Парламентарни избори - кандидатски листи - водачи - Пловдив - град

site.btaКои са водачите на листи в 16-и МИР Пловдив - град

Кои са водачите на листи в 16-и МИР Пловдив - град
Кои са водачите на листи в 16-и МИР Пловдив - град
Снимка: Боян Ботев, БТА/архив

Регистрираните партии и коалиции за предстоящите парламентарни избори на 9 юни в 16-и Многомандатен избирателен район (МИР) – Пловдив-град са 31. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия Калоян Сухоруков. Кандидатите за народни представители са общо 362.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на партия „Има такъв народ“, която се състои от 14 кандидати за народни представители, е Станислав Балабанов. Той е на 36 години, родом от Пловдив, става ясно от официалния сайт на политическата структура. Има две висши образования – българска филология и журналистика. Бил е народен представител в 45-то, 46-то, 47-то и 49-то Народното събрание.

2. Листа със седем кандидати за депутати регистрира ПП „Глас народен“. Водач на листата е Светослав Витков. Той е роден през 1971 г. в София, посочиха от партията. Завършил е Софийската математическа гимназия и специалност „Икономика“ в УНСС. Витков е автор на текстове, музика и аранжименти, собственик е на продуцентска и издателска компания. Автор е книгите „Благодарение”, „Благодарение на…”, „Карате: Поглед по пътя” и  Bulgarno/ Истерията „Хиподил”. Витков има черен колан по кофукан карате-до, а от 1994 г. е карате-инструктор на деца и възрастни. В периода 2015-2019 г. Витков е общински съветник в София от „Глас народен“.

3. Коалиция „Синя България“ (партия „Консервативно обединение на десницата (КОД)“, партия „Български демократически форум“, партия „Движение демократично действие – ДЗ“, партия „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)“, партия „Движение България на гражданите“, партия „Партия консервативна България“, партия „Радикал-демократическа партия в България“) регистрира листа с 19 кандидати за народни представители. Водач на листата е Борислав Инчев. Той е на 44 години, родом от Пловдив. Инчев е бакалавър по туризъм и магистър по държавни и общински финанси, съобщиха за БТА от коалицията. В мандат 2007-2011 г. е главен секретар на Община Пловдив, от 2015-а до 2019 г. е кмет на район “Южен" – Пловдив, от юли 2020 г. до юни 2023 г. е заместник- кмет община „Родопи“ с ресор "Образование, социални дейности, здравеопазване, култура, спорт и туризъм“. В момента е общински съветник в Пловдив.

4. Коалиция „Ние гражданите“ е регистрирала листа с петима кандидати за народни представители. Водач на листата е Чавдар Борачев. Той е водач на листата на коалицията и в 17-и РИК Пловдив - област. Полк. (о.з.) инж. Чавдар Борачев е роден на 24 май 1948 година във Варна, каза за БТА кандидатът. Завършил е Първа английска гимназия в София. Има диплома за „инженер-механик“ със специалност „летателни апарати и двигатели за тях“ от Военновъздушна инженерна академия „Н.Е.Жуковски“ в Москва. Бил е старши техник в авиационен полк, слушател във Военна академия „Г.С. Раковски“ във факултет „Стратегическо разузнаване“, съветник-помощник на зам.-министъра и началник на Военноиикономическия блок на Министерство на отбраната, началник на управление „Сигурност“ на МВнР,  директор „Банкова сигурност“, оперативен директор на търговска фирма, административен директор в охранителна фирма. Полк. Борачев е бил и консул, временно временно управляващ посолството на Република България в Абуджа, Нигерия. През 2014 година е избран за председател на клуб „Военни разузнавачи“ – Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а през 2015 година – за председател на Управителния съвет на Асоциация на военните разузнавачи. През 2021 година е избран за Почетен председател на Асоциацията на военните разузнавачи.

6. Политическа партия "Български гласъ“ регистрира листа с шестима кандидати за народни представители. Водач на листата е Николай Дренчев. Николай Дренчев е роден през 1968 година в Добрич, а от 1973 година живее в София, където е завършил основното и средното си образование. За БТА той каза, че е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия със звание лейтенант и специалност „летец – пилот“. Служи като офицер в авиобаза Габровница, напуска армията през 1994 година. Оттогава се занимава с частен бизнес – създава предприятие за производство и монтаж на специфични метални конструкции. Дренчев е един от учредителите на политическа партия „Възраждане“ през 2014 година. Бил е народен представител в 47, 48 и 49 НС, както и организационен секретар на партията и член на Комисията по отбрана и на Комисията по контрол на службите за сигурност. Николай Дренчев не е част от партия „Възраждане“ от началото на тази година. По думите му той е един от създателите на бъдещата алтернатива за България. 

7. Коалиция „Коалиция на розата“ регистрира листа с 13 кандидати за народни представители. Водач на листата е Александър Томов. Той е роден през 1954 г. в София, се посочва на страницата на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“. През 1974 г. започва висшето си образование в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Година след това продължава следването си в Санктпетербургския университет „М. Ломоносов. През 1985 г. е сред основателите на катедра "Политология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 1984 г. му е присъдена научната степен доктор по икономика, а през 1988 г. е избран за доцент. През юни 1990 г. е избран за депутат във Великото народно събрание. През 1990 г. влиза в ръководството на БСП, а през декември става зам.-председател на Министерски съвет в коалиционното правителство на Димитър Попов. През май 1993 г. обявява началото на движение „Гражданско обединение за републиката“, което през 1997 г. прераства в партия „Българска евролевица“.  През 1995 г. е назначен за директор на института „Изток-Запад“ в Ню Йорк. В периода декември 2006 г. – март 2009 г. е председател на надзорния съвет на ЦСКА.

8. Коалиция „Център“ е регистрирала листа с 20 кандидати за народни представители. Водач на листата е Станю Симеонов. Той работи в сферата на търговията, посочиха за БТА от коалицията. Той е роден през 1981 г. В Пловдив. От 2002 до 2004 г. изучава "Фермерство" във Висше училище "Земеделски колеж" - Пловдив. Частен предприемач е от 2004 г.  Притежава сериозен опит като земеделски производител. Ангажиран е с обществени проекти от 2012 г. Участвал е в изграждането и работата на структури на различни формации - партии и сдружения, както и организацията на избори за парламентарна и местна власт. 

9. Общо 15 са кандидатите на коалиция „Солидарна България“. Водач е Ваня Григорова. Тя е бивш синдикалист, посочват от коалицията. Била е икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“. На местните избори през 2023 г. е кандидат за кмет на София от Местна коалиция „БСП за България“ (БСП и Коалиция „Левицата“), като на втория тур се изправя срещу кандидата на „Продължаваме промяната -Демократична България“ и „Спаси София“ Васил Терзиев, който печели с малка преднина. В момента Григорова е общински съветник от групата на Местна коалиция „БСП за България“ в София, според сайта на Столичния общински съвет.

10. Водач на листата на партия „Единение“, която се състои от 13 кандидати за народни представители, е Иван Христанов. Той е роден на 24 декември 1973 г. в София, България, става ясно от информация, публикувана на сайта на партията. Той завършва средното си образование в СПТУ по строителна механизация в Плевен и получава диплома като магистър по икономика от Университета за национално и световно стопанство със специализация в “Аграрна икономика” и втора специалност “Счетоводство и контрол”. В 47-то Народното събрание остава за кратко, защото поема длъжността на заместник-министър на земеделието.

11. Водач на листата на партия "Българско народно обединение" (БНО), състояща се от един кандидат за депутат - Георги Христов. Той е на 23 години, студент. В момента е четвърта година специалност "Стопанско управление" в Софийския университет "Свети Климент Охридски", каза за БТА кандидатът.

12. Партия „Възраждане“ е регистрирала листа с 12 кандидати за народни представители. Водач на листата е Ангел Георгиев. Той е на 36 години, родом от Видин, става ясно от официалния сайт на партията. Завършил е „Право“ във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“. През 2014 година става един от учредителите на “Възраждане” и член на Организационния съвет, както и областен координатор на “Възраждане” за областите Пловдив и Смолян. Работи за редица големи компании, в аутсорсинг сферата, комуникационните системи и управлението на човешки ресурси и големи групи от хора. Георгиев е бил народен представител от парламентарната група на “Възраждане” в 47-то, 48 и 49-ото Народно събрание.

13. Партия „Морал, единство, чест“ е регистрирала листа с 18 кандидати за народни представители. Водач на листата е Радостин Василев. Той е роден на 1 януари 1985 г. в Плевен. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. Юрист с експертиза в областта на гражданското право и правната регулация на спорта. Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от партия "Има такъв народ" (ИТН). Избран за депутат и в 47-ото Народно събрание, но на 13 юни 2022 г. напуска ИТН и се присъединява към „Продължаваме промяната“. Избран e за депутат и в 48-ото и 49-ото Народно събрание от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Напуска коалицията през май 2023 г.

14. Водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", която се състои от 24 кандидати за народни представители, е Асен Василев. Той, според официалния сайт на политическата сила, е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Завършва езиковата гимназия в родния си град със специално отличие „Златаревска награда“. След гимназията е приет и завършва „Икономика“ в Харвард. Специализира “Бизнес администрация и право” в Harvard Business School и Harvard Law School. Бил е и министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г., министър на финансите е в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков и министър на финансите в правителството на Николай Денков.

15. Партия „Народна партия истината и само истината“ е регистрирала листа с двама кандидати. Водач е Атанас Танев. Танев е от община Родопи, от години работи извън страната, казаха за БТА от партията. 

16. Водач на листата на партия „Български възход“, която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Стефан Янев. Той е роден на 1 март 1960 г. Янев е военен деец и политик, според информация на отдел „Справочна“. Експерт в дирекция "Международно сътрудничество" на Министерството на отбраната (1996-1998). Офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия (1998-2000). Бил е старши помощник-началник в отдел "Стратегии и доктрини" в Управление "Планиране на отбраната и въоръжените сили". Бил е аташе по отбраната в Посолството на България във Вашингтон, САЩ. Заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната (27 януари-4 май 2017). Секретар на президента Румен Радев по сигурност и отбрана (10 май 2017-11 май 2021). Служебен министър-председател в две последователни служебни правителства (12 май 2021-13 декември 2021). Министър на отбраната (13 декември 2021-1 март 2022). Депутат в 48-ото Народно събрание (2022-2023). Основател и председател на партия „Български възход“ от 19 юни 2022 г.

17. Коалиция „Граждански блок“ регистрира листа с 13 кандидати за народни представители. Водач на листата е Петър Петров. Проф. д-р Петър Петров е роден в Хасково, посочи той за БТА. Завършил е медицина в Медицинския университет в Пловдив през 2003 година, след което придобива различни научни степени. Има защитени четири професури със специалностите „Здравен мениджмънт“, „Акушерство и гинекология“, „Акушерство и гинекология“ към Медицинския институт на МВР – София и специалност „Икономика на здравеопазването. Председател е на Българското научно дружество по акушерство и гинекология. Ръководил е клиниката по акушерство и гинекология „Весела“ в периода 2015 – 2016 г., а от 2017 г. е ръководител на отделението по гинекология на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Ескулап“ в Пазарджик. От 2018-а до 2020 година работи в Медицинския институт на МВР в София, а от 2016 година е консултант по акушерство и гинекология в МБАЛ „Унихоспитал“ в Панагюрище, а от 2018 година – управител на Медицински център I в Хисаря. През 2019 година е избран за директор на Научноизследователския институт по медицина към Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите
– Пловдив. През 2020 година е избран за управител на МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив. Проф. Петров е един от основателите на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ, както и първи председател на дружеството. Председател е на Българската асоциация по урогинекология от 2019 година, а от 2010 година е главен редактор на списание „Съвременна медицинска наука“. Има издадени 22 монографии и е автор на над 250 научни публикации в престижни медицински издания. 

18. Водач на листата с петима кандидати за народни представители на партия "Общество за нова България", е Надежда Йорданова-Рамдан. Тя е родена в Пловдив на 15 юни 1872 година, каза тя за БТА. Живее в Пловдив. Завършила е езикова гимназия в родния си град и в Икономическия университет във Варна и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2020 година е преподавател по немски език в езикова школа. 

19. Коалиция „Левицата!“ регистрира листа с девет кандидати за народни представители. Водач на листата е Валери Жаблянов. Той е роден е на 24 октомври 1965 г. в София. Бил е депутат в няколко парламента и заместник-председател на 44-ото Народно събрание от парламентарната група на „БСП за България“, според информация на сайта на парламента. Жаблянов е водач и на листата с кандидати за евродепутати от коалицията. 

20. Водач на листата на партия „Партия на зелените“, която се състои от трима кандидати за депутати, е Валентин Симов. Симов е на 70 години, родом от София. Бил народен представител в 38-ото Народно събрание. Това се посочва в биография, изпратена до БТА. От 2011 г. е член на Управителния съвет и главен секретар на Българската федерация по риболовни спортове. Симов е един от учредителите на партия “Партия на зелените“ през 2001 г. Магистър е по Публична администрация и бакалавър по Политическа социология. В периода 2008 - 2013 г. е член на Комитета по наблюдение по ОПОС – от ГС ”Зелен алианс”. Той е съпредседател на гражданско сдружение „Зелен път“.

21. Водач на листата на партия "Ние идваме", която се състои от 12 кандидати за депутати, е Николай Хаджигенов. Той е роден на 30 юни 1971 г. в град София, се посочва в информация от партията. Владее английски, италиански и руски език. Баща на три деца. Завършил е право в Нов български университет и повече от 20 години работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право и по правата на интелектуалната собственост. Хаджигенов е граждански активист и правозащитник. Избран е за народен представител в 45-то и 46 Народно събрание.

22. Водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС, която се състои от 24 кандидати за народни представители, е Бойко Борисов. Той е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя, според справка на официалната интернет страница на ГЕРБ. Борисов е председател на ГЕРБ. Министър-председател в три правителства. Завършил е Висшата школа на МВР, през 2001 г. е назначен за Главен секретар на вътрешното министерство. В периода 1985 – 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. През 1990 г. напуска системата на МВР. След проведените частични кметски избори Борисов спечелва като независим кандидат и през 2005 г. заема длъжността кмет на София. По негова инициатива на 3 декември 2006 г. е основана политическа партия ГЕРБ. Борисов е председател на Комисията по външна политика в 49-ото Народно събрание.

23. Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ е регистрирала листа с 11 кандидати за народни представители. Водач на листата е Илия Гюров. Той посочи за БТА, че е на 22 години. Роден е в Стара Загора, но живее в Пловдив. Завършил е средното си образование в училище „Христо Данов“ в Пловдив, в момента е студент в трети курс по Политически науки в Пловдивски университет „Св. Паисий Хилендарски“. Занимава се с организационна и политическа дейност още от тийнейджърските си години, когато вече е проявявал интерес към обществени дейности. От 2021 година е член на „Български национален съюз“ и на „Кубратова младеж“ и непрестанно изявява своите политически виждания.

24. Коалиция „БСП за България“ регистрира листа с 15 кандидати за народни представители. Водач на листата е Иван Петков. Той е на 37 години, родом от Пловдив. Петков е икономист, народен представител от коалиция „БСП за България“ в четири парламента, се посочва в официалния сайт на коалицията. В периода 2015-2019 г. е общински съветник в община Пловдив. През 2010 г. е избран за председател на Младежката организация на БСП – Пловдив, а през 2022 г. оглави градската структура на партията. Петков е бил народен представител в 45-то, 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание.

25. Водач на листата на ПП „Величие“ , която се състои от 14 кандидати за народни представители, е Николай Марков. Завършил е магистърска степен в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, каза той за БТА. Работи като офицер в системата за национална сигурност, където е заемал различни длъжости, свързани с противодействие на заплахи от тероризъм. Започва кариерата си като разузнавач и достига до главен инспектор. Придобива висше офицерско звание от Въоръжените сили на Република България. Има професионален опит в противодействието на организираната престъпност. Подготвя магистърска степен по специалност "Право". Работи като щатен университетски преподавател в Нов Български Университет (НБУ) и води бакалавърски и магистърски курсове. Ползва английски, френски и руски език.

26. Водач на листата на партия "ВМРО - Българско национално движение", която се състои от 15 кандидати за народни представители, е Ангел Джамбазки. Джамбазки е роден на 21 март 1979 г. в София. Политик. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски“, сочи справка на фейсбук страницата му. Член е на Европейския парламент от 2014 г., председател на делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент. От 2007 г. до 2014 г. е общински съветник в Столичния общински съвет. Джамбазки е и водач на листата за евровота.

27. Водач на листата на партия „Пряка демокрация“, която се състои от седем кандидати за народни представители, е Живко Стоев. Той е на 38 години, родом от Пловдив. Завършил е Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов", а след това Художествената академия за изящни изкуства в Мюнстер, Германия, със специалност "Скулптура". Това каза за БТА кандидатът по време на предизборната кампания на местните избори през 2023 година. Работил е в Архивен фонд към Мюнстер, археология и артефакти. Има преподавателска дейност в НХГ "Цанко Лавренов" – Пловдив между 2014 и 2016 г. От 2021 г. започва собствен логистичен бизнес в сферата на услугите в Швейцария. В периода 2019 - 2023 г. развива консултантска и посредническа дейност при колекциониране на изящно изкуство и предмети от особено културно значение и наследство.

28. Водач на листата на партия „Движение за права и свободи – ДПС“, която се състои от 15 кандидати за народни представители, е Танер Али. Той е на 51 години, родом от Търговище, става ясно от официалния сайт на партията. Дипломира се като магистър по „Публична администрация” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Бил е кмет на община Антоново от 2003г. до 2017г. Али е бил народен представител в 44-ото, 46-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. 

29. Водач на листата на партия „Зелено движение“, която се състои от десет кандидати за депутати, е Албена Върбанова. Върбанова е била народен представител в 45, 46 и 48 НС, съобщи за БТА тя. Завършила е специалност "Управление на околната среда", магистър в Биологическия факултет на Софийския университет, има следдипломни квалификации от университета в Бъркли и от Международния институт по екологично право във Вашингтон. Биопроизводител - лозар в село Любеново, община Никопол.

30. ПП „За велика България“ регистрира листа с петима кандидати за народни представители. Водач на листата е Рада Марова. Марова е и единствен кандидат за депутат в 17-и МИР - Пловдив - област. 

31. Водач на листата на ПП „Български съюз за директна демокрация“ (БСДД), която се състои от четирима кандидати за народни представители, е Десислава Йонова. Тя е студент по Право, посочиха за БТА от партията. Завършила е Френска езикова гимназия в Пловдив. Интересува се активно от политика, икономика и социални въпроси. Проявява интерес и към синдикалната дейност в страната. Владее английски, френски и португалски език. Мечтае за по-добра среда за живот на хората в България.

32. Коалиция „Неутрална България“ регистрира листа с 19 кандидати за народни представители. Водач на листата е Иван Пенчев. Иван Пенчев е роден през 1946 година в Попово, каза кандидатът за БТА. По образование е инженер-химик. Има заемани изследователски и педагодически, както и административни длъжности. Бил е инженер-изследовател, старши и главен асистент и доцент, заместник директор на Франкофонския център при Химикотехничен и металургичен университет (ХТМУ) в София, ръководител на катедра "Инженерна химия" при ХТМУ – София. Има богат педагогически опит, както и опит в международното сътрудничество и научната работа. Автор е на 95 публикации в национални и международни списания и на над 800 цитати. Пенчев има и обществено-политическа дейност. Бил е член на Българската комунистическа партия от ноември 1976 година и на Българската комунистическа партия „Георги Димитров“ (Партия на Българските комунисти) от основаването ѝ през 1999 година. 

/РН, РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:01 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация