е роден на 24 ноември 1979 г. в Троян. Висшето си образование е завършил в Техническия университет в Габрово, специалност „Автоматика, роботика, измервателна и управляваща технология“. Към момента е предприемач в сферата на дървопреработката и преподавател по електроника и роботика в Център за подкрепа за личностно развитие  - Троян. Областен координатор е на ПП „Български възход“ за област Ловеч.

17. Листа с трима кандидати на Коалиция „Граждански блок“ води Филип Филипов. Той е роден на 4 януари 1974 г. в Ловеч. Завършил е „Право“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 2002 г. до момента е адвокат, информира Филипов.

18. Партия „Общество за нова България“ е регистрирала листа с двама кандидати, с водач Валя Петрова.

19. Гриша Нинов е начело на листа с шестима кандидати за депутати в Ловешка област от Коалиция „Левицата!“ (партия „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“, партия „Движение 21“, партия „Зелена партия“, партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, партия „Национално движение за спасение на отечеството“, партия „Политическо движение социалдемократи“).  Той е роден на 9 септември 1973 г. в Тетевен. Завършил е бакалавър в Технически университет – Габрово, съобщи той. Председател е на Управителния съвет на Потребителна кооперация "Бели Вит" – Тетевен. Член е на Националния съвет на Национално движение "Русофили". Единствената партия, в която е членувал, е БСП. Член и дарител на Туристическо дружество "Вежен" - Тетевен. Член на настоятелството на Гложенски манастир „Св. Вмчк. Георги Победоносец", както и на читалище "Съгласие - 1869 г." - Тетевен.

20. Листата на Партия „Партия на зелените“ се състои от трима кандидати, води я Иван Иванов. Той е на 68 години. Завършил е Механотехникума в Ловеч. Има собствен бизнес – търговия на едро в Тетевен. Заместник-председател е на политическия съвет на партията, съобщи Иванов.

21. Марин Ичев е водач на листата на Пария „Ние идваме“, която се състои от четирима кандидати. Той е завършил специалност „Право“ в Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2009 г. През 2001 г. е придобил професионална квалификация „Офицер в МВР - оперативен работник“ от Академията на МВР - град София. Има диплома от Технически университет – Габрово, специалност „Автоматизация, компютърна техника и технологии“ с професионална квалификация „електроинженер". От 1999 г. до 2018 г. е работил в системата на Министерство на вътрешните работи (МВР). В периода 2010 - 2016 г. е бил началник на Районното полицейско управление в Троян и Априлци. От 2019 г. е практикуващ адвокат, член на Ловешката адвокатска колегия, съобщи Ичев.

22. Коалиция ГЕРБ – СДС (партия ГЕРБ, партия СДС) издига пълна листа, с водач Николай Нанков. Той е бил областен управител на Ловеч (2009-2011), заместник-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с ресор „Регионално развитие“ (2011-2013).  Народен представител е в 42-ото и 43-ото НС от 11 МИР – Ловеч (2013-2014), а след това заместник-министър на МРРБ (2014-2017). Избран е за народен представител в 44-ото НС от 11 МИР - Ловеч. Заема поста министър на МРРБ от 4 май 2017 г. до 20 септември 2018 г., след което отново е народен представител в 44-ото НС. От 10 октомври 2018 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. През 2021 г. избран за народен представител в 45-то, 46-то и 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. Областен лидер е на ПП ГЕРБ в област Ловеч от август 2010 г. до днес. Роден на 19 декември 1983 г. в Априлци, съобщиха от ГЕРБ.

23. Румен Ночев е водач на листа с четирима кандидати на Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“. Той е на 60 години. Има завършено средно специално образование в Механотехникум – София. Пенсионер е, работил е в различни сфери, каза Ночев.

24. Водач на пълна листа на Коалиция „БСП за България“ (партия „Българска социалистическа партия“, партия „Политически клуб „Екогласност“, партия „Политически клуб „Тракия) е Ирена Анастасова. Професионалното ѝ развитие е свързано изцяло със системата на средното образование. Била е дългогодишен директор на столично училище. Хонорован преподавател във факултет „Педагогика” на СУ „Св. Климент Охридски” в магистърска програма „Организация и управление на образованието”. Анастасова е била общински съветник в Столичен общински съвет, където е била заместник- председател на Комисията по образование и култура до 2017 година. Народен представител е от 2017 година до момента.  Член и заместник-председател на Комисията по образованието и науката в няколко народни събрания, председател на Комисията по образованието и науката в 47 – то Народно събрание. Носител е на най-високото отличие на Министерството на образованието и науката - Почетното отличие  „Неофит Рилски“ за високопрофесионална дейност в системата на народната просвета (2012); отличие „Директор на годината – социален партньор“ на Синдиката на българските учители; почетни награди на Регионалното управление на образованието –София, Столичната община  и Конфедерацията на труда „Подкрепа“, съобщиха от коалицията.

25. Водач на листата, която е с четирима кандидати, в 11 МИР Ловеч на Партия „Величие“ е Ирена Негинова.

26. Доц. д-р Петко Минков е водач на листата на Партия „ВМРО – Българско национално движение“, която е с шестима кандидати. Той е доцент в Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян. Завършил е Висшия селскостопански институт „Васил Коларов“ в Пловдив, специалност „Агроинжинерство-агроекология“.  Владее английски и руски език. През последните пет години има 26 научни публикации. Участвал е в научни проекти, съобщи доц. д-р Минков.

27. Партия „Пряка демокрация“ регистрира листа с единствен кандидат - Атанас Гарфалски.

28. Д-р Атидже Алиева – Вели е водач на листата на Партия „Движение за права и свободи“, която е с осем кандидати. Тя е член на Европейския парламент от ДПС/Обнови Европа за мандат 2019-2024 г. Д-р Атидже  Алиева - Вели е първият и единствен пълноправен член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони от България, съобщиха от партията. Работи активно по теми като Общата селскостопанска политика, антикризисното подпомагане на земеделците и развитие на селските райони. Пълноправен член е и на Комисията по заетост и социална политика в Европейския парламент. Заместник-председател е и на Делегацията в комитетите за парламентарно сътрудничество ЕС - Средна Азия. Голяма част от трудовата й кариера преминава в  Държавен фонд „Земеделие”. В периода 2007-2013 г. последователно заема длъжности от експерт до началник отдел. В края на 2013 г. е избрана за заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” и ръководи прилагането на Програмата за развитие на селските райони, Програмата за развитие на сектор „Рибарство”. Има магистърска степен „Публична администрация“ със специализация „Държавна администрация“ от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, магистърска степен „Индустриални биотехнологии“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бакалавърска степен по биотехнологии от същия университет. През 2023 г. успешно защитава дисертация в Аграрен университет-Пловдив и придобива научна степен „Доктор“. Преминала е редица обучения във Франция, Литва, Австрия, Италия, Испания и др. Преминава обучение и към Държавния департамент на САЩ.

29. Водач на листа с трима кандидати на Партия „Зелено движение“ е Светослав Тодоров. Той е завършил средното си образование в Математическа гимназия „Гео Милев“ в Плевен. Дипломирал се е в Лесотехнически университет – София, със специалност „Горско стопанство“ и професионална квалификация „Инженер по горско стопанство“. За кратко е директор на администрацията на Национален парк „Централен Балкан“, съобщи Тодоров. Има дългогодишен опит на експертни и ръководни позиции в парковата дирекция. Участвал е като ръководител, координатор и консултант в многобройни проекти с екологична насоченост. В момента работи като главен уредник в Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм. Владее английски и руски езици.

30. От Партия „За велика България“ са регистрирали листа с двама кандидати, водач е Грета Йорданова.

31. Албена Митева е водач на листа също с двама кандидати на Партия „Български съюз за директна демокрация“. Митева е икономист, специалност "Агробизнес", с над 15 години професионален стаж в държавни структури (областни дирекции Добрич и Ловеч) на МЗХ и БАБХ, пет от които като главен счетоводител в частен агросектор. Работи в чужбина и след завръщането си продължава като администратор рецепция. Полага доброволчески труд за популяризиране идеята за директна демокрация и гарантиран базов доход като част от основните човешки права, както и участва в синдикална дейност за по-добри условия на труд и заплащане. Ползва английски, немски, руски, съобщиха от щаба на партията.

32. За водач на Коалиция „Неутрална България“ (партия „Комунистическа партия на България“, партия „Българска комунистическа партия“, партия „Партия на българските комунисти“, партия „Русофили за възраждане на отечеството“) е регистриран Стойко Стойков, а листата е с шестима кандидати. Той е роден на 11 януари 1982 г. в Луковит. Живее в село Дерманци. Средното си образование е завършил в Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич. След това е продължил образованието си в Международно висше училище, специалност „Счетоводство и контрол“. В момента е студент в Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Един мандат е бил кмет на село Дерманци (2007 г.-2011 г.) Преди това е бил технически секретар н кметството. Управлява собствен бизнес, информира Стойков.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:17 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация