site.btaПреди 20 години самолетът на президента на Република Северна Македония Борис Трайковски катастрофира в Босна и Херцеговина, няма оцелели

Преди 20 години самолетът на президента на Република Северна Македония Борис Трайковски катастрофира в Босна и Херцеговина, няма оцелели
Преди 20 години самолетът на президента на Република Северна Македония Борис Трайковски катастрофира в Босна и Херцеговина, няма оцелели
Скопие (27 февруари 2004) Снощи граждани на Скопие положиха цветя и запалиха свещи пред сградата на Македонския парламент по повод трагичната гибел на президента на Македония Борис Трайковски. Пресфото-БТА, снимка: Петър Кръстев/Архив

Преди 20 години на 26 февруари 2004 г. в планинския район на Южна Босна и Херцеговина (около град Столац) се разбива самолетът, с който пътува президентът на Република Северна Македония Борис Трайковски на път за град Мостар за участие в Международната конференция за инвестиции в Босна и Херцеговина.

Самолетът, с девет души на борда, се разбива в бившо бойно поле, осеяно с мини и неексплодирали снаряди. При инцидента няма оцелели. 

БТА информира: 

Самолетът на Трайковски се разби в Босна

Скопие, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Самолетът на македонския президент Борис Трайковски се разбива днес в планинския район на Южна Босна и Херцеговина, съобщиха осведомителните агенции. Информацията беше потвърдена от правителствен източник  в Скопие, предаде Ройтерс. На въпрос на репортери дали наистина е станала катастрофа със самолета на македонския президент, източникът от правителството отговори: "Да, някъде около град Столац". Борис Трайковски трябваше да присъства на Международната конференция за инвестиции в Босна и Херцеговина, в град Мостар.

Президентът е бил в самолета с няколко членове на кабинета. Няма информация за оцелели. Към мястото на катастрофата е изпратен хеликоптер, съобщи още правителственият източник. Босненското вътрешно министерство съобщи, че времето в района по време на катастрофата е било лошо. Самолетът трябваше да кацне в Мостар в 8:30 ч. българско време. На борда на самолета е имало членове на кабинета, пише македонската агенция МИА.

Силите на НАТО за стабилизиране в Босна също потвърдиха, че е изгубен контакта със самолета без да дават повече подробности, предаде АФП. ЕСФОР продължават разследването. 

*****

Македонският президент е загинал при самолетна катастрофа в Босна, потвърдиха официални източници от Скопие и Дъблин   

Скопие/ Дъблин, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Македонският президент Борис Трайковски /47г./ загина тази сутрин при самолетна катастрофа в южна Босна, съобщи представител на президентския кабинет в Скопие, цитиран от АФП. Деветимата души, които са се намирали на борда на самолета, са загинали, потвърди източникът.

Трайковски бе избран за президент на Македония през 1999 година.

Пред Ройтерс ирландският премиер Бърти Ахърн също потвърди, че македонският президент Борис Трайковски е загинал при самолетна катастрофа в планински участък в Южна Босна.     

Говорителят на партията на Трайковски ВМРО-ДПМНЕ Влатко Гьорчев каза, че централата на партията в Скопие му е съобщила, че 47-годишният македонски президент е загинал при катастрофата, съобщи АП. 

Босненската полиция съобщи, че близо до град Столац са били открити останките на самолета.

Трайковски оглавяваше македонска делегация, която трябваше да посети Международната конференция за инвестиране в Босна и Херцеговина в Мостар. Албанският премиер Фатос Нано е отложил своя полет за конференцията в Мостар заради лошото време в района, съобщи неговият говорител Алдрин Далипи.               

*****

Босненското правителство потвърди, че самолетът на Трайковски се е разбил

Мостар, 26 февруари 2004 г. /Спец. кор. на БТА Николай Коев/ Източници от босненското правителство потвърдиха, че самолетът на македонския държавен глава Борис Трайковски се е разбил. Предполага се, че инцидентът е станал 15 минути преди кацането на летището в Мостар в района на Столац, в Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Няма данни за оцелели при катастрофата.

*****

Международната конференция за инвестиране в Босна бе отложена заради смъртта на Борис Трайковски 

Мостар, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Международната конференция за инвестиране в Босна и Херцеговина, която трябваше да се състои днес в босненския град Мостар, бе отложена заради самолетната катастрофа, при която загина македонският президент Борис Трайковски, съобщи Македонската информационна агенция /МИА/. Заради лошите атмосферни условия и гъстата мъгла в Босна президентите на Сърбия и Черна гора и на Хърватия Светозар Марович и Степан Месич, както и премиерите на Албания, Словения и Хърватия Фатос Нано, Антон Роп и Иво Санадер отложиха пътуванията си.

*****

Македонският президент Борис Трайковски се ползваше с авторитет в страната и в чужбина

Скопие, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Македонският президент Борис Трайковски, който днес загина при самолетна катастрофа край Мостар, е роден в град Струмица, Югоизточна Македония на 25 юни 1956 година. През 1980 г. завършва юридическия факултет на скопския университет. Учил е теология в САЩ, бил е методистки пастор. 

През декември 1998 година Трайковски е назначен за заместник министър на външните работи в правителството на ВМРО-ДПМНЕ на Любчо Георгиевски. Като кандидат на същата партия Трайковски е избран на 14 ноември 1999 година за президент, а на 15 декември встъпва официално в длъжност. Той е вторият президент на Македония след обявяването на независимостта на републиката, като наследи на този пост Киро Глигоров. В последно време той декларира намерението си да се кандидатира за втори мандат на президентските избори тази година.     

Трайковски бе уважаван в Македония за неутралната си позиция и бе сред горещите привърженици за включване на етническите албанци в държавните органи и институциите на страната. По време на мандата на Трайковски, през 2001 година, бе сключено Охридското рамково споразумение, което сложи край на въоръжените сблъсъци между македонските правителствени сили и албанските бунтовници. 

На Запад Трайковски си създаде имидж на млад лидер, който бързо установи добри контакти с чуждестранните дипломати и политици. Борис Трайковски е женен и има син Стефан и дъщеря Сара.       

*****

Подробности за самолета, с който катастрофира Борис Трайковски. Списък на пътувалите на борда

Скопие, 26 февруари 2004 г. /БТА/  Самолетът "Кинг еър", с който катастрофира тази сутрин македонският президент Борис Трайковски, е собственост на правителството на Република Македония и е в употреба от 25 години, предаде македонската информационна агенция /МИА/.

Самолетът е произведен от американската компания Beechcraft. Този тип самолети са предназначени главно за пътувания на къси и средни разстояния. По света се използват и за дипломатически и бизнес пътувания. Самолетът излетя тази сутрин от летището в Скопие и се движеше по маршрута Скопие - Албания - Сърбия и Черна гора - Босна.

Заедно с президента Борис Трайковски в самолета е имало още осем души на борда. Никой не е оцелял. Освен македонският президент Борис Трайковски, другите загинали са неговите съветници Димка Илковска - Бошкович,  Ристо Блажевски и Анита Лозановска, Миле Кръстевски - от македонското външно министерство, Борис Велинов и Аце Божиновски - охрана и двамата пилоти - Марко Марковски и Бранко Ивановски.                                    

*****

Македонският президент загина в самолетна катастрофа в Босна

Сараево, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Самолетът на македонския президент Борис Трайковски се разби тази сутрин в южната част на Босна и Херцеговина, в района на село Битунье, община Берковица, съобщи ТАНЮГ. В трагичния инцидент загинаха освен Трайковски и осемте пътници и членове на екипажа. Силите на НАТО в Босна ЕСФОР съобщиха, че в 9 часа са загубили контакт с президентския самолет, който превозваше македонска държавна делегация на международната конференция за инвестирането в Босна в Мостар. Самолетът трябвало да кацне в Мостар 15 минути по-късно.

Предполага се, че причина за падането на президентския самолет е лошото време в южната част на Босна и Херцеговина. След изчезването на самолета от радарите на контрола на полетите ЕСФОР и полицията на Република Сръбска изпратиха в района между Столац и Мостар спасителни екипи. Спасители от Република Сръбска намерили разбития самолет и телата на загиналите около 11 часа, отбелязва ТАНЮГ. (...)

На мястото на падането на македонския самолет бяха изпратени сапьорски екипи, тъй като теренът е миниран по време на войната през 1992-1995 г. 

Заради силния дъжд и гъстата мъгла албанският премиер Фатос Нано отказа полета за Мостар, а след нещастието и президентите на Сърбия и Черна гора - Светозар Марович и словенският премиер Антон Роп, направиха същото.  

*****   

Босна и Херцеговина ще сформира комисия, която ще разследва инцидента със самолета на Борис Трайковски

Сараево, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Македонският президент Борис Трайковски е сред деветимата души, които загинаха днес в самолетна катастрофа близо до град Столац в Южна Босна и Херцеговина, потвърди говорителят на босненската полиция Недзад Вейзагич, предаде ДПА.

Говорителят каза, че останките на самолета са били открити на 40 км от летището в Мостар, където е трябвало да кацне. Малко след инцидента летището в Мостар бе затворено. Спасителните операции в Столац бяха възпрепятствани, тъй като самолетът с македонската делегация се разби в отдалечен планински район с мини, оставени от войната в Босна през 1992-1995г. 

Босненският президент Драган Чович заяви рано следобед пред участниците в конференцията за инвестирането в Босна, която в Мостар, че спасителни екипи са намерили четири от деветте трупа. В Босна и Херцеговина ще бъде формирана комисия, която да разследва причините на инцидента, съобщи АП.

Президентът Трайковски загина в деликатен период за Македония, която продължава да бъде етнически напрегната, след бунта на етническите албанци през 2001г., който едва не доведе до гражданска война. 47-годишният Трайковски, президент от 1999 г., изигра важна роля за запазването на стабилността и помирението между етническите общности в страната, отбелязва агенцията. 

Македонското правителство планира да свика спешно заседание по-късно днес. (...) Министерството на отбраната на Македония обяви, че е засилило мерките за сигурност по границите на страната и в основните държавни и армейски институции.

Председателят на парламента Любчо Йордановски ще бъде и.д. президент на Македония. 

Екип експерти, воден от министъра на правосъдието на Македония Иджет Мемети, замина за Босна днес следобед, за да подпомогне босненските служители и международните умиротворители за изясняването на причината на катастрофата. Фотограф на АП близо до сцената на инцидента заяви, че пет екипа със сапьори са се запътили към мястото на катастрофата. (...)

*****

Стотици полицаи и сапьори издирват останките от самолета на Трайковски

Сараево, 26 февруари 2004 г. /БТА/ В проливен дъжд и мъгла стотици полицаи, сапьори и спасители издирват останките от катастрофиралия самолет на македонския президент Борис Трайковски, който се разби днес в труднодостъпен район в Южна Босна, осеян с мини от времето на войната в Босна /1992-1995/, съобщава АФП. Според журналист от АФП, намиращ се в района, операцията се осъществява в района на Столац, разположен на административната граница между двете съставни единици на Босна - Република Сръбска и Хърватско-мюсюлманската федерация. Трябва да се придвижваме като внимаваме много, тъй като в този район има много минни полета, каза сапьорът Мустафа Кадрибегович. Издирването е затруднено от мъглата, дъжда и от труднодостъпния и скалист характер на района, добавя той.

Най-малко седем линейки са изпратени на място и хеликоптер на Силите за стабилизиране на НАТО в Босна /ЕСФОР/ кръжи над района. Ние проверихме вече три места, където самолетът е могъл да се разбие, но засега не сме намерили нищо, каза експерт, пожелал анонимност. Военни от ЕСФОР блокираха достъпа да района на издирването. Но много жители от района отидоха пеша близо до предполагаемото място на катастрофата.

*****

Операциите по издирване на самолета, с който катастрофира вчера македонският президент, бяха възобновени

Столац /Босна и Херцеговина/, 27 февруари 2004 г. /БТА/ Силите на НАТО за стабилизиране в Босна и Херцеговина ЕСФОР и босненската полиция подновиха тази сутрин издирването на останките от самолета на македонския президент Борис Трайковски, който се разби вчера в Южна Босна, предаде агенция Франс прес. Издирванията бяха възобновени в 07.00 часа местно време, съобщи на АФП говорителят на ЕСФОР Дейв Съливан. В операцията участват военнослужещи с кучета-търсачи и хеликоптери. Босненската полиция съобщи, че стотици полицаи участват в издирването. Самолетът на македонския президент се разби вчера малко преди да кацне в Мостар, където Борис Трайковски трябваше да участва в международна конференция за инвестициите в Босна и Херцеговина. 

*****

Останките на катастрофиралия самолет с президента Трайковски са локализирани

Сараево, 27 февруари 2004 г. /БТА/ Останките на катастрофиралия самолет с македонския президент Борис Трайковски са локализирани в Южна Босна, съобщи Ройтерс. Издирвателни екипи намериха днес останките от катастрофиралия самолет, заяви полицейски патрул, цитиран от АП. Засега не се съобщава дали са открити тела. Ройтерс отбелязва, че самолетът явно е паднал в минно поле между бившите фронтови линии от войната в Босна през 1992-1995 г., в хълмист район между Мостар и Столац, според Дарко Калаш от сапьорска част на босненската федерация. 

Хеликоптер лети над мястото на катастрофата, а сапьори разчистват пътя към мястото, заяви Калаш. Босненската полиция съобщи, че войници на НАТО участват в операцията.

Издирвателен самолет забелязал останките тази сутрин, над 24 часа след катастрофата, заяви говорител на умиротворителните сили пред АП. Самолетът на Трайковски бил в отдалечен район край село Ходово, на около 80 км южно от Сараево.

*****

Намерени са два трупа на мястото, където се е разбил самолетът на Борис Трайковски

Сараево, 27 февруари 2004 г. /БТА/ Два трупа, както и парчета от катастрофиралия вчера самолет на македонския президент Борис Трайковски, са намерени днес в район, осеян с мини в Южна Босна, предаде АФП, като цитира босненски официален представител. Сапьорите обявиха, че са открили два трупа, както и опашката на самолета, в района на Ротимля, на около 20 километра южно от Мостар, съобщи отговарящият за издирването Исмет Ямакосманович. Намерени са и други парчета от самолета. Ние вървим след сапьорите, които прочистват зоната, добави Ямакосманович. Десетки сапьори, полицаи и войници от силите на НАТО в Босна /ЕСФОР/ се намират в района, според журналист на АФП.

*****

Сараево, 27 февруари 2004 г. /БТА/ Издирвателни отряди откриха днес телата на македонския президент Борис Трайковски и на останалите, убити в самолетната катастрофа, станала в резултат на лошо време в планински район близо до босненския град Мостар, съобщи македонското правителство, предаде АП. Правителственият говорител Сашо Чолаковски заяви, че информацията е на 20-членната македонска делегация, която е на мястото на вчерашната катастрофа, отнела живота на президента Борис Трайковски.

Спасители достигнаха днес до останките на самолета на македонския президент Борис Трайковски, който катастрофира вчера, но не откриха оцелели, съобщи член на босненска сапьорска част, цитиран от Ройтерс. Сигурно е, че няма оцелели, заяви той пред оператор на Ройтерс като пожела да остане анонимен. Самолетът, с девет души на борда, се разби близо до град Мостар в четвъртък в бившо бойно поле, осеяно с мини и неексплодирали снаряди.

*****

Открита е черната кутия на самолета на македонския президент Борис Трайковски

Мостар, 27 февруари 2004 г. /БТА/ Открита е черната кутия на самолета на македонския президент Борис Трайковски, който катастрофира вчера в Южна Босна, каза днес заместник главният прокурор Роксанда Кръстевска, цитирана от агенция Франс прес. Роксанда Кръстевска е част от делегацията от двадесет експерти, изпратени от македонското правителство в Босна, за да се присъединят към комисията, която разследва инцидента, пише агенцията. Открити са девет трупа, осем от които са овъглени и само деветото, вероятно на един от членовете на охраната, не е изгоряло, каза тя по телефона за македонската телевизия А1.

Тялото на македонския президент Борис Трайковски и още осем тела бяха открити от екипите на Мюсюлманско-хърватската федерация, силите на НАТО за стабилизиране в Босна /ЕСФОР/ и македонските представители, каза в Скопие говорителят на македонското правителство Сашо Чолаковски. Информацията за откритите тела на загиналите бе съобщена днес и на пресконференция в Мостар, на която присъства и македонският министър на правосъдието Иджет Мемети, предаде специалният пратеник на Македонската информационна агенция /МИА/ от мястото на трагедията.  

Части от самолета са намерени в радиус от 150 метра от мястото на инцидента. Според информация на спасителните служби към Дирекцията за гражданско въздухоплаване на Босна, в 08:30 ч. спасителна хеликоптерна единица е успяла да локализира мястото, където е паднал македонският самолет. Дирекцията съобщи, че мястото е в района на село Хусковичи, близо до Столац, южно от Мостар.

Самолетът, с който пътуваше македонският президент за участие в международната конференция за инвестиране в Босна, катастрофира вчера сутринта в Южна Босна, близо до Столац. Част от местните медии съобщават, че самолетът най-вероятно се е опитал да кацне принудително близо до село Хусковичи, на 15 км от летището на Мостар. В този район, в радиус от 250 км, станаха три самолетни катастрофи, при които загинаха Джемал Биедич, бивш премиер на СФРЮ /1977г./, американският министър на търговията Рон Браун /1996 г./ и македонският президент Борис Трайковски, пише МИА.           

*****

Погребението на Борис Трайковски може да се състои най-рано в понеделник

Скопие, 27 февруари 2004 г. /БТА/ Макар цялата страна да оплаква гибелта на македонския президент Борис Трайковски, смъртта му не е официално обявена, тъй като тялото му все още не е идентифицирано, съобщава агенция Франс прес. Телата на осем от деветимата пътници на борда на разбилия се вчера самолет са "напълно овъглени", което изключително много затруднява идентификацията им, посочи днес заместник-главният прокурор на Македония Роксанда Кръстевска, която бе на мястото на инцидента.

Според източник, близък до правителството, връщането на телата не може да се осъществи преди неделя. Погребението може да се състои най-рано в понеделник. Пред македонския парламент, граждани продължиха да полагат днес цветя и да палят свещи. Знамената са спуснати наполовина и ще останат така по време на тридневния траур, обявен от правителството...

*****

Открити са двете черни кутии от самолета на македонския президент Борис Трайковски

Сараево, 27 февруари 2004 г. /БТА/ Открити са двете черни кутии от самолета на македонския президент Борис Трайковски, който катастрофира вчера в Южна Босна, съобщи днес пред журналисти Дейв Съливън, говорител на силите на НАТО за стабилизиране в Босна /ЕСФОР/, цитиран от агенция Франс прес. Съливън каза това, малко след като видя останките от самолета, който падна вчера в район, осеян с мини от времето на войната в Босна /1992-1995/. Едната от черните кутии съдържа разговорите в пилотната кабина, а на другата са записани параметрите на полета. Двете кутии са в босненската Дирекция за гражданско въздухоплаване. (...)

*****

Босненските спасителни екипи приключиха издирвателната операция на мястото, където се разби самолетът на Трайковски

Сараево, 27 февруари 2004 г. /БТА/ Босненските спасителни екипи приключиха днес издирвателните операции, след като бяха намерени отломките на самолета, в който вчера загина македонският президент Борис Трайковски, предаде ДПА, позовавайки се на босненската гражданска авиация. Спасителните екипи откриха телата и на деветимата души, пътували на борда на самолета. Сред тях е и това на президента Трайковски. С това издирвателната работа на спасителните екипи на мястото на инцидента приключи, отбелязва ДПА. Телата на деветимата ще бъдат върнати в Македония в неделя. Тленните останки са изпратени в морга в град Мостар.

БТА публикува и реакциите след инцидента със самолета на Борис Трайковски 

Премиерът Симеон Сакскобургготски е информиран за трагичния инцидент с президента на Македония Борис Трайковски

София, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Премиерът Симеон Сакскобургготски е информиран за трагичния инцидент с президента на Македония Борис Трайковски. Това каза правителственият говорител Димитър Цонев.  Вицепремиерът Пламен Панайотов и администрацията на Министерски съвет с тревога следят фактите около инцидента в Босна със самолета на македонския президент, каза Димитър Цонев. Премиерът Симеон Сакскобургготски участва в международната конференция за инвестиции в Босна и Херцеговина. За катастрофата са уведомени всички останали лидери, участващи във форума, каза Цонев. По думите му все още няма информация каква ще бъде съдбата на форума и каква стъпки ще бъдат предприети. (...)

*****

Днешното заседание на Народното събрание беше прекратено в знак на съпричастност към трагичната смърт на македонския президент Борис Трайковски

София, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Днешното заседание на Народното събрание беше прекратено около 12.30 часа  в знак на съпричастност към трагичната смърт на македонския президент Борис Трайковски. Днес самолетът, в който пътуваше Трайковски, се разби в планинския район на Южна Босна и Херцеговина. Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на Трайковски. Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков съобщи на депутатите скръбната вест и каза, че информацията е била потвърдена от кабинета на държавния глава на Македония. 
Президентът е бил в самолета с членове на кабинета и всички са загинали, каза Герджиков. Той отбеляза, че Трайковски е бил човекът, който е спаси Македония от войната и който има огромен принос за постигане на Охридското мирно споразумение. 

*****

Съболезнования по повод гибелта на Борис Трайковски

Брюксел, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Гибелта на македонския президент Борис Трайковски при самолетна катастрофа в южна Босна донесе един тъжен ден за Европа. Това заяви председателят на Европейската комисия Романо Проди, предаде АФП. Европа загуби един свой приятел и радетел за толерантност, която е нашият фундаментален принцип, подчертава Проди в кратка декларация за печата. Председателят на ЕК изтъква злощастното съвпадение между гибелта на президента в деня, в който Македония представя своята кандидатура за ЕС и който трябваше да бъде един радостен ден за страната.

Полският президент Александър Квашневски изрази своето съжаление за смъртта на Борис Трайковски, когото нарече "приятел и отличен събеседник по европейските и балканските въпроси". Квашневски направи изявлението си на пресконференция в Банкок, която бе излъчена по полското радио, съобщи АФП. Квашневски изрази надежда, че смъртта на Борис Трайковски няма да предизвика покачване на напрежението на Балканите.

Генералният секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер нарече гибелта на македонския президент "голяма загуба за Европа". От името на 45-те страни членки на СЕ Швимер разпространи декларация, в която се изтъква, че Трайковски беше човек на мира и диалога, който успя да възстанови реда през 2001 г. "Неговата смърт е голяма загуба за страната му и за Европа, където той беше ценен като един от най-миролюбивите ръководители на Балканите", посочва Швимер, цитиран от АФП.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер също отдаде почит на загиналия македонски президент, подчертавайки неговите лидерски качества и особено ролята му за сближаването на Македония с евроатлантическите структури.    

***** 

Българското правителство изрази съболезнованията си за смъртта на президента на Македония Борис Трайковски

София, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Правителството на Република България с прискърбие научи трагичната вест за самолетната катастрофа, при която загина президентът на Република Македония Борис Трайковски и придружаващата го делегация. Това гласи текст на правителственото изявление, цитирано от говорителя Димитър Цонев пред журналисти в Министерския съвет днес.

Президентът Трайковски бе известен като енергичен и неуморим държавен ръководител начело на Република Македония в трудните години на прехода и бе познат като държавник и политик, с личността на когото се свързват надеждите на обществеността на страната за мир и стабилност, междуетническа толерантност, демократични реформи и евроатлантическа интеграция. Ще го запомним и като радетел на сътрудничеството и приятелството между Македония и България, се посочва още в изявлението.

С чувство на съпричастност споделяме скръбта на целия македонски народ и изразяваме най-искрените си съболезнования на семейството и близките на Борис Трайковски, и на останалите загинали в самолетната катастрофа, гласи изявлението. Цонев съобщи, че министър-председателят Симеон Сакскобургготски е изпратил съболезнователна телеграма и до министър-председателя на Македония Бранко Цървенковски. Правителственият говорител потвърди, че е взето решение международната конференция в Босна и Херцеговина, на път за която загина Трайковски, да не бъде прекъсвана...

*****

Македония загуби своя президент и човека, който олицетворяваше единството на държавата, каза президентът Георги Първанов

София, 26 февруари 2004 г. /БТА/ "Днес Македония загуби своя президент. Заедно с президента загуби и човека, който олицетворяваше единството на държавата, който работеше до последния си ден за нейното стабилизиране и развитие, за приближаването и приобщаването й към Европа." Това каза президентът Георги Първанов в изявление по повод гибелта на македонския президент Борис Трайковски днес. В изявлението президентът Първанов посочи, че Македония е загубила човека, който силно желаеше, вярваше и даваше всичко от себе си, за да види един ден стабилна Македония - член на Европейския съюз и НАТО. Днес Югоизточна Европа загуби един от своите лидери, който виждаше този регион като неделима част от Европа, като един от стълбовете на европейската цивилизация, каза още президентът Първанов. По думите му покойният президент Трайковски вярваше, че народите на Балканите могат да живеят в мир, разбирателство и взаимопомощ...

*****

Европейски и балкански лидери изтъкват ролята на Борис Трайковски като миротворец

Скопие, 26 февруари 2004 г. /БТА/ Европейските лидери отдадоха почит на загиналия днес македонски президент Борис Трайковски, изтъквайки ролята му на смел ръководител, който с умерената си позиция допринесе да бъде избегната "още една Босна" в неговата етнически разединена страна, съобщава Ройтерс. Лидерите на съседните страни изтъкнаха също заслугата на Трайковски за стабилността в неспокойния и беден район на Балканите. 

Бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън, който работи в тесен контакт с Трайковски по време на конфликта с етническите албанци през 2001 г., заяви, че македонският президент е спасил страната от кървава баня от типа на босненската. "Неговата смърт е истинска трагедия за Македония и за Европа", каза Робъртсън. Марк Лайти, служител на НАТО, който е бил съветник на Трайковски по време на кризата, каза, че няма друг македонец, който да е допринесъл повече за предотвратяване на войната. Имаше предложения на парламентаристи от натовски страни Трайковски да бъде предложен за Нобелова награда за мир, припомня Лайти. Според председателя на Европейския парламент Пат Кокс Борис Трайковски е умиротворил страната си, когато е съществувала голяма опасност от разделение. 

Президентът на държавното обединение Сърбия и Черна гора Светозар Марович каза, че гибелта на македонския президент е голяма загуба за каузата за изграждане на ново сътрудничество в района. 

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:38 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация