site.btaФАО отвори нов портал за статистика за храните и диетата
За да помогне за запълването на пропуските в данните и да допринесе за по-добри насоки за чувствителни към храненето политики на хранително-вкусовата система, Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) създаде нов домейн в портала ФАОСТАТ (FAOSTAT), стана известно от интернет страницата на организацията.
Домейнът представя хармонизирана статистика за храните и хранителните вещества от различни видове и източници на диетични данни. Той отчита статистически данни за наличността, видимата консумация и диетичния прием на храни, енергия и 17 основни хранителни вещества, като по този начин обхваща различни измерения във веригата за доставка на храни, от предлагането до консумацията на индивидуално ниво.
Налични са статистически данни от 2010 г. за 186 държави в раздела за наличността на храни и хранителни вещества, тъй като те се основават на дългогодишната работа, извършена от ФАО върху хранителните баланси – сметките за използване на доставките. Явният прием на храна и хранителни вещества се извлича от данни, събрани в проучвания на потреблението и разходите на домакинствата, които засега са достъпни само в някои от страните. Информацията за приема на храна и хранителни вещества също е представена от национално представителни проучвания за индивидуален прием.
Новият домейн предоставя критична информация за хранителните вещества – надхвърляща само калориите. ФАО се надява, че това ще помогне при определянето на приоритетите на хранително-вкусовата система и че ще мотивира страните да инвестират в осигуряването на по-лесен достъп до данните от проучванията.
"Диетите са връзката между хранителните системи и много хранителни и здравни резултати. Необходими са солидни статистически данни за наличността на храни и хранителни вещества, както и консумацията на храни и хранителни вещества на ниво домакинство и индивидуално ниво, за да помогнем за разбирането на местната ситуация, да можем да разработим политики и програми, които позволяват здравословни диети за всички", каза директорът по храните и храненето на ФАО Линет Нойфелд.
Домейнът "Храни и диети" има четири поддомейна - "Наличност", "Видим прием", "Прием", "Разнообразие". Те са резултат от сътрудничеството между отделите "Храна и хранене", "Статистика" и "Рибарство и аквакултури" на ФАО.
Наличната информация на ниво домакинство и индивид е разбита на групи по доходи, по пол и възраст и по селско и градско население, където е възможно. Това прави данните стабилни за идентифициране на групи, които може да са най-нуждаещи се от интервенции.
Насочване на политиките
Диетите са връзката между хранителните системи и много хранителни и здравни резултати и политиците трябва да гарантират, че всички части на хранителната система работят заедно, за да осигурят здравословни диети и да предотвратят хранителната несигурност и всички форми на недохранване. Необходими са надеждни данни за наличността и потреблението на храни и хранителни вещества, за да помогнат за разбирането на различните форми на недохранване, както и за насочване на политиките на хранителните системи.
Примерни изводи от новия хранителен и диетичен домейн включват, че глобалното снабдяване с енергия и хранителни вещества се е увеличило между 2010 г. и 2021 г., въпреки че темпът на увеличение се различава от хранително вещество до хранително вещество. Глобалната наличност на мазнини и рибофлавин (витамин B2) показва най-голямо увеличение, следвано от диетични фибри и калций, докато въглехидратите и тиамин (витамин B1) се увеличават най-малко. На ниво домакинство статистиката по доходна група е изчислена за 26 от 30 държави. В тези страни хората с най-ниски доходи са имали по-нисък прием на протеини от животински източници у дома, отколкото хората с най-високи доходи.
Този нов домейн е първото централизирано място за споделяне на статистически данни за всички форми на данни, свързани с храненето. Той ще бъде попълнен с допълнителни статистически данни, когато станат налични повече такива.
/СС/
news.modal.header
news.modal.text