Парламентарни избори - кандидатски листи – водачи – Сливен

site.btaКои са водачите на листи в 21 МИР - Сливен

Кои са водачите на листи в 21 МИР - Сливен
Кои са водачите на листи в 21 МИР - Сливен
Снимка: кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева

Общо 31 партии и коалиции се регистрираха за предстоящите парламентарни избори 21 МИР - Сливен, като кандидатите за депутати са общо 203-ма. Това съобщи говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) - Сливен Галя Хачадурян. 

От всички кандидати 57 са жени, а 146 - мъже. Най-младият сред тях е на 21 години, най-възрастният - на 81 години, като средната възраст при кандидатите в 21 МИР-Сливен е 49 години.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на Партия „Има такъв народ“ ,  които са регистрирали десетчленна листа, е Иван Кючуков. Справка в дирекция „Архиви и Справочна“ на БТА сочи, че Иван Кючуков е роден през 1968 г. в Симеоновград. Завършил е Техническия университет в София. Има специализация в САЩ. След прибирането си от САЩ работи почти година като зам.-директор по транспорта в „Кремиковци“, след това две години е главен специалист в Министерството на отбраната. В продължение на 28 години работи в системата на „Дженерал мотърс“. Бил е технически мениджър в „Юнион Ивкони“. От януари до август 2022 г. е областен управител на София. 

2. Водач на Партия „Глас народен“ , чиято листа се състои от двама души, е Николай Мушников.

3.  Коалиция „Синя България“ регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) в Сливен листа с 12 кандидати за народни представители. Водач на листата е юристът Димитър Сяров. Роден е в Сливен, на 51 години, съобщиха от коалицията. Той е адвокат, живее и работи в родния си град. Областен управител на Сливен от 2014 г., като през 2015 г. напуска поста си, солидарно с подалите оставка Христо Иванов и Радан Кънев. Народен представител в 46-ото Народно събрание.

4. Коалиция „Ние гражданите“ регистрира кандидат-депутатска листа от шест души с водач Пламен Пасков. Справка в дирекция „Архиви и Справочна“ на БТА сочи, че Пламен Пасков е роден на 12 септември 1965 г. в Димитровград. Средно образование завършва в Димитровград, а висше образование в сега Тракийски университет – Стара Загора, специалност "Ветеринарна медицина". Бил е ветеринарен лекар в Димитровград и в Пловдив. Участва в създаването на софтуер за управление на ветеринарни клиники. Създава собствена компания и в Москва, която предлага услуги по внедряване, сервиз, поддръжка и обучение за ветеринарния софтуер, мениджмънт и оптимизация на ветеринарния бизнес, консултации, разработка на бизнес планове и маркетингови изследвания за ветеринарни клиники, фармацевтични организации и други компании в сферата на ветеринарната медицина и зообизнеса. Владее руски, английски и френски език.

6. Партия „Български гласъ“ регистрира в РИК-Сливен шестчленна листа с водач Живко Михов. 53-годишният Михов е роден в София, а от 2015 г. живее в гр. Шивачево, общ. Твърдица. Политолог е по образование, в момента завършва магистратура по „История и цивилизация“. Занимава се с търговия на хранителни продукти. Михов каза за БТА, че за първи път се кандидатира за участие в парламентарни избори. В местните избори през 2023 г. е бил кандидат за кмет на община Твърдица.

7. Коалиция „Коалиция на розата“ регистрира в РИК-Сливен петчленна листа с водач Веселин Георгиев. 64-годишният бизнесмен разказа пред репортер на БТА, че има средно техническо образование и не за пръв път участва в парламентарни и местни избори. 

8. Коалиция „Център“ регистрира в РИК-Сливен листа от седем кандидати с водач Кольо Парамов. Справка в дирекция „Архиви и Справочна“ на БТА сочи, че Кольо Парамов е роден на 2 август 1954 г. в с. Змейово, Старозагорско. Завършил е СУ "Св. Кл. Охридски" - икономическа география и философия, а след това и Университета за национално и световно стопанство – международни отношения. Има специализации по финансов мениджмънт в Лондон и Оксфорд. Бил е кмет на Промишлено селище „Ерма река“ и заместник-директор на „Горубсо“ - Златоград. Главен ревизор е на Българската народна банка от 14 ноември 1996 г. до 1 януари 1998 г. От 1991 до 1994 г. е народен представител в 36-ото Народно събрание от БСП. Председател е на партия "Обединена социалдемокрация" от април 2012 г. до 2014 г. Автор е на книгата "Въпроси".

9. Коалиция „Солидарна България“  регистрира листа от 12 кандидати в РИК-Сливен. Бившият областен управител Минчо Афузов е на първо място в листата. На местните избори през 2023 г. той бе независим кандидат за кмет на Сливен. Афузов е магистър по „Международни икономически отношения", има втора специалност "Икономическа информатика" и магистър – инженер, специалност „Технология на виното", съобщиха от коалицията. Дълги години работи в частния сектор. Той е бил областен управител на Сливен два пъти от май 2021 г. до февруари 2022 г. и от август 2022 досега.

10. Партия „Единение“ е с трима кандидати за народни представители в 21 МИР. Листата е оглавена от Десислава Тенева. Тя е на 46 години, родена е и живее в Бургас. Завършила е висше образование по специалностите „Социални дейности“ и „Начална училищна педагогика“. „Дълго време бях социален работник и начален учител, бях старши експерт „Приобщаващо образование“ в РУО -Бургас, каза тя за БТА. Била съм ментор на студенти от сливенския филиал на Технически университет по студентски практики." В момента работи като директор в отдел „Човешки ресурси“ във фирма в частния сектор. За първи път е кандидат за народен представител.

11. Партия „Българско национално обединение“ регистрира листа от двама души в РИК-Сливен. На първо място е Георги Христов. Той е на 23 години, роден е в София, където живее, но е с корени от Сливен. Той каза за БТА, че е студент в Софийския университет "Климент Охридски", където през тази година ще завърши специалността "Стопанско управление". Председател и създател е на младежко сдружение "Европейска младежка асоциация за България", която се занимава с общественополезна дейност.

12. Партия „Възраждане“ издига 10 кандидати от цялата област и от почти всяка обществена сфера: инженери, икономисти, специалисти от земеделския сектор, от туристическия сектор, от отбраната, съобщиха от партията. Водач на листата е инж. Климент Шопов, на 31 години, председател на „Възраждане – Сливен“. По образование и професия е индустриален инженер, получил е своята инженерна диплома от университета „Конкордия“ -  Монреал,  Канада. Народен представител в последните две народни събрания на България, съобщиха от партията.

13. Партия „Морал, единство, чест“  в 21 МИР -Сливен регистрира петчленна листа. Зафир Гочев води листата на МЕЧ. Той е управител на фирми, завършил е спортно училище. За първи път се кандидатирам за народен представител, каза пред БТА кандидатът.

14. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ регистрираха 12-членна листа в РИК-Сливен, в която са включени лекари, инженери, учители, културни дейци, представители на бизнеса, икономисти, предприемачи, съобщиха от коалицията. Водач е Татяна Султанова – Сивева, на 48 години, Тя е експерт по екология и мониторинг на околната среда, работила е в Министерство на околната среда и водите. Народен представител в 47-мо, 48-мо, 49-то Народни събрания.

15. Партия „Народна партия „Истината и само истината“ регистрира в РИК – Сливен двама кандидати за народни представители. Водач е Димитър Александров, който е с основно образование и е бил координатор в ромска организация, занимава се с обществена работа, съобщиха от партията. Той бе кандидат и в предходните парламентарни избори.

16. Партия „Български възход“ регистрира в РИК – Сливен листа с 12 кандидати за депутати. Водач на листата е Вълко Вълков, който е застраховател. Пред БТА 71-годишният Вълков съобщи, че има инженерна специалност и участва за втори път в парламентарни избори.

17. Коалиция „Граждански блок“ участва в изборите в 21 МИР – Сливен с дванедесетчленна листа. Водач е адвокат Елена Попова. Попова, на 63 години, е юрист, два мандата общински съветник в ОС -Сливен. Участвала е в местни избори, за пръв път е кандидат за народен представител, каза кандидатката пред репортер на БТА.

18. Партия „Общество за нова България“ регистрира в РИК-Сливен листа от четирима души с водач Боян Цветков.

19. Коалиция „Левицата!“ участва в изборите с листа от петима кандидати за народни представители. Водач е 57-годишният Пеньо Пенев, който е бил офицер в Българската армия. Пред репортер на БТА той съобщи, че има инженерна специалност, експерт е по сигурност и международна закрила. Работил е в ДАНС и в Държавна агенция за бежанците. Не е членувал в политическа партия. 

20. Партия „Партия на зелените“ участва в изборите в 21 МИР -Сливен с двучленна кандидат-депутатска листа с водач Николай Гарвански.

21. Партия „Ние идваме“  е регистрирала в РИК-Сливен петчленна листа с кандидати за народни представители с водач Пламен Петров

22. Листата на Коалиция ГЕРБ – СДС за пореден път се оглавява от Десислава Танева – икономист и областен координатор на ГЕРБ Сливен, съобщиха от коалицията. Тя е на 51 години, министър на земеделието и храните в периода 2014-2017 г. и 2019 - 2021 г. Депутат в няколко Народни събрания. Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС в 21 МИР – Сливен са общо 12, сред които икономисти, юристи, педагози, предприемачи фармацевти и др.

23. Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ регистрира в РИК -Сливен листа от шестима кандидати за народни представители с водач Анелия Христова-Кирилова.

24. Листата на Коалиция „БСП за България“ за пореден път е с водач Деян Дечев. Листата се състои се състои от дванадесет кандидати, сред които са лекари, икономисти, учители, педагози, юристи, инженери, съобщиха от политическата формация. Дечев, 48-годишен бе народен представител от парламентарната група на „Коалиция за България“ в XLII народно събрание, няколко мандата общински съветник и заместник – председател на Общински съвет Сливен. 

25. Партия „Величие“ регистрира в РИК-Сливен листа от петима души с водач Росен Петров.

26. Партия „ВМРО – Българско национално движение“ участва в изборите в 21 МИР -Сливен с листа от девет кандидати за народни представители. Неин водач е Мария Балъкчиева, която е и кандидат за евродепутат. Пред репортер на БТА Балъкчиева съобщи, че е на 48 години, финансист по образование. Управител и собственик е на фирма за производство за чорапи. Тя е част от гражданската квота на партията, за първи път се кандидатира за народен представител.

27. Партия „Пряка демокрация“  е регистрирала листа с един единствен кандидат - Евгений Тенев. Тенев е на 65 години, икономист по образование, работи като финансов консултант. Той посочи пред БТА, че не е бил кандидат за народен представител, но е участвал в местните избори през 2023 г., отново от същата партия.

28. Партия „Движение за права и свободи“ регистрира в РИК -Сливен осемчленна листа, като за пръв път в областта води Хюсеин Хафъзов. Справка в дирекция „Архиви и Справочна“ на БТА сочи, че той е роден на 26 август 1976 г. в Бургас. Завършил е българска филология и журналистика в Шуменския университет. Бил е главен секретар и говорител на Главното мюфтийство. Депутат в 42-ото Народно събрание от парламентарната група на "Движение за права и свободи". През януари 2016 г. Хюсеин Хафъзов напуска ДПС и става съучредител на партия ДОСТ. През 2018 г. се завръща сред редиците на партия „Движение за права и свободи".

29. Партия „Зелено движение“ регистрира в РИК-Сливен кандидат-депутатска листа от двама души, водена от Мартин Заимов. Справка в дирекция „Архиви и Справочна“ на БТА сочи, че той е роден на 16 април 1962 г. в Женева. Завършил е електроника в Техническия университет в София. Има магистърска степен по икономика от London School of Economics и диплома по икономика от колежа Birkbeck в Лондон. От 1997 г. до 2003 г. е подуправител на БНБ. Бил е председател на Надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк. Член е на Демократическата партия от 1994 г. Бил е общински съветник и заместник-председател на Столичния общински съвет.

30. Партия „За велика България“ регистрира в РИК-Сливен четиричленна листа с водач Димитър Желев. Желев, на 61 години, съобщи за БТА, че е по образование автомобилен инженер и преподавател инструктор. Той е бивш полицай, пенсиониран офицер и понастоящем работи като автоексперт към Окръжен съд – Сливен.

31. Партия „Български съюз за директна демокрация“ участва в изборите в 21 МИР -Сливен с листа от двама души. На първо място е Арлин Антонов, за когото справка в дирекция „Архиви и Справочна“ на БТА сочи, че е роден на 13 февруари 1948 г. в София. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен, Военната академия „Г. С. Раковски“ и международен туризъм в Университета за национално и световно стопанство. От 1989 до 1992 г. е заместник-командир на специално звено в МВР (барети). През 1992 г. за 100 дни е директор на РДВР-Пазарджик. В периода юни 1992 – септември 1993 г. е директор на Национална служба сигурност. 
Народен представител е в 38-ото Народно събрание от 1997 до 2001 г. От 1999 г. е председател на партия Български демократичен блок. През 2003 г. става общински съветник в Пазарджик.

32. Коалиция „Неутрална България“ регистрира в РИК-Сливен листа от осем кандидати за народни представители с водач Владимир Христов.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

 

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:28 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация