site.btaСпоразумение за прекратяване на Виетнамската война и възстановяване на мира в страната е сключено на 27 януари 1973 г. в Париж

Споразумение за прекратяване на Виетнамската война и възстановяване на мира в страната е сключено на 27 януари 1973 г. в Париж
Споразумение за прекратяване на Виетнамската война и възстановяване на мира в страната е сключено на 27 януари 1973 г. в Париж
Париж (27 януари 1973) Четирите делегации, разположени около кръглата маса, по време на церемонията по подписване на споразумението за прекратяване на войната във Виетнам в хотел “Мажестик”. По посока на часовниковата стрелка, от преден план, делегации на Съединените щати, на Временното революционно правителство на Южен Виетнам, на Демократична република Виетнам и на Южен Виетнам. (AP Photo)

На 27 януари 1973 г. във френската столица Париж е подписано Споразумение за прекратяване на войната и възстановяване на мира във Виетнам, с което завършва Виетнамската война. Под документа подписите си поставят министрите на външните работи на Демократична република Виетнам (ДРВ) Нгуен Зюй Чи, на Република Виетнам Чан Ван Лам, на временното революционно правителство (ВРП) на Република Виетнам Нгуен Тхи Бин и държавният секретар на САЩ Уилям Роджърс. Съгласно споразумението спирането на огъня в Южен Виетнам трябва да стане в 24:00 часа по Гринуич, на 27 януари 1973 г. и в същия час САЩ трябва да спрат всички свои военни действия срещу територията на Демократична република Виетнам. Договорено е САЩ да прекратят военната и политическа намеса във вътрешните работи на Южен Виетнам и в рамките на 60 дни от подписването на споразумението от територията на Южен Виетнам да се оттеглят всички чуждестранни войски. 

Виетнамската война продължава от 1954 до 1975 г. В продължителния конфликт се противопоставят комунистическото правителство на Северен Виетнам и неговите съюзници в Южен Виетнам, известни като Виет Конг, срещу правителството на Южен Виетнам и неговия основен съюзник, Съединените щати. По време на войната загиват над 58 000 американци и около 3 800 000 виетнамци.

Кореспондентът на БТА в Париж Димитър Шишманов отразява подписването на споразумението. Неговите информации, както и съобщения от световните осведомителни агенции за войната и преговорите, могат да бъдат открити в бюлетините “Международна информация” и “Международна информация - Служебен”:

Войната във Виетнам

Лондон, 27 януари 1973 г. /БТА/ Сраженията по южновиетнамските фронтове продължават в последните часове преди да бъде подписано споразумението за прекратяване на войната във Виетнам.
През миналото денонощие американската авиация е поставила нов рекорд за последните осем месеца по брой на бомбардировките над територията на Южен Виетнам. Извършени са 407 нападения от тактически изтребители-бомбардировачи и 80 - от тежки бомбардировачи “Б-52", които хвърлили 2400 тона експлозив над предполагаеми позиции на освободителните сили.
На тези масирани нападения на американските военновъздушни сили, освободителните сили отговорили с ракетен и артилерийски обстрел срещу двете най-големи американски военновъздушни бази в страната. В базата Да Нанг били унищожени няколко бойни и транспортни самолета. Срещу базата Биен Хол били изстреляни 18 ракети, но американското командване не дава данни за загубите на бойна техника, като съобщавало, че имало 10 убити и 14 ранени.
През тази нощ ожесточени сражения са се водили за провинциалната столица Тай Нин на 95 километра северозападно от Сайгон, близо до камбоджанската граница. Сайгонските части били принудени да напуснат позициите си и освободителните сили навлезли в града. В боевете в северната част на страната и в делтата на река Меконг освободителните войски също са имали успехи. Пристанище Да Нанг е откъснато по суша от Сайгон, след като снощи бил разрушен стратегическият мост Тин Бан на шосе номер едно. Общият брой на успешните освободителни бойни операции през последното денонощие е 160.

***

Споразумението за прекратяване на войната и възстановяване на мира във Виетнам е подписано
Исторически акт, ознаменуващ победата на виетнамския народ

Париж, 27 януари 1973 г. /Кор. на БТА/ Американската агресивна война във Виетнам е прекратена. Мирът във Виетнам е вьзстановен. Споразумението бе подписано днес, 27 януари 1973 година, в Париж, в тържествената зала на бившия хотел “Мажестик” на авеню “Клебер”, превърнат в Център за международни конференции. Това е зала в стила на салоните на версайските дворци, украсена с живопис, скулптура, гоблени и златисти орнаменти - сцени на мир и война, на човешка красота, веселие и плодородие.
По средата е поставена голяма кръгла маса със зелена покривка. Над нея блестят три разкошни полилея, в страни - други шест. На тази маса протекоха 174 заседания на Парижката конференция за Виетнам. Общо в тази зала се състояха 202 заседания на преговорите за Виетнам в течение на четири години и осем месеца. Нужни бяха още 24 срещи на Ле Дък Тхо и Хенри Кисинджър, за да се стигне до днешния ден. Но Тхо и Кисинджър не присъстват на церемонията по подписването. Първият отлетя снощи за Ханой, вторият - за Вашингтон…
…Точно в 12 часа в залата влизат делегациите на четирите страни, водени от министрите на външните работи: Нгуен Зюй Чи - министър на външните работи на Демократична република Виетнам, Уилям Роджърс - държавен секрета на Съединените американски щати, Нгуен Тхи Бин - министър на външните работи на временното революционно правителство на Република Южен Виетнам и Чан Ван Лам - министър на външните работи на Сайгонската администрация. Една срещу друга заемат места около кръглата маса делегациите на Демократична република Виетнам и Съединените американски щати и делегациите на временното революционно правителство на Република Южeн Виетнам и Сайгонската администрация. В страни, на продълговата маса между делегацията на ДРВ и Сайгонската делегация заемат места посланиците на Полша и Канада в Париж, а срещу тях, на друга продълговата маса, между делегациите на САЩ и на временното революционно правителство на Република Южен Виетнам - посланиците на Унгария и Индонезия. Това са четирите страни, които по споразумението участвуват в международната комисия по контрола и наблюдението на прекратяването на огъня…
…Пред Роджърс на две поставки са подредени 12 разноцветни писалки. Казват, че когато Кисинджър парафирал споразумението на 23 януари, първата писалка направила засечка, втората - също и едва третата доизписала подписа му.
Служители от протокола на френското министерство на външните работи, което организира церемонията по подписването на документите, във фракове с колосани яки, бели папионки и сребристи верижки на гърдите, поднасят на четиримата министри папките със страниците на споразумението и приложените към него протоколи.
Под лъчите на прожекторите четиримата министри започват едновременно да подписват документите. Точно в този момент, когато перата скърцаха по страниците, когато в залата се носеше монотонният шум на телевизионните камери и отсечените щракания на фотоапаратите, отвън, от авеню “Клевер”, екнаха с най-голяма сила възгласите на хиляди граждани на Париж: “Привет на победата на героичния виетнамски народ!”. Роджърс запази сериозно изражение на лицето, а сайгонският външен министър Лам, който бе най-близо до огромните прозорци, гледащи към авенюто, се опита да се усмихне.
Подписването продължи до 12:25 часа българско време.
След приключване на церемонията с подписването, четиримата министри и членовете на делегациите станаха прави, останаха така само миг и напуснаха залата: делегациите на Демократична република Виетнам и на временното революционно правителство на Република Южен Виетнам през един вход, американската и сайгонската делегация - през друг, през които бяха влезли. Преди да напуснат залата Нгуен Зюй Чи и Нгуен Тхи Бин се обърнаха към журналистите и сърдечно ги приветстваха с ръкомахане. Журналистите отвърнаха приятелски на този поздрав.
Четиримата министри се оттеглиха в един от официалните салони на “Мажестик". Казват, че тук Нгуен Зюй Чи и Роджърс полели с шампанско историческия акт. Но ние не бяхме допуснати да видим това.
Когато четирите делегации, ръководени от министрите на външните работи, излязоха на авеню “Клебер”, където ги чакаха официалните коли със знаменцата на всяка страна, те видяха море от знамена на Демократична република Виетнам и Националния фронт за освобождение на Южен Виетнам, много плакати и приветствени лозунги към победата на виетнамския народ. Хиляди гърла подеха тези лозунги, придружени от бурни ръкопляскалия, когато пред насъбралото се множество преминаха делегациите на ДРВ и временното революционно правителство на Република Южен Виетнам.
В 16:30 ч. българско време последва нова церемония в същата зала и на същата маса. Министрите на външните работи на ДРВ и САЩ подписаха наново споразумението и трите приложени към тях протоколи, този път заедно с четвърти протокол, отнасящ се само за САЩ и ДРВ - това е протоколът, с който Съединените щати поемат ангажимента да прекратят минирането на териториалните води и брегове на ДРВ и да обезвредят и разчистят поставените досега от тях мини.
След подписването на документите не бяха произнесени никакви речи, не бяха направени никакви декларации. Впрочем речите бяха излишни. Всичко е ясно: американците напускат Южен Виетнам.
Същността на съдържанието на тези документи може да се изрази най-накратко по следния начин: прекратява се войната във Виетнам, американските и всички чуждестранни войски се изтеглят от Южен Виетнам, признават се основните национални права на виетнамския народ и правото на самоопределение на южновиетнамското население, обединението на Виетнам ще бъде извършено на етапи по мирен път чрез преговори между самите виетнамци без външно вмешателство…

***

Атмосферата при подписването

Париж, 27 януари 1973 г. /АФП/ Атмосферата в залата беше зловеща, кратката церемония премина, без да бъде разменена нито дума, в ледено и почти потискащо мълчание, тя завърши, без двете южновиетнамски делегации да си разменят един жеcт или една усмивка. Погледите им останаха студени.
На поздрава на северновиетнамския пълномощник, който cтaна и вдигна ръка, отговори само американският делегат и то с кратък и сдържан жест. Всички южновиетнамци останаха безучастни.
Разположението на масите, разделящи залата като преграда, илюстрираше както дипломатическата неяснота на преговорите, в които двете южновиетнамски страни отказваха да се признаят взаимно, така и политическото напрежение между тях, което споразумението не успя да разсее и което днес беше очевидно.
Делегациите на САЩ и на сайгонското правителство, от една страна, и на ДРВ и на ВРП на Южен Виетнам, от друга, влязоха през две отделни врати. Разположението в залата не им позволяваше да сe съберат, но те и не желаеха това.
…Веднага след това започна самото подписване. То ставаше в абсолютна тишина - чуваше се caмo шумът на телевизионните камери и щракането на фотоапаратите.
След церемонията делегациите с бавни и отмерени стъпки напуснаха залата през същите врати. Мокетът беше плътен и не се чуваше никакъв шум. Всичко беше свършило.  

***

Мирно небе над Ханой

Ханой, 27 януари 1973 г. /Спец. кор. на ТАСС/ За краткото време от момента на парафирането на споразумението за прекратяване на войната и възстановяване на мира във Виетнам на 23 януари до неговото подписване на 27 януари в облика на Ханой се появиха много нови черти. В града навлиза с широка стъпка мирът. Навсякъде цари оживление. По улиците тичат много деца. Всичко това придава на Ханой празничен вид…
…Навсякъде има цветя, но не така бързо могат да се изгладят суровите бръчки, вдълбали се в лицата на хората след толкова години война…
…Скъпо извоюваният мир навлиза в Ханой - сърцето на непокорната страна. И в тези часове неговите жители, както и целият народ, гледат в бъдещето, където ще трябва да бъдат решени важни задачи…

***

Ню Йорк, 27 януари 1973 г. /Кор. на БТА/ Милиони американци наблюдаваха по телевизията церемонията на подписването в Париж на Споразумението за прекратяване на войната и възстановяване на мира във Виетнам.
Тълкувайки настроенията на американците в момента на официалното сключване на споразумението за прекратяване на огъня и за създаване условия за политическо разрешение на конфликта, американските телевизионни коментатори изразиха общонационалните надежди, че се поставя край на най-дългата и най-непопулярната война в историята на Съединените щати.
Президентът Никсън обяви с прокламация 27 януари за “национален ден за молитва и благодарност” по случай сключване на мирното споразумение и призова гражданите да вземат участие в съответни церемонии по цялата страна. Никсън издаде прокламацията по искане на Сената и Камарата на представителите на американския конгрес, които вчера приеха специална резолюция за ознаменуване на събитието…

***
 Вашингтон, 27 януари 1973 г. /Ройтер/ Съединените щати сложиха край на задължителната вoеннa служба веднага след като днес в Париж бе подписано споразумението за мир във Виетнам. 
Американският министър на отбраната Мелвин Леърд съобщи в обръщение към министрите на сухопътните, на военноморските и на военновъздушните сили, че вече не вижда необходимостта от задължителна военна служба и поради това отсега нататък въоръжените сили ще бъдат съставени от доброволци. Задължителната военна служба в Съединените щати беше въведена през Втората световна война. 

***

Споразумението за прекратяването на войната във Виетнам влезе в сила 

Париж, 28 януари 1973 г. /БТА/ - В 00:00 часа по Гринуич /02:00 ч. след полунощ българско време/ влезе в сила Споразумението за прекратяване на войната и възстановяване на мира във Виетнам.
Върховното командване на Виетнамската народна армия издаде заповед за спазване на условията на споразумението от всички части на въоръжените сили на ДРВ. Същевременно армията на ДРВ бе призована да не отслабва бдителността си и да отдаде всичките си сили за заличаване на раните от войната и за изграждането на социализма в своята родина. 
Заповед за спазване на условията на споразумението даде до своите войски и Върховното командване на Националния фронт за освобождение (НФО) на Южен Виетнам. 
Споразумението за прекратяването на войната е в сила. Но още вчера вестник “Куанг Дой Нян Зан", орган на Виетнамската народна армия, предупреди в статия, че вероятно лично сайгонският президент Тхю ще възглави всичките опити споразумението да бъде саботирано, поне в първите седмици и месеци, от сайгонските въоръжени сили. Предупреждението бе потвърдено от самия Тхю, който в реч по телевизията тази сутрин отправи остри нападки към Националния фронт за освобождение.
И наистина: до последните минути преди влизането на споразумението в сила, в стратегическите райони на Южен Виетнам се водеха ожесточени боеве. Сайгонската армия се опитва “в дванадесетия час” да вземе под свой контрол райони около Сайгон и в централното плато. По признание на американското военно командване, в последните часове преди споразумението да влезе в сила, американската авиация извършила най-тежките си бомбардировки от седмици насам над предполагаеми позиции на южновиетнамските партизани.
Частите на Националния фронт за освобождение на Южен Виетнам обаче дадоха достоен отпор на последните усилия на сайгонската армия. Под контрола на НФО останаха провинциалната столица Тай Нин, на 90 км северозападно от Сайгон и районите източно от Сайгон. Южновиетнамските партизани запазиха позициите си около Да Нанг и Куанг Чи на север, Плейку и Контум в централното плато и в южната част на страната.

***

Ханой, 29 януари 1973 г. /БТА/ Днес в Сайгон се състояло първото заседание на четиристранната смесена военна комисия, създадена съгласно Споразумението за прекратяване на войната и възстановяване на мира във Виетнам. В работата на комисията участвуват военни делегации на правителството на Демократична република Виетнам, временното революционно правителство на Република Южен Виетнам, Съединените американски щати и Сайгонската администрация.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:36 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация