Парламентарни избори - кандидатски листи – водачи – Шумен

site.btaКои са водачите на листи в 30 МИР - Шумен

Кои са водачите на листи в 30 МИР - Шумен
Кои са водачите на листи в 30 МИР - Шумен
Снимка: кореспондент на БТА в Шумен Станимир Савов

Общо 31 партии и коалиции регистрираха 191 кандидати за народни представители за предстоящите парламентарни избори в Шуменския избирателен район, от който ще бъдат избрани шестима депутати, сочи справка на БТА в сайта на Районната избирателна комисия (РИК). 

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1.  Водач на листата на Партия „Има такъв народ“, която се състои от девет кандидати, e Ивайло Костадинов. Костадинов е на 28 години. Възпитаник е на Четвърта езикова гимназия в крайморския град. След това се дипломира във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Има и три магистратури - по „Логистика“, „Публичен мениджмънт и административна власт“ и „Предприемачество“. Костадинов е развил два стартъпа, с които защитава последната си магистърската степен, съобщават от ИТН. Той е сред учредителите на ПП „Има такъв народ“.

2.  Водач на листата на Партия „Глас народен“, която се състои от шестима кандидати, е Борислав Маринов. „Живея и работя в Шумен. Завършил съм бакалавърска степен „Стопанско управление“, магистърската степен  „Финанси и банково дело“ в град Пловдив, придобил съм педагогическа квалификация и правоспособност като  учител по  икономика“, съобщи на БТА за себе си Маринов. 

3.  Водач на листата на Коалиция „Синя България“, която се състои от трима кандидати, е Борислав Борисов. Той е роден във Велико Търново на 8 декември 1961 г. Завършил е в Първа гимназия "Кирил и Методий". Служил е в Българската армия като граничар от 1979 до 1981 г. Завършил ВМЕИ - Варна като машинен инженер. От 1986  до 1994 г. работи като машинен инженер във военни заводи. От 1994 г. до днес живее във Варна и се занимава с частен бизнес в областта на недвижимите имоти и земеделието. От 2012 г. има земеделски бизнес в с. Сушина, област Шумен, съобщи за БТА Борисов. 

4. Водач на листата на Коалиция „Ние гражданите“, която се състои от петима кандидати, е Румен Сакеларов. С решение на РИК е заличена регистрацията на кандидата за депутат Зюлкюф Бурук. Сакеларов е роден във Варна през 1951г. Завършва ВНВУ "Васил Левски" през 1973г.  със  звание лейтенант-инженер от сухопътните войски. Професионалният му стаж основно преминава в бойните части в гарнизоните на Българската армия в Болярово, Грудово, Карнобат. Работил е и шест години във ВНВАУ-Шумен. "Пенсионирах  се в Добрич през 1995г. От 1995г. до 2022г.се занимавах с частен бизнес в Шумен и Варна, с импортна, експортна и реекспортна търговия. След последствията от пандемията преустанових бизнеса. Сега живея във Варна, политически съм автентично лявоориентиран гражданин", разказа за себе си за БТА. 

6.  Водач на листата на Партия „Български гласъ“, която се състои от четирима кандидати, е Диян Йорданов. Той е роден на 28 август 1961 г. Завършил е Техническия университет във Варна. Магистър е със специалност „Индустриален мениджмънт“, със специализация и професионална квалификация „Електроника и комуникации“. Има и професионална квалификация по „Кризисен мениджмънт“ от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, както и сертификат „Фирмена сигурност. Управление на риска. Стандарти за сигурност“ от Министерството на транспорта, информационните технологии и далекосъобщенията. От 1987 г. работи в системата на Държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“, съобщи на БТА за себе си Йорданов. 

7. Водач на листата на Коалиция „Коалиция на розата“, която се състои от трима кандидати, е Сергей Инджов. Той е роден на 28 септември 1962 г. Завършил е Техникума по механотехника „Христо Ботев” в Карлово и Одески политехнически институт. Владее руски, английски и български език. Управител е на фирма за интегриране и създаване на софтуерни продукти. Има интерес към иновации в медицина, екологията и възстановително земеделие, съобщи за БТА Инджов. 

8. Водач на листата на Коалиция „Център“, която се състои от четирима кандидати, е Йордан Йорданов

9. Водач на листата на Коалиция „Солидарна България“, която се състои от 11 кандидати, е Мая Божидарова Манолова-Найденова. Манолова е председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ“. По професия е адвокат. Била е Национален омбудсман на Република България в периода 2015-2019 г., посочват от коалицията. Родена е на 4 май 1965 г. в Кюстендил. Била е депутат в няколко парламента, според информация на сайта на Народното събрание.

10. Водач на листата на Партия „Единение“, която се състои от четирима кандидати, е Недко Колев. Той е на 40 години. Роден е в Шумен. Завършил е Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“ в града. В момента е регионален мениджър продажби, завършва бизнес администрация и мениджмънт във Варненския свободен университет  "Черноризец Храбър". Ежегоден доброволец е в каузи за почистване на България, както и каузите за почистване на националните паркове на България. Има редица завършени курсове по управление, мениджмънт и комуникация, съобщи на БТА за себе си Колев.

11. Водач на листата на Партия „Българско национално обединение“, която се състои от двама кандидати, е Панайот Панайотов. Родом е от Исперих, живее в Шумен. Има средно специално образование. Той е пенсионер по болест, съобщи Панайотов. 

12. Водач на листата на Партия „Възраждане“, която се състои от 12 кандидати, е Веселин Вешев. Той е на 53 години, роден в гр. Бяла Слатина. Завършил е селскостопански техникум. Дълги години се е занимавал със спорт като треньор, състезател и съдия. Многократен шампион и рекордьор по вдигане от лег и силов трибой. Състезатели, които е тренирал, са постигали високи постижения и са част от спортния елит на България. Няколко години се е занимавал със селско стопанство. Познава добре проблемите и перспективите пред агросектора. Бил е общински съветник от групата на "Възраждане" в Общинския съвет във Варна. Народен представител в 49-ото Народно събрание, избран от 30-ти МИР-Шумен, съобщи за себе си на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен. 

13. Водач на листата на Партия „Морал, единство, чест“, която се състои от петима кандидати, е Никола Тодоров

14. Водач на листата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, която се състои от 12 кандидати, е академик Николай ДенковДенков е роден през 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. От 2004 г. до 2008 г. е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г.  е ръководител на Катедра "Инженерна химия". От 2017 г. е ръководител на лабораторията "Активни формулировки и материали" към факултета. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. През 2018 г. Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките. На 26 октомври 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление "Химически науки". От 2019 г. акад. Николай Денков е член на европейската научна академия Academia Europеa. От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Денков е заместник-министър на образованието и науката. Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков. Депутат в 48-ото Народно събрание (2022-2023) и в 49-ото Народно събрание (12 април-6 юни 2023). От 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 г. е министър-председател, по информация на отдел "Справочна" на БТА. 

15. Водач на листата на Партия „Народна партия „Истината и само истината“, която се състои от четирима кандидати, е Радка Душева.

16. Водач на листата на Партия „Български възход“, която се състои от дванадесет кандидати, е Сашо Евлогиев. Той е роден на 11 юни 1960 г. в Търговище. Завършва ВНВАУ „Г. Димитров“ в Шумен, специалност „Артилерия и противотанкови управляеми системи и комплекси“, а по-късно - Военната академия „Г. С. Раковски“ в София. Защитава дисертационен труд и придобива научна степен „доктор“ в област „Сигурност и отбрана“. По-късно му е присъдено научно звание „доцент“, а през 2016 година - „професор“ в същата област. Той е бил заместник областен управител на област Шумен. Областен координатор е на ПП „Български възход“ за Шумен и Търговище, съобщи за БТА Евлогиев. 

17. Водач на листата на Коалиция „Граждански блок“, в която са включени шестима кандидати, е Анатоли Стрелков.

18. Водач на листата на Партия „Общество за нова България“, която се състои от четирима кандидати, е Румен Русев.

19. Водач на листата на Коалиция „Левицата!“, която се състои от шестима кандидати, е Димитър Ковчазов. По професия той е електроинженер и е работил на ръководни позиции в областта на енергетиката, включително в международна компания, каза за себе си пред БТА Ковчазов. 

20. Водач на листата на Партия „Партия на зелените“, която се състои от двама кандидати, е Васко Йотов.

21. Водач на листата на Партия „Ние идваме“, в която са включени двама кандидати, е Ясен Стойчев. "Той е роден на 11 октомври 1983г. в Шумен. Магистър е по инженерна логистика към  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Ръководи и развива фирма в Шумен, занимаваща се с търговия на нехранителни стоки. Има опит в сферата на администрацията, маркетинга и рекламата, финансите, логистиката и търговията. Владее на професионално ниво английски език", съобщиха в имейл до БТА за инж. Стойчев от партията. 

22. Водач на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС, която се състои от 12 кандидати, е Любомир Христов. Той е областен координатор на ГЕРБ в Шумен. Завършил е Висшето военно училище в Шумен. Преминал е обучения във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност в София, в школата на ФБР в Будапеща и в полицейската академия в Ню Мексико, САЩ. Бил е кмет на община Шумен от  2015 до 2023 година, депутат от ГЕРБ в 42-ото и 43-ото Народно събрание. Работил е в системата на Министерството на вътрешните работи повече от 20 години. Близо 10 години е ръководител на различни сектори в РДВР- Шумен. В периода 2010-2013 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Шумен, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Шумен. 

23. Водач на листата на Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“, която се състои от шестима кандидати, е Вельо Иванов.

24. Водач на листата на Коалиция „БСП за България“, която се състои от 12 кандидати, е Борислав Гуцанов. По информация от сайта на парламента той е роден на 17 юни 1967 години във Варна. По професия е инженер. Владее английски и руски език. Бил е депутат в 42-о, 45-о, 46-о, 47-о, 48-о и 49-о Народно събрание. Председател на ИБ на Областния съвет на БСП във Варна.

25. Водач на листата на Партия „Величие“, която се състои от дванадесет кандидати, е Грета Нягулова-Стефанова.

26. Водач на листата на Партия „ВМРО – Българско национално движение“, която се състои от седем кандидати, е Ивайло Шопски. Той е роден в 1982 година в Русе. В Радомир е завършил Техникум по енергетика. След това учи „Международни отношения“, завършва и „Финанси“. През последните 12 години участва и инициира множество благотворителни прояви. Организатор и участник е във възстановки на исторически събития, развива успешно инициатива за спасяване на стари книги. Издирва и популяризира исторически личности, събития и значими места, останали встрани от общественото внимание, с авторски предавания и книги. Оглавява Национално движение „Бащино огнище“, съобщиха за БТА за Шопски от ВМРО - Шумен.

27. Водач на листата на Партия „Пряка демокрация“, в която са включени двама кандидати, е Йордан Лазаров.

28. Водач на листата на Партия „Движение за права и свободи“, която се състои от дванадесет кандидати, е Айсел Руфад.  Тя е родена на 26 януари 1979 година, заместник-председател е на политическа партия „Движение за права и свободи“ и председател на областната структура на партията  в Шумен от 2016 г. Заместник-кмет е на община Нови пазар. През 2011 г. специализира „Инфраструктурни проекти, финансирани със средства от ЕС - разработване, анализ и оценка на изпълнението им“ в Института по публична администрация в София, а през 2009 г. - „ Европейска административна практика“ към Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. През 2007 г. придобива професионална квалификация „Разработване  и управление на проекти и програми на ЕС“ в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и магистърска степен по специалност „Регулиране и контрол на социалните дейности“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. През 2002 г. е завършила магистратура по „Турска филология“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, съобщи за нея Севджан Алиева - технически организатор на ДПС в Шуменска област. 

29. Водач на листата на Партия „Зелено движение“, която се състои от двама кандидати, е Свилен Стойчев.

30. Водач на листата на Партия „За велика България“, в която са трима кандидати, е Орлин Първулов.  Той е роден на 19 май 1972 г. във Видин, завършва средното образование в ЕСПУ „Васил Левски“ в Шумен през 1990 година, а висше - в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София през 1997 г. където придобива магистърска степен "Строителен инженер по промишлено и гражданско  строителство (конструктор)“. „Понастоящем живея в Шумен. Собственик и управител съм на фирма с предмет дейност консултантска, проектантска, инженерингова и търговска дейност в страната и чужбина, консултации и експертиза в областта на инвестиционния процес в строителството и други", разказа той за себе си.

31. Водач на листата на Партия „Български съюз за директна демокрация“, която се състои от двама кандидати, е Неделчо Неделчев

32. Водач на листата на Коалиция „Неутрална България“, която се състои от шестима кандидати, е Ивайло Иванов. Той е роден на 6 октомври 1948 година в с. Горно Пещене, Врачански окръг. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Бил е аспирант по „Руска литература на ХХ век” в Ленинградския университет. Бил е зам.-председател на Окръжния съвет за култура и зам.-председател на Окръжния народен съвет. От 1990 година до пенсионирането си работи в Шуменския университет като доцент и професор. Има второ висше образование по специалност „Теология” . Председател е на Управителния съвет на Международния съюз на писателите „Св. Св. Кирил и Методий”. Член е на Съюза на българските писатели и кореспондент на вестник „Словото днес”. Преподавал е и във Великотърновския университет, в Пловдивския университет и неговия филиал в Кърджали, съобщиха за проф. Ивайло Петров Иванов от коалицията. 

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:15 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация