ОБЗОР

site.btaГотви ли се Русия за лятна офанзива в Украйна?

Готви ли се Русия за лятна офанзива в Украйна?
Готви ли се Русия за лятна офанзива в Украйна?
Украински танк стреля срещу руски позиции край Часов Яр, 29 февруари 2024 г. Снимка: АП/ Efrem Lukatsky

Украинският президент Володимир Зеленски няколко пъти предупреди от март насам, че очаква голяма руска офанзива, която може да започне през май или юни. Украински експерти и военни служители сега предупреждават, че тя може да започне дори по-скоро, пише украинското издание „Киев Индипендънт“

„Руските военни вероятно са преценили, че украинските сили няма да са в състояние да се защитят срещу настоящи и бъдещи руски настъпателни операции поради забавяне или окончателно прекратяване на военната помощ на САЩ“, каза пред „Нюзуик“ базираният в САЩ мозъчен тръст, Институт за изследване на войната (ИИВ), малко преди американският Конгрес да отпусне нов пакет военна помощ за Киев в началото на тази седмица. „Това предположение вероятно е било неразделна част от оперативното планиране на Русия за това лято“, добавя организацията.

Защо е важен Часов Яр?

Според „Киев Индипендънт“ в момента всички погледи са насочени към оста по посока на Бахмут, докато руските войски постепенно се приближават към изтощения град Часов Яр, само на 10 километра западно от окупирания и до голяма степен разрушен Бахмут. 

„Часов Яр се намира на високо място. Ако Русия успее да превземе града, те (руските сили) може да успеят да увеличат скоростта си на напредване“, коментира пред изданието базираният в САЩ военен експерт Роб Лий, старши сътрудник в програмата за Евразия на Изследователския институт за външна политика. 

Украинската армия наскоро дори предупреди, че Русия си е поставила за цел да превземе Часов Яр преди 9 май, когато Москва празнува Деня на победата, отбелязващ победата на страната над нацистка Германия във Втората световна война. 

„Ако руските сили превземат Часов Яр, те ще имат позиция, от която могат да започнат последващи настъпателни операции към Константиновка и Крушивка“, обясни анализаторът от ИИВ Райли Бейли пред Ройтерс. „Това са големи градове, които формират гръбнака на украинската отбрана. И това би било много важно“, добави той. 

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски каза още на 13 април, че ситуацията на фронтовата линия „значително се е влошила през последните дни“, тъй като сухото време улеснява руските атаки на източния фронт, припомня „Киев Индипендънт“. 

Неотдавнашните военни действия бяха съсредоточени върху секторите Бахмут, Лиман и Покровск – разпространявайки се от средата на Донецка област близо до окупираната от Русия Авдеевка до северната част на региона, уточни Сирски. 

Москва има предимство на бойното поле, откакто през февруари превзе Авдеевка, дългогодишен град бастион в района на източната част на Донбас, и нейните сили бавно напредват, използвайки по-голям брой войски и артилерийски снаряди, коментира „Киев Индипендънт“.

Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на Украйна, каза пред изданието, че Москва е съсредоточена върху пълното превземане на източните Донецка и Луганска област - Донбас. “Русия атакува на три фронта там – западно от Авдеевка, от Купянск до Лиман и западно от Бахмут”, добави той.

На юг тя се е съсредоточила върху Роботине, селото, превзето от Киев през миналогодишната офанзива, каза Юсов. 

Тъй като времето се подобрява малко по-рано от обикновено, Русия вече е настроена да засили още повече настъплението си на изток, но дали ще се съсредоточи върху една конкретна област или ще се стреми да окаже натиск върху множество точки, все още не е ясно, коментираха западни и украински военни експерти пред „Киев Индипендънт“. 

Американският мозъчен тръст също предупреди, че армията на Москва планира да предприеме мащабна офанзива, когато метеорологичните условия на фронта се подобрят, съобщи „Юронюз“. ИИВ съобщи, че това може да стане още през следващите седмици. 

Харков ли е целта на офанзивата?

Руските войски ще нанесат удари в неочаквани части на фронта по време на лятната си офанзива в Украйна и може да се опитат да настъпят към североизточния град Харков, каза пред изданието Liga.net командващият Националната гвардия на Украйна Олександър Пивненко, цитиран от Ройтерс

Вторият по големина град в страната беше обстрелван от ракети и дронове през последните седмици, но силите на Киев ще бъдат подготвени да осуетят всяко нападение, подчерта той. 

„Ние се подготвяме. Да, врагът ще ни поднесе неприятни изненади. Той ще действа в райони, където не го очакваме. Но няма да постигне целта си“, посочи Пивненко и каза, че предвижда "някои трудности" за войските на Киев, но руските сили няма да постигнат решителни победи. 

„Може би ще успеят да изпълнят 10-15% от целите си. Но това няма да е стратегическа победа“, категоричен е Пивненко.

Той очаква руските войски да продължат да удрят критичната инфраструктура на Харков, голяма част от която вече е повредена или унищожена при руски удари, но не и да превземат града.

Според американската телевизия Ей Би Си близо 200 000 жители в Харков са без електричество, а 50% от населението на областта все още страда от прекъсвания на тока. Русия продължава със смъртоносните въздушни удари, за да прогони повече жители от града, коментира американската медия. Някои служители и анализатори предупреждават, че това може да е съгласувано усилие на Москва да създаде условия за лятна офанзива за превземане на града. 

Атаките, които започнаха на 22 март, унищожиха способността на Харков да произвежда и доставя електричество. На ракетите, изстреляни от Белгород, са нужни 30 секунди, за да достигнат целите си в Харков, само на 30 километра. Тридесет секунди е приблизително същото време, необходимо на системите за противовъздушна отбрана, за да отговорят. При последния бараж Русия изстреля 22 ракети едновременно, за да разбие и дезориентира тези защити, каза губернаторът на Харковска област Олег Синегубов, цитиран от Ей Би Си. 

Руският външен министър Сергей Лавров също изглежда сигнализира за намерението на Русия да превземе град Харков в бъдеща значима руска настъпателна операция, написа украинското издание „Одеса Джърнал“. Така той стана първият високопоставен служител на Кремъл, който директно идентифицира града като възможна руска оперативна цел след неотдавнашните украински предупреждения, че руските сили може да се опитат да превземат Харков в началото на лятото на 2024 г.

Лавров заяви в радио интервю с няколко видни руски държавни пропагандисти на 19 април, че Харков „играе важна роля“ в идеята на руския президент Владимир Путин за създаване на демилитаризирана „санитарна зона“ в Украйна за защита на руските гранични селища от украински удари. Руският външен министър посочи още, че президентът много ясно е заявил, че руските сили трябва да прокарат фронтовата линия достатъчно навътре в Украйна, за да поставят руските селища извън обсега на украинските удари. 

В отговор на въпрос накъде ще продължат руските сили след създаването на "санитарна зона", Лавров добави, че Москва е "напълно убедена" в необходимостта от продължаване на войната срещу Украйна. 

Украински официални лица, включително украинският президент Володимир Зеленски, също наскоро идентифицираха заплахата от възможна руска лятна настъпателна операция, насочена към превземането на град Харков. Военното разузнаване в Киев обаче нарече слуховете за предстояща офанзива „психологическа операция“ за всяване на паника, съобщи Ей Би Си. 

Шансовете украинската армия да удържи настъплението

На фона на опасенията от настъпателни действия от страна на руската армия Украйна се бори с остър недостиг на жизненоважни доставки, включително боеприпаси за артилерийските ѝ системи и ракети за прехващане за противовъздушната отбрана, съобщи „Нюзуик“.

След шест месеца на спорове през последните дни Конгресът на САЩ одобри пакет от военна помощ на стойност 61 милиарда долара за Украйна. С него ще бъдат попълнени критично ниските запаси на Киев от артилерийски снаряди и противовъздушна отбрана, припомня Ройтерс. 

Притокът на оръжия трябва да подобри шансовете на Киев да предотврати голям руски пробив на изток, казаха двама военни анализатори – бивш украински министър на отбраната и европейски служител по сигурността. Но Украйна все още е изправена пред недостиг на жива сила на бойното поле, докато остават въпроси относно здравината на нейните укрепления по разтегнатата 1000-километрова фронтова линия преди възможната руска лятна офанзива. 

„Най-важният източник на украинската слабост е липсата на човешка сила“, каза пред Ройтерс Конрад Музика, директор на военната консултантска компания “Рочан“ в Полша. 

След месеци на дебати през май влиза в сила закон, подписан от Зеленски на 16 април, за преразглеждане на правилата, уреждащи как Украйна мобилизира цивилни в армията, с цел да направи процеса по-бърз, по-прозрачен и ефективен. Но на новите наборници ще са нужни месеци обучение, преди да могат да бъдат разгърнати на фронта, което от своя страна създава „прозорец на възможност“ за Русия да се възползва, предупреди Музика. „Бих очаквал ситуацията вероятно да продължи да се влошава през следващите три месеца, но ако мобилизацията върви по план и помощта от САЩ бъде деблокирана, тогава ситуацията трябва да се подобри от есента нататък“, каза той. 

„По същество това, което виждаме през 2024 г., е възможно най-силна отбранителна позиция, но трябва да приемем, че украинците вероятно ще загубят някои позиции от руснаците“, смята Матю Севил, специалист по военно дело в базирания в Лондон мозъчен тръст РУСИ. 

“Това е резултат от миналогодишната украинска контраофанзива, за която се оказа невъзможно да пробие значително руските линии заради концентрацията на руски сили и дългото забавяне на одобрението на американската военна помощ”, обясни той.

И други военни анализатори са песимисти относно представянето на силите на Киев на бойното поле през 2024 г. „Почти сигурно Украйна ще продължи да губи някои позиции на някои места, но това ще бъде един километър тук, пет километра там“, каза пред Ройтерс Якуб Яновски, базиран в Прага военен анализатор. 

„​​Само украинската смелост и издръжливост, както и грешките на руските командири, сега могат да променят мрачната динамика“, пише „Политико“, цитирайки анонимен високопоставен военен източник. 

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:18 на 06.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация