Централна избирателна комисия

site.btaЦИК: Приложение 1 към Решение № 2125-МИ от 29 август 2023 г.

ЦИК: Приложение 1 към Решение № 2125-МИ от 29 август 2023 г.
ЦИК: Приложение 1 към Решение № 2125-МИ от 29 август 2023 г.

Приложение № 1

ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ

ПО ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ № 1

 

Предмет на настоящата техническа спецификация за провеждане на процедура по обществена поръчка са дейностите за осигуряване на машинното гласуване в страната в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. и при евентуален втори тур за кметове, както следва:

Дейност 1: Подготовка, инсталиране, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ в склада

Изпълнителят следва да извърши профилактика и подготовка на до 9500 броя специализирани устройства за машинно гласуване (СУЕМГ) и до 200 броя СУЕМГ за демоверсия, като инсталира на до 9500 броя удостоверения по чл. 213а от Изборния кодекс софтуер и на до 200 броя СУЕМГ демоверсия софтуер за електронно машинно гласуване. Изпълнителят следва да инсталира одобрените от ЦИК бюлетини по райони на до 9500 броя СУЕМГ и демоверсия на електронна бюлетина на до 200 броя СУЕМГ с последващо окомплектоване за спедиция.  Да обслужва технически и консултира секционните избирателни комисии по време на гласуването, техническо обслужване на СУЕМГ и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали въпроси (call center).

Резултатите от изпълнението на дейността са следните:

  1. Профилактика/диагностика на предоставените СУЕМГ. В профилактиката се включва и дейността по комплектоване с батерии.
  2. Инсталиране на предоставения от ЦИК електронно подписан цифров образ, върху предоставените СУЕМГ. Удостовереният цифров образ, защитен по подходящ начин се предоставя от представител на ЦИК.
  3. Подготовка на контролните памети – записващите технически устройства се инициализират и форматират, като върху тях се копира следната информация:
    • ключ за full disk криптирането – в случай, че не се използват контролните смарт карти като носител;
    • електронно подписана със системния сертификат номенклатуризация за избирателната секция, включваща:
      • пълен номер на избирателната секция;
      • комбинация ПИН код – сериен номер на сертификат за гласоподавателските смарт карти;
      • вид на произвеждания избор;
      • партии, коалиции, независими кандидати, кандидати в произвеждания избор в конкретната избирателна секция (район);
      • електронно подписан със системния сертификат софтуер за ЕМГ;
      • обем на отпечатаното от хартиената ролка (с отчитане на дължината на бюлетините за различните видове избори и служебните разписки и отчети.
      • Параметризиране на СУЕМГ след инсталацията по т. 2 при отчитане на резултатите от т. 3. при използване на предоставените от ЦИК електронно подписани цифрови образи за параметризация.
  4. Тестване на инсталираните компоненти и хардуер, калибрация на сензорния дисплей.
  5. Поставяне на записващи технически устройства (флаш памети) в машината за гласуване.
  6. Доставка и поставяне на пломби на предвидените за това позиции, гарантиращи идентифициране на опити за отваряне на монолитния корпус. Пломбите трябва да бъдат с уникален сериен номер.
  7. Подготовка на комплект от машини за гласуване, контролни памети, параван и пломби за всяка машина за избори за общински съветници и за кметове и др. за транспортиране към избирателната секция с включено предложение за сигурно и безопасно опаковане на СУЕМГ за последващо транспортиране.
  8. Тестване на периферните устройства на машините за гласуване – флаш памети, четци за смарт карти, принтери, екрани и говорители.
  9. Тестване на предоставените от ЦИК смарт карти за всяка инсталирана машина за гласуване. Смарткартите ще бъдат предоставени от ЦИК за целите на тестовете.
  10. Подготовка за транспортиране със съответния опис, включително и групиране по общини на доставка.
  11. Изпълнителят предоставя на ЦИК информация за всички случаи на нарушена или подменена пломба със съответния протокол за това (ако такъв е попълван).

Дейността в склада трябва да бъде извършена за времеви интервал не по-голям от 10 календарни дни, но не по-късно от 48 часа преди изборния ден (за изборите на 29 октомври 2023 г.), а при евентуален втори тур не по-късно от 48 часа преди изборния ден, за подготовка на машините за гласуване след предоставяне на удостоверения софтуер и параметризацията към него. Изпълнителят следва да инсталира демоверсия на електронна бюлетина на до 200 СУЕМГ.

Процедури:

Изпълнителят следва да изготви и предложи за одобрение от Възложителя процедура за профилактика, тестване и калибриране на хардуера на машината за гласуване по стандартите на производителя.

Дейност 2: Техническо обслужване на СУЕМГ по места в СИК.

Изпълнителят следва да подсигурява процесите за подпомагане на секционните избирателни комисии в предизборния и изборния ден, преди и по време на гласуването и техническо обслужване на СУЕМГ по места.

Резултатите от изпълнението на дейността са следните:

  1. Предоставяне на необходимия брой технически персонал за осигуряване на дейността по места.
  2. Обучение на лицата, които ще извършват техническа поддръжка и които ще работят със СУЕМГ при произвеждане на изборите, както и да осигури обучителни и разяснителни материали за машинното гласуване.
  3. Разполагане на машините за гласуване в изборните помещения в съответствие с изискванията на СИК и ЦИК, заедно с предоставените материали и консумативи, и подготовката им за началото на изборния ден, включително актуализация на системния час и дата.
  4. Оказване на съдействие на СИК при възникване на технически въпроси през изборния ден.
  5. Подготовка на СУЕМГ за транспорт към склада за съхранението им.

Дейност 3: Осигуряване на Център за поддръжка при възникнали въпроси

Изпълнителят следва да изгради Център за поддръжка при възникнали въпроси, който да регистрира, обработва и решава възникнали въпроси при експоатацията на СУЕМГ в изборния ден, включително и технически проблеми. 

Резултатите от изпълнението на дейността са следните:

  1. Предоставяне на техническа помощ и консултации на техническия персонал, които ще работят със СУЕМГ при произвеждане на изборите, за осигуряване на дейността по места.
  2. Консултации на СИК за работа със СУЕМГ при произвеждане на изборите.
  3. Документиране в електронен вид на възникналите въпроси, тяхното естество, приложените решения и тяхната ефективност.

Дейности при получаване на машините за гласуване в предизборния ден в СИК

След получаването на комплекта СУЕМГ в избирателната секция се извършва разполагане на машините за гласуване и компонентите към тях в предвиденото за това помещение. Това включва:

- поставяне на хартията в машината за гласуване;

- включване на машината за гласуване към електрическата мрежа и стартирането й;

- машината за гласуване се активира с една от смарт картите за управление, след въвеждане на ПИН;

- потвърждава се, че параметризацията и секцията, за която е предвидена машината, са коректни;

- машината за гласуване се изключва.

Дейности непосредствено преди началото на изборния ден в избирателната секция

-подпомагане на СИК при включване на машината за гласуване;

- отпечатва системната разписка от електронната система за машинно гласуване в началото на изборния ден и преди започване на гласуването;

-избира се „Откриване на изборния ден“, като машината разпечатва номенклатуризацията и текущото състояние на електронната си урна.

 Сервизни дейности

  1. По време на гласуването е възможно да се стигне до ситуации, налагащи намеса на член на СИК. Това може да стане в следните случаи:
    • Смяна на хартиената ролка.

Софтуерът за ЕМГ проследява броя и обема на отпечатаните бюлетини и го сравнява с предварително параметризирания обем на хартиената ролка. В случай, че е идентифициран остатък от под 5% от ролката, системата извежда съобщение за необходимост от смяна на хартията. След идентифициране на такава ситуация не се приемат карти за гласуване от системата. Смяната се извършва от член на СИК или технически специалист по поддръжката. Действието се потвърждава в СУЕМГ чрез смарт картата за управление. В нарочен протокол на СИК се отбелязва часа на извършване на действието. Освен чрез параметризирания обем на хартиената ролка, системата следи наличието на хартия и чрез сензорите на печатащото устройство, като не допуска гласуване без възможност за разпечатване на бюлетина.

  • Спиране на СУЕМГ.

Това може да се наложи поради прекъсване на електрозахранването и изчерпване заряда на батерията или идентифициране на друго събитие, влияещо върху работоспособността на системата (напр. установено нарушение на пломба/сигурен стикер, хардуерна неизправност и др.). Чрез една от контролните смарт карти и след въвеждане на ПИН код системата се изключва, а след възстановяване на нормалните условия се включва по начина, описан в процедура, описана от изпълнителя, като следва да са съхранени всички данни до спирането на машината.

  1. Осигуряване на специалист за диагностика. Отстраняване на възникналите проблеми на място от техник , като техника до 30 минути трябва да се яви до избирателната секция след съобщаването за проблема със СУЕМГ и до 30 минути да отстрани проблема.
  2. Осигуряване на Център за поддръжка, национален номер за връзка с центъра с възможност за обслужване на минимум 10 паралелни обаждания. Осигуряване на система за регистриране на проблемите, отстранените на място и/или съобщени по телефона. Експерти, посочени от ЦИК трябва да имат достъп в реално време до системата за регистриране на проблемите.

В периода от 06:00 ч. до 24:00 ч. на изборния ден в страната Изпълнителят осигурява телефонна/и линия/и за оказване на техническа помощ/консултации за експлоатация на СУЕМГ, като до 30 минути трябва да се яви до избирателната секция техника след съобщаването за проблема  и до 30 минути да отстрани проблема, както и достатъчен брой техници за поддръжка в избирателните секции.

  1. Изготвяне и предаване на ЦИК на доклад от регистъра на проблемите и предприетите действия за отстраняването им.

При провеждане на евентуален втори тур за кметове, гореописаните дейности се извършват само за секциите, в които има такъв

Срок за изпълнение на дейностите за първи тур:

Дейност 1: 10 календарни дни и не по-късно от 48 часа преди изборния ден;

Дейност 2: от 28.10.2023 г. до 29.10.2023 г. включително;

Дейност 3: от 28.10.2023 г. до приключване на работата на СУЕМГ във всички секции.

Срок за изпълнение на дейностите за втори тур:

Дейност 1:  не по-късно от 48 часа преди изборния ден;

Дейност 2: от предизборния до изборния ден, включително;

Дейност 3: – от предизборния до приключване на работата на СУЕМГ във всички секции.

Всички дейности следва да бъдат изпълнявани съгласно указанията и решенията на ЦИК.

В офертата си участниците следва да разработят и предоставят следните детайлни документи:

- концепция и план за подготовка, инсталиране и окомплектоване на СУЕМГ в склада, описващ предложения подход за изпълнение стъпка по стъпка, оценка на всяка стъпка, ресурсна оценка за изпълнението – необходими специалисти, режим на работа и др.

- план за изпълнение на технически дейности по места/избирателните секции преди изборния и в изборния ден, описващ предложения подход за изпълнение, оценка на риска за всяка стъпка, ресурсна оценка за изпълнението, налични технически специалисти и др., включително и за подизпълнителите, като бъдат съобразени следните изисквания:

Участниците следва да отговарят на посочените по-долу изисквания за изпълнение:

- да прилага система за управление на качеството, съответстваща на стандарт БДС ЕN ISO 9001:2015 или еквивалентен с обхват, приложим към предмета на поръчката, или да представи доказателства за еквивалентни мерки. Под обхват, приложим към предмета на поръчката, се разбира: внедряване и поддръжка на софтуер за специализирани информационни системи и търговия с IT продукти.

- да прилага система за управление на сигурността на информацията, съответстваща на стандарт БДС EN ISO/IEC 27001 и система за управление на услугите, съответстваща на стандарт ISO/IEC 20000-1:2018, ISO/IEC 20000-2:2019 или еквивалентни, с обхват: внедряване и поддръжка на софтуер за специализирани информационни системи и търговия с IT продукти.

Лицата, извършващи дейностите в склада и сервизиращи по места по отношение на СУЕМГ трябва да не са осъждани за престъпления от общ характер по Наказателния кодекс и да не са регистрирани за криминални прояви в ИСС-МВР.

Да се осигурят не по-малко от 150 техници за работата в склада и  необходимия брой техници по места за осигуряване на декларираното време за реакция при възникване на проблем със СУЕМГ.

Заплащането при евентуален втори тур ще бъде на реално извършените дейности по единична цена, съгласно Ценовото предложение по постигнатите договорености и е предвидено като опция по горепосочената особена позиция на обществената поръчка. Цената ще бъде определена на база на разходите за извършените дейности на 29 октомври 2023 г. пропорционално на броя на избирателните секции при евентуален втори тур за кметове.

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:47 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация