site.btaСаркофагът с мощите на цар Калоян е положен в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново с тържествен ритуал на 19 април 2007 г.

Саркофагът с мощите на цар Калоян е положен в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново с тържествен ритуал на 19 април 2007 г.
Саркофагът с мощите на цар Калоян е положен в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново с тържествен ритуал на 19 април 2007 г.
Велико Търново (19 април 2007) С държавни почести във Велико Търново бяха препогребани тленните останки на средновековния български владетел цар Калоян (1197-1207). На снимката: Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна литургия пред саркофага с мощите на владетеля в църквата „Св. 40 мъченици” в присъствието на президента Георги Първанов, министъра на културата Стефан Данаилов, министъра на отбраната Веселин Близнаков и кмета на Велико Търново Румен Рашев. Пресфото-БТА снимка: Валентин Русанов/Архив

Саркофагът с мощите на цар Калоян (1197-1207) е положен в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново с тържествен ритуал на 19 април 2007 г.

Дотогава те се съхраняват в Регионалния исторически музей в града. Погребението е извършено повторно 800 години след гибелта на владетеля при обсадата на Солунската крепост. Саркофагът е положен за вечни времена в мраморна гробница в северната галерия на църквата, където през 1972 г. археологът Въло Вълев открива гроб на висш аристократ от Второто българско царство. В гроба е намерен и пръстен, отлят от масивно злато, с тегло 61 грама. Във външното поле на пръстена се чете кръгов надпис „Калоянов пръстен”, което предполага, че гробът е на цар Калоян. 

БТА съобщава за събитието в своята емисия „Вътрешна информация”:

Останките на цар Калоян ще бъдат препогребани в историческия храм „Св. 40 мъченици” във Велико Търново

Велико Търново, 11 февруари 2007 г. /БТА/ Тленните останки на средновековния български владетел цар Калоян (1197-1207) ще бъдат препогребани с тържествен ритуал в историческия храм „Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Това съобщи за БТА арх. Теофил Теофилов, ръководител на музейния комплекс, който е филиал на Националния исторически музей.
Останките на цар Калоян, които сега се съхраняват в Регионалния исторически музей, ще бъдат положени в неръждаем саркофаг, изработен от хром-никелова стомана във военноремонтния завод „Терем – Ивайло”. След това металният ковчег ще бъде херметизиран и поставен в мраморния саркофаг на владетеля в северната галерия на историческата църква.
Организацията на ритуала ще бъде осъществена след съгласуване с Министерството на културата и Министерството на отбраната, посочи арх. Теофилов. По думите му все още не е уточнено, кога да бъде извършено препогребението. Засега експертите нямат единно становище дали това да стане в деня на триумфалната победа на цар Калоян над рицарите от Четвъртия кръстоносен поход в битката при Одрин (14 април 1205), или през втората половина на септември, когато се навършват 800 години от гибелта на владетеля край Солун, добави арх. Теофилов. 

***

Би Ти Ви показва филм за пантеона на българските владетели, който ще бъде създаден в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново

София, 22 март 2007 г. /БТА/ За подготовката на така наречения пантеон на българските владетели, който ще бъде издигнат в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново разказва филм на Би Ти Ви, който ще бъде излъчен тази неделя, съобщиха от телевизията.
Работното заглавие на филма е „Гроб 39”, обясни авторът му Асен Иванов.
Погребването на българските царе ще започне с полагането в църквата на костите на цар Калоян. Тв екипът разказва как и до днес се водят спорове дали това са останките на този велик български владетел, открити именно в „Св. 40 мъченици” в гроб под номер 39.
Представени са и местата, на които се предполага, че са погребани царете Самуил и Михаил Трети Шишман. Има кадри от гробници в Гърция и Македония. 

***

Държавното погребение на мощите на цар Калоян ще бъде на 19 април в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново

София, 5 април 2007 г. /БТА/ Държавното погребение на мощите на цар Калоян ще бъде на 19 април в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Това каза пред журналисти кметът на община Велико Търново Румен Рашев. Той участва в пресконференция в пресклуба на БТА, на която бе представено международното туристическо изложение „Културен туризъм” от 11 до 14 април във Велико Търново.
Датата е съгласувана с президентството и на церемонията ще присъства президентът Георги Първанов. Президентството, Националният исторически музей, Регионалният исторически музей във Велико Търново, Националният военен университет, общината са сред съорганизаторите на церемонията.   
Сега мощите на цар Калоян се съхраняват в Регионалния исторически музей във Велико Търново. 

***

Експозицията „Калояново погребение” във Великотърновския музей може да се види до 15 април

Велико Търново, 9 април 2007 г. /БТА/ Залата с експозицията „Калояново погребение” в отдел „Археология” на Регионалния исторически музей във Велико Търново ще приема посетители до 15 април, съобщиха от ръководството на музея.
След тази дата експозицията ще бъде закрита във връзка с подготовката за препогребението на останките на цар Калоян в историческата църква „Св. 40 мъченици”. Ритуалът ще бъде извършен по държавния протокол с военни почести на 19 април.

***

Саркофагът с мощите на цар Калоян ще бъде изложен за поклонение на хълма Царевец във Велико Търново

Велико Търново, 11 април 2007 г. /БТА/ Саркофагът с мощите на средновековния български владетел цар Калоян ще бъде изложен за гражданско поклонение в Дворцовия комплекс на хълма Царевец във Велико Търново.
Поклонението ще бъде от 10:30 до 11:00 часа на 19 април, когато ще се извърши ритуалът за полагане на мощите на цар Калоян в църквата „Св. 40 мъченици”. Това съобщи кметът Румен Рашев след проведената днес във Велико Търново работна среща за организацията на ритуала.
Предвижда се ден преди церемонията в Регионалния исторически музей проф. Йордан Йорданов, директор на Института по антропология и клетъчна морфология при БАН, в присъствието на Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, да постави в анатомичен порядък върху кадифе костите на държавника в саркофага, който бе изработен от хром-никелова стомана във военно-ремонтния завод „Терем – Ивайло”. След това саркофагът ще бъде херметизиран по специална технология.
В деня на церемонията саркофагът ще бъде обвит в националния трибагреник и ще бъде поставен върху оръдеен лафет, теглен от бронирана машина и ескортиран от бойци от Националната гвардейска част.
Ескортът ще тръгне от Регионалния исторически музей и ще спре на площада пред крепостта „Царевец”. Оттук гвардейци ще пренесат саркофага до Дворцовия комплекс, където ще бъде поклонението.
След това ескортът ще продължи до храма „Св. 40 мъченици”, където Великотърновският митрополит ще отслужи заупокойна литургия в памет на цар Калоян. Саркофагът с неговите останки ще бъде положен в гроба за вечни времена под еднотонна мраморна плоча.
В края на ритуала със залпов изстрел от оръжията на гвардейците ще бъдат отдадени военни почести към владетеля, който се препогребва като държавен глава.

***

Стотина души отбелязаха 802 години от победата на Калоян край Маточина

Село Маточина, 14 април 2007 г. /БТА/ Стотина души се изкачиха днес до крепостта край Маточина, за да отбележат 802 години от победата на цар Калоян в битката с рицарите от Четвъртия кръстоносен поход. 
Предводителят им, Балдуин Фландърски, е бил заточен първо и за кратко в крепостта край Маточина.
„Тази битка е една от най-важните в българската история”, каза отец Евгени от старозагорския храм „Света Троица”.
Свещеникът, заедно с отец Илия и отец Йордан от старозагорския храм, отслужи заупокойна молитва за загиналите воини. От името на църквата раздадоха хляб, жито и червено вино.
Гайдарят Иван Георгиев изпълни народни песни.

***

Великотърновският митрополит Григорий помаза с елей и вино мощите на цар Калоян

Велико Търново, 18 април 2007 г. /БТА/ Великотърновският митрополит Григорий помаза с елей и вино мощите на цар Калоян и отслужи заупокойна литургия в памет на българския владетел пред неговия саркофаг в Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Преди това останките на цар Калоян бяха положени в саркофага от антрополога проф. Йордан Йорданов, дългогодишен изследовател и автор на пластичната реконструкция на образа на владетеля.
Металният ковчег, с размери 90/60 см бе изработен от хром-никелова стомана във военно-ремонтния завод „Терем – Ивайло” в града. Върху капака е поставен монограм, който възпроизвежда символите от Калояновия пръстен – барс и надпис, към който са добавени годините от управлението на царя – 1197-1207. Монограмът е изработен от великотърновския скулптор Станчо Ганев, автор на пластичните решения на официалните награди на община Велико Търново.
Саркофагът няма да бъде херметизиран с допълнителни средства, защото костният материал от Калояновото погребение е обработен с надеждни консервационни материали, които гарантират съхранение за тристагодишен период, каза проф. Йордан Йорданов. 
С днешния ритуал започна подготовката за церемонията утре, когато с държавни почести ще бъде извършено препогребение на мощите на цар Калоян.
Този акт има историческо значение, защото утвърждава българската държавност и дава основание за събуждането на нашата национална памет, върху която градим днешна България, заяви проф. Йорданов.

***

С държавен ритуал в храма „Св. 40 мъченици” във Велико Търново ще бъдат препогребани мощите на цар Калоян

Велико Търново, 19 април 2007 г. /БТА/ С държавен ритуал в обновения храм „Св. 40 мъченици” днес ще бъдат положени тленните останки на средновековния български владетел цар Калоян (1197-1207).
Ритуалът, който се извършва повторно 800 години след гибелта на владетеля при обсадата на Солунската крепост, ще започне от Регионалния исторически музей във Велико Търново. От тук за историческата църква ще тръгне шествието след саркофага с останките на цар Калоян, поставен върху оръдеен лафет и конвоиран от почетна стража от бойци от Националната гвардейска част.
В историческия храм Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна литургия в памет на владетеля, след което саркофагът ще бъде изнесен върху постамент пред църквата.
След слово на президента Георги Първанов ковчегът с цар Калоян ще бъде положен за вечни времена в мраморна гробница.
Със салют от оръжията на гвардейците ще бъде отдадена почит към великия български държавник. Ритуалът ще завърши с гражданско поклонение пред гроба на цар Калоян. 

***

Българската държава постига успехи, равни на цяла епоха при десетгодишното управление на средновековния владетел цар Калоян 

Велико Търново, 19 април 2007 г. /БТА/ По мнение на изследователите в резултат на десетгодишното управление на цар Калоян (1197-1207) са постигнати успехи, които са равни на цяла епоха от развитието на средновековната българска държава.
Според историческите извори Калоян е най-младият от династията Асеневци. Той поема управлението на Второто българско царство след гибелта на своите братя Асен и Петър през 1197 година.
Още през следващата година Калоян предприема бойни действия срещу Византия, като превзема крепостта Констанция, днешен Симеоновград. Две години по-късно българските войски, водени от Калоян превземат крепостта Варна. (…)
В резултат на умела дипломация Калоян сключва уния с главата на Римокатолическата църква папа Инокентий Трети. В резултат архиепископ Василий е провъзгласен за български патриарх, а Калоян е провъзгласен за крал.
Най-шумната победа на Калоян, която отеква дълбоко в кралските дворове в Европа е през 1205 г., когато в битката край Одрин рицарите от Четвъртия кръстоносен поход на армията на Латинската империя са разгромени, а техният главнокомандващ император Балдуин Фландърски е отведен като пленник в столичния Търновград.
През същата година победната кампания на Калоян продължава с превземането на Пловдив, който бил във владенията на солунския крал Бонифаций. Две години по-късно Калоян подновява похода към Солун, но пада убит след заговор край стените на крепостта.
Според Паисиевата „История славяноболгарская” тялото на българския владетел било пренесено от негови войници и офицери до столицата Търново, където било погребано във фамилната църква на династията Асеневци. 

***

Във Велико Търново започна ритуалът за полагане на тленните останки на цар Калоян в църквата „Св. 40 мъченици”

Велико Търново, 19 април 2007 г. /БТА/ С изнасяне на саркофага с тленните останки на цар Калоян от Регионалния исторически музей започна държавният ритуал за полагане тленните останки на българския владетел в църквата „Св. 40 мъченици”.
Саркофагът, носен от гвардейци и увит в националния трибагреник, бе поставен върху лафет, теглен от бронетранспортьор на въоръжените сили под звуците на барабани.
В началото на шествието гвардеец носи графичен портрет на образа на цар Калоян, направен от великотърновския художник Цани Василев, по пластичната възстановка на лика на владетеля от проф. Йордан Йорданов.
Представители на великотърновската общественост, научни и просветни дейци, общественици, народни представители са в началото на шествието. Сред тях е и генералният директор на БТА Максим Минчев.
Шествието преминава през шпалир от хиляди граждани, сред които има и много младежи, по централните улици към крепостта „Царевец” и до църквата „Св. 40 мъченици”. 

***

Президентът Георги Първанов пристигна във Велико Търново за участие в държавния ритуал, с който ще бъдат положени тленните останки на цар Калоян 

Велико Търново, 19 април 2007 г. /БТА/ Президентът Георги Първанов пристигна във Велико Търново за участие в държавния ритуал, с който ще бъдат положени тленните останки на цар Калоян. 
Държавният глава бе посрещнат от министъра на отбраната Веселин Близнаков и от министъра на културата Стефан Данаилов. 
В двора на историческата църква, където бе внесен саркофагът с тленните останки на средновековния български владетел, военни почести отдадоха гвардейци от Националната гвардейска част.
Пред олтара на храма Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на цар Калоян.

***

Георги Първанов: Надявам се, че в скоро време Велико Търново ще събере в един пантеон мощите на българските владетели

Велико Търново, 19 април 2007 г. /БТА/ С държавни почести в историческия храм „Св. 40 мъченици” във Велико Търново днес бяха положени тленните останки на средновековния български владетел цар Калоян.
В своето слово президентът Георги Първанов посочи, че този ритуал е израз на дълбока признателност към делото на един забележителен български владетел, че това не е акт, обърнат само към миналото. Това е послание към бъдещето – за всички онези, които ще ни наследят и ще препрочитат и изучават българската история след десетилетия и векове, каза държавният глава.
Заупокойна литургия в памет на цар Калоян отслужи Великотърновският митрополит Григорий, след което саркофагът с мощите на владетеля бе положен за вечни времена в мраморна гробница в северната галерия на църквата - там, където през 1972 г. археологът Въло Вълев откри Калояновото погребение. Върху капака на металния ковчег е поставен монограм, който възпроизвежда символите от Калояновия пръстен – барс и надпис, към който са добавени годините от управлението на царя – 1197-1207 г. 
С трикратен залп в присъствието на президента Георги Първанов, министъра на отбраната Веселин Близнаков и министъра на културата Стефан Данаилов, на научни и просветни дейци, общественици, депутати, гости и граждани от страната и града, представителна рота на Националната гвардейска част отдаде военни почести на владетеля, при чието управление средновековната българска държава постига значителни военни, политически и дипломатически успехи на Балканите и в Европа.

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:36 на 02.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация