Парламентарни избори - кандидатски листи - водачи - Плевен

site.btaКои са водачите на листи в 15 МИР - Плевен

Кои са водачите на листи в 15 МИР - Плевен
Кои са водачите на листи в 15 МИР - Плевен
Снимка: БТА, архив

Общо 261 кандидати за народни представители в 31 листи са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 9 юни в 15-и Многомандатен избирателен район – Плевенски. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия в Плевен Ярослав Димитров. От регистрираните листи 20 са на политически партии, а 11 – на коалиции от партии. 

Най-възрастният кандидат е на 92 години, а най-младият е на 23 години. От всички кандидати 188 са мъжете, а 73 – жени. 

Подредбата е според номера на бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на партия "Има такъв народ", която издига десет кандидати, е Станислав Трифонов. Роден е на 18 октомври 1966 г., сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. Той е  музикант, телевизионен водещ и продуцент. Участвал е в телевизионните предавания "Ку-Ку" и "Каналето" на Българската национална телевизия (БНТ). От 1998 г. е продуцент и водещ на предаването "Хъшове", което има едно излъчване по БНТ (8 февруари 1998), а след това две години се излъчва в телевизия "7 дни" и други кабелни телевизии. Продуцент и водещ на "Шоуто на Слави" по телевизия "bTV" (27 ноември 2000-31 юли 2019). На 4 ноември 2019 г. създава телевизия "7/8". Има издадени над 20 албума заедно с "Ку-Ку", "Каналето", "Хъшове" и "Ку-Ку бенд" и е автор е на музиката на част от песните в тях. От 16 февруари 2020 г. е председател на партия "Има такъв народ". Депутат в 45-ото Народно събрание (2021).

2. Водач на листата на партия "Глас народен", която е от трима кандидати, е Цветелина Христова.

3. Водач на листата на коалиция „Синя България“ (партия „Консервативно обединение на десницата (КОД)“, партия „Български демократически форум“, партия „Движение демократично действие – ДЗ“, партия „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)“, партия „Движение България на гражданите“, партия „Партия консервативна България“, партия „Радикал-демократическа партия в България“), която се състои от 16 кандидати, е Иван Петков. За БТА той посочи, че завършва Юридическия факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Право" като същевременно изучава още и специалностите "Дипломация. Международни отношения" и "Политология". Работи в адвокатска кантора. Член е на Националното ръководство на партия "Консервативно обединение на десницата", бивш професионален спортист като е бил част от футболния отбор на Спартак - Плевен. 

4. Водач на листата на коалиция "Ние гражданите" (партия „Българска пролет“, партия „КОЙ – компетентност, отговорност и истина“, партия „Българска работническо-селска партия“), която издига шест кандидати, е Душко Душков. За БТА от партията в Плевен посочиха, че той е на 32 години, завършил е право в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. В момента работи в сферата на финансите, а преди това е работил по специалността си за двама частни съдебни изпълнителя. Семеен е с едно дете.

6. Водач на листата на партия "Български глас", която издига девет кандидати, е Златко Здравков. За БТА той посочи, че е родом от Свиленград, на 65 години. Завършил е „Финанси, кредити и застрахователно дело“ със специализация „Банково дело“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“ в Свищов. Професионалният му опит включва 20 години в системата на митниците, осем години в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и други.

7. Водач на листата на коалиция "Коалиция на розата" (партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, партия „Обединен блок на труда български лейбъристи“, партия „Родолюбие 2000“), която издига шест кандидати, е проф. Лъчезар Аврамов. За БТА той посочи, че е завършил висшето си образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, физически факултет, специалност "физика". Защитил е дисертация за „доктор на физическите науки“ в Институт по електроника на БАН през 2009 г. - „Ново поколение лазерни био-медицински системи”. Създател и ръководител е на Лаборатория ”Биофотоника” в Институт по електроника (2010 – 2018 г.). Създател е на ново научно направление за България – „Биомедицинска фотоника“. Проф. Аврамов е единственият български учен с диплом и номинация за Наградата на Европейския съюз за върхови научни постижения DESCARTES 2004 – Excellence in Scientific Research за участие в проект  APLOМB. Носител е на на Национална награда за наука “Питагор” на Министерството на образованието и науката за 2008 г. за най-успешна фирма в областта на изследванията и тяхното приложение.

8. Водач на листата на коалиция "Център" (партия „Свобода“, партия „Българска земеделска партия“), която издига девет кандидати, е Павел Стоименов. За БТА той посочи, че е земеделски производител, като е най-големият зеленчукопроизводител в страната. Собственик е на фирма „Агробел“, която е със седалище в село Брест. 

9. Водач на листата на коалиция "Солидарна България" (партия „Изправи се, България“, партия „Българската левица“, партия „Обединена социалдемокрация“), която издига 16 кандидати, е Юлиян Ненчев. Според публикуваната на неговия личен сайт информация той е роден в Плевен, където учи в СУ „Иван Вазов“ и МГ „Гео Милев“. Завършва Нов български университет – бакалавър „Приложна информатика“ и магистър „Бизнес администрация“. Бил е народен представител в 46-о Народно събрание. От 2014 г. работи като CEO в Monna. 

10. Водач на листата на партия "Единение", която издига девет кандидати, е Чавдар Христанов. За БТА той каза, че е на 49 години, родом от Плевен. Работи в частния бизнес от 12 години като собственик на пекарна за хлебни изделия. Завършил е Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен със специалност „Кавал“. В момента е студент в Университета по хранителни технологии - Пловдив в направление „Технолог по зърнени изделия“. Общински съветник в настоящия Общински съвет – Плевен.

11. Водач на листата на партия "Българско национално обединение", която издига двама кандидати, е Илия Конов. За БТА той посочи, че е роден на 11 ноември 1968 г. в Плевен. По образование е ветеринарен фелдшер. От 20 години се занимава с организиране на конкурси за женска красота от веригата "Мис България". В момента работи като крупие.           

12. Водач на листата на партия "Възраждане", която е от 12 кандидати, е Ивелин Първанов. От партията казаха за БТА, че той е роден на 5 юни 1973 г. в  Плевен. Бил е народен представител в 48-о и 49-о Народно събрание от 15 МИР-Плевен. Автор е на първия български геополитически роман „Атентаторът“. Има издадени книги на военно-историческа тема. Първанов е участник в първата мироопазваща мисия на българските въоръжени сили в Камбоджа. Награден с медала на ООН „В служба на мира“.

13. Водач на листата на партия "Морал, единство, чест", която е от девет кандидати, е Деян Петков. За БТА той посочи, че е роден и израснал в Плевен, на 36 години е. завършил е езиковата гимназия в града, след което се е дипломирал като бакалавър по „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. В момента се занимава с програмиране, пише на два програмни езика. Бил е депутат в 47-о Народно събрание. 

14. Водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" (партия „Продължаваме промяната“, партия ВОЛТ, партия „Демократи за силна България“, партия „Движение „Да, България!“), която е от 16 кандидати, е Богдан Богданов.

15. Водач на листата на партия "Народна партия "Истината и само истината", която е от двама кандидати, е Мариета Керчева. 

16. Водач на листата на партия "Български възход", която е от 16 кандидати, е Весела Венкова. За БТА тя съобщи, че е магистър "Здравен мениджмънт" от Медицинския университет в София, бакалавър "Управление на здравните грижи" от Медицинския университет в Плевен. Има професионален опит в сферата на здравеопазването и фармацевтичната индустрия, заемайки ключови позиции. Към момента е експерт маркетинг в международна фармацевтична компания.

17. Водач на листата на коалиция "Граждански блок" (партия „Български демократичен съюз „Радикали“, партия „Партия на българските жени“), която издига осем кандидати, е Петър Димитров. Той е роден на 24 май 1960 година в Плевен, в семейство на волнонаемни служители в армията. Средното си образование завършва в Техникума по механоелектротехника в родния си град. След това завършва висше образование във ВНВАУ „Георги Димитров“ в Шумен, специалност „Технология на машиностроенето“ с отличен успех. Има публикации на научни конгреси и подготовка за дисертация в областта на космическите изследвания. Бил е офицер в Българската армия в гарнизон Бояново, в НШЗО „Христо Ботев“ в Плевен, от 1996 г. се занимава с бизнес в сферата на производство на мебели.

18. Водач на листата на партия "Общество за нова България", която е от трима кандидати, е адвокат Маргарит Мицев. За БТА той посочи, че е роден в София. Завършил е право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Бил е младши съдия, юрисконсулт, както и асистент и старши асистент в Икономическия университет във Варна. Автор е на студии, научни статии, учебни помагала, доклади, съавтор е на две книги. Бил е депутат в 36-о Народно събрание. Съавтор е на няколко закона, сред които за политическите партии, за банките и кредитното дело, за наследството и други. В момента е адвокат в Софийската адвокатска колегия. 

19. Водач на листата на Коалиция "Левицата!" (партия „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“, партия „Движение 21“, партия „Зелена партия“, партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, партия „Национално движение за спасение на отечеството“, партия „Политическо движение социалдемократи“), която издига 15 кандидати, е проф. Янко Янев. От централата на коалицията в Плевен посочиха, че той е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена. Защитил е докторска дисертация върху влиянието на атомните централи на околната среда, след което работи като главен асистент, доцент и ръководител на Радиохимичната лаборатория на Софийския университет.
Бил е председател на Правителствена комисия по оценка на състоянието на атомната енергетика и АЕЦ „Козлодуй“. Ръководил е Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели и е заемал важни международни длъжности. Бил е член на Държавната комисия за енергийно регулиране, енергиен консултант на Българо-руската инвестиционна банка и член на български и международни асоциации работещи в областта на енергетиката. Член е на Нюйоркската академия на науките, на Американското и Европейското ядрени дружества и др. През 1997 г. е поканен на работа в Международната агенция за атомна енергия където заема редица важни длъжности. От 2012 година е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

20. Водач на листата на партия "Партия на зелените", която издига двама кандидати, е Цвета Филипова. 

21. Листата на Партия "Ние идваме" в Плевен е с един кандидат - Йордан Крумов.

22. Водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС (партия ГЕРБ, партия СДС), която е от 16 кандидати, е Пламен Тачев. По информация от официалния сайт на Народното събрание, Тачев е роден на 29 март 1964 г. в Червен бряг. По образование е инженер. Той е бил народен представител в седем парламента.

23. Водач на листата на партия "Български национален съюз "Нова демокрация", която издига девет кандидати, е Мартин Вълев. 

24. Водач на листата на коалиция "БСП за България" (партия „Българска социалистическа партия“, партия „Политически клуб „Екогласност“, партия „Политически клуб „Тракия), която е от 10 кандидати, е Георги Свиленски. По информация на плевенската структура на БСП Свиленски е инженер по образование, завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия. Заместник-председател е на парламентарната група на „БСП за България“ в 49-о Народно събрание, член е на комисиите по транспорт и съобщение и по превенция и противодействие на корупцията. Свиленски е и член на Националния съвет на БСП. 

25. Водач на листата на партия "Величие", която издига осем кандидати, е Христо Борисов. Той е на 42 години. завършил е висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия София през 2006 г. със специалност „Архитектура“ и образователно-квалификационна степен „магистър“, съобщиха от партията. От 2005-а до 2019 г. работи в проектантското бюро на арх. Иво Петров, а от 2019 г. изпълнява функциите на управител на „Петров и Борисов архитекти“ ЕООД. 

26. Водач на листата на партия "ВМРО – Българско национално движение", която издига 12 кандидати, е председателят ѝ Красимир Каракачанов. По информация от официалния сайт на Министерски съвет той е роден на 29 март 1965 г. в Русе. През 1990 г. се дипломира като магистър по история в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира Нова българска история, Политическа история на балканските държави, Национално освободителното движение в Македония и Тракия, Политически движения в България. Преминал е и тримесечно обучение в Швейцария. От 2014 г. е д-р по международно право и международни отношения. Член е на Македонския научен институт – София. Автор е на статии в исторически издания и множество публикации в българския периодичен печат, свързани с националноосвободителните борби на българите в Македония и съвременните взаимоотношения между България и Република Македония. Автор е на книгата „ВМРО – 110 години борба”. Бил е директор на седмичния вестник „Македония”, който излиза в София. През 1998 г. завършва първия курс на Училището за политика с обучение в Москва, Русия и Страсбург, Франция.

27. Листата на партия "Пряка демокрация" е от един кандидат - Владимир Атанасов.

28. Водач на листата на партия "Движение за права и свободи", която е от 16 кандидати, е Марио Рангелов. Според информацията от официалния сайт на Народното събрание той е роден на 29 март 1975 г. в град Кнежа. По професия е икономист, владее английски и руски езици. Бил е народен представител в три поредни парламента.

29. Водач на листата на партия "Зелено движение", която издига четирима кандидати, е Албена Симеонова. Тя посочи за БТА, че е била три пъти народен представител (в 45-о, 46-о и 48-о Народно събрание). Завършила е магистратура със специалност "Управление на околната среда" в Биологическия факултет на Софийския университет, има следдипломни квалификации от университета в Бъркли и от Международния институт по екологично право във Вашингтон. Биопроизводител - лозар е в село Любеново, община Никопол. 

30. Водач на листата на партия "За велика България", която издига трима кандидати, е Петър Витев. 

31. Водач на листата на партия "Български съюз за директна демокрация", която издига двама кандидати, е Николай Николов. Той е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” специалност „Право“, съобщиха от партията за БТА. Завършил е и специалностите „Теория на дипломацията” и „Социално управление”. Придобива магистърски степени по „Право на Европейския съюз” в Университетския център в Нанси, Франция и в СУ, както и Магистърска степен по „Международни отношения” в СУ. Работил е в системата на прокуратурата, включително и на ръководни постове. Има издадени четири монографии. 

32. Водач на листата на коалиция "Неутрална България" (партия „Комунистическа партия на България“, партия „Българска комунистическа партия“, партия „Партия на българските комунисти“, партия „Русофили за възраждане на отечеството“), която издига десет кандидати, е Пламен Александров.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили. 

/ЛРМ, РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:19 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация