Парламентарни избори - кандидатски листи – водачи – Търговище

site.btaКои са водачите на листи в 28-ми МИР Търговище

Кои са водачите на листи в 28-ми МИР Търговище
Кои са водачите на листи в 28-ми МИР Търговище
Снимка: БТА, Архив

За участие в изборите за 50-ото Народно събрание в Районната избирателна комисия (РИК) – Търговище са се регистрирали общо 31 партии и коалиции. Издигнатите кандидати за народни представители , които ще се конкурират за четирите депутатски места, са общо 143-ма, каза за БТА председателят на РИК адвокат Диана Игнатова.

1. Водач на листата на партия „Има такъв народ“ е Тезджан Сабри. Партията участва с четиричленна листа. Тезджан Сабри разказа за БТА, че е роден през 1980 г. в Разград. Придобива средно-специалното образование с профил Биотехнологии завърших в ТБТ “Мария Кюри‘‘ в Разград. Завършил е индустриален мениджмънт в Университета „Асен Златаров“. Координатор на ПП „Има такъв народ“ във Великобритания от 2021 г. досега. Областен координатор на партията за Разград.

2. Водач на листата на партия „Глас народен“ е Александър Демирев. Партията подрежда тричленна листа. Александър Демирев е роден през 1967 г. във Варна. Завършва Четвърта езикова гимназията по-късно и Медицинския университет – Варна. Към момента е управител на фирма в сферата на аудио и видео разпространението, каза той.

3. Водач на листата на коалиция „Синя България“ е Христо Радев. Коалицията участва с четиричленна листа. Христо Радев е роден на 25 март 1969 г. в Търговище. Завършва Техникума по механотехника в родния си град. Развива частен бизнес, има строителна фирма в областта на отоплителните инсталации. За БТА той каза, че е патриот по убеждение, имат опит в политиката.

4. Водач на листата на коалиция „Ние, гражданите“ е Мадлена Пенчева-Кирчева. Коалицията издига четирима кандидати за депутати. Мадлена Пенчева-Кирчева е родена през 1949 г. в Габрово. Разказа, че живее от дете в София. Завършва магистратура, специалност „Икономика и организация на международния туризъм в Варненския университет. Има специалност „Счетоводство и контрол“ в УНСС. Работила е в Научния институт в Комитета по туризма. В културно-просветен център „В. Априлов“ към МОН. Преподавател в гимназия по „Счетоводство и контрол“ в София. Била е член на СДС и общински съветник от СДС в периода 1991-1995 г.

6. Водач на листата на партия „Български гласъ“ е генерал-майор Димитър Димитров. Партията участва с четирима кандидати за народни представители. Димитър Димитров разказа, че е роден на 10.09.1952 г. в село Голямо Градище, община Опака. Завършва "Химическо разузнаване" и Военно училище в Лвов, Украйна "Културно-просветна работа". Кадрови офицер в РУ-ГЩ, Разузнавателно управление на Генералния щаб, отдел "Нелегално разузнаване". Бил е президент на София клуб с позиции на различни нива в 86 държави.

7. Водач на листата на Коалиция „Коалиция на Розата“ е Силвия Георгиева. Коалицията има четиричленна листа с кандидати за народни представители. Силвия Георгиева разказа, че е завършила „Право“ във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Има бакалавърска степен по маркетинг, реклама и комуникации в Нов Български Университет. Магистър по инженерство в Технически университет. Работила е като главен адвокат няколко бизнес компании, старши юрист на областния управител на Столична община от 2009 г. до 2014 г., ръководител отдел в „Кремиковци" АД от 2007 до 2009 г, Експерт консултант на парламентарната група на „Евролевицата“ в Народното събрание от 1998 до 2006 г., каза тя за БТА. 

8. Водач на листата на коалиция „Център“ е Тоника Колева. Коалицията подрежда осемчленна листа. Тоника Колева е родена в Търговище през 1982 г. Завършила е висше образование, специалност „История“ в Софийския университет. В момента е собственик на Туристическа агенция и член на най-голяма Асоциация на туристическите агенции в България - Обединение Бъдеще за туризма, лицензиран екскурзовод от Министерството на туризма и член на Съюз на екскурзоводите в България и Асоциация на екскурзоводите в България, каза тя. Била е общински съветник в Общински съвет Търговище мандат 2011-  2015, както и съдебен заседател при Районен съд - Търговище. Член  е на Българското египтологическо общество. 

9. Водач на листата на коалиция „Солидарна България“ е Радмила Сапунджиева. Петима са кандидатите за народни представители, издигнати от коалицията. Радмила Сапунджиева е родена в Търговище през 1971 г. Средно образование завършва в Първо СУ „Св. Седмочисленици“, висше в ШУ „Еп. К. Преславски“, специалност „Биология и география“, посочи тя. Има над 28 години стаж в сферата на образованието. 

10. Водач на партия „Единение“ е Павел Костадинов. Партията има листа от трима кандидати за народни представители. Павел Костадинов е роден в Търговище през 1981 г. Завършил право в Пловдивския университет. Той каза, че в момента в живее в Пловдив. Адвокат на свободна практика.

11. Водач на листата на партия „Българско национално обединение – БНО“ е Евелина Димитрова. Партията участва с листа от двама кандидати за депутати.

12. Водач на листата на партия „Възраждане“ е Веселин Вешев. Партията подрежда листа от осем кандидати за депутати. Веселин Вешев е роден в Бяла Слатина. Той посочи, че на 53 г. завършва селскостопански техникум. Занимавал се е със селско стопанство. Бил е общински съветник от групата на „Възраждане“ в общинския съвет във Варна. Народен представител в 49-ото Народно събрание, избран от 30-ти МИР – Шумен.

13. Водач на листата на партия "Морал, единство, чест“  е Гергана Колева. Партията участва с петчленна листа. Гергана Колева е родена в Попово на 14.10.1973 г. Завършила е магистратура за инженер-агроном от ВСИ в Пловдив и по финансов мениджмънт в СА "Д. Ценов" в Свищов, каза тя. Работи като агроном повече от 27 години. Управител е на собствено дружество, земеделски производител е.

14. Водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е Илина Мутафчиева. Коалицията има осемчленна листа. Илина Мутафчиева е народен представител в 48-ото и 49-ото Народно събрание. Тя каза, че е магистър по „Международни икономически отношения“ в УНСС. Лицензиран брокер на ценни книжа към Комисията по финансов надзор. Понастоящем е докторант в Университета по национално и световно стопанство в катедра “МИО и бизнес“.

15. Водач на листата на партия „Народно партия „Истината и само истината“ е Иван Маринов. Партията подрежда листа от двама кандидати за депутати. Иван Маринов е роден на 28 януари 1976 г. Разказа, че е завършил Юридическия факултет на Русенския университет „А. Кънчев“. Член е на Адвокатска колегия - Русе,  Адвокатска кантора Маринови. Сътрудник във Фондация „Правна клиника” със съдействието на ABA CEELI (Американска адвокатска асоциация).

16. Водач на листата на партия „Български възход“ е проф. д-р Сашо Евлогиев. Партията издига четирима кандидати за депутати. Сашо Евлогиев е роден на 11 юни 1960 г. в Търговище. Завършва ВНВАУ „Г. Димитров“ в Шумен, специалност „Артилерия и противотанкови управляеми системи и комплекси“. По-късно Военна академия „Г. С. Раковски“ – София, командно щабен профил, разказа той. Защитава дисертационен труд и придобива научна степен „доктор“ в област „Сигурност и отбрана“. По-късно му е присъдено научно звание „доцент“, а през 2016 г. „професор“ в същата област. Бил е зам.-областен управител на област Шумен. Областен координатор на ПП „Български възход“ за областите Шумен и Търговище. Водач е на листата с кандидати за народни представители и в 30-МИР – Шумен.

17. Водач на коалиция „Граждански блок“ е Ешреф Ешрефов. Коалицията участва в осемчленна листа. Ешреф Ешрефов е роден на 15.10.1985 г. в Омуртаг, завършил висше образование в Лесотехнически университет в София. През 2011 г. придобива степен бакалавър по специалност „Горско стопанство”, посочи той. През 2013 година придобива магистърска степен по специалност „Стопанисване на горите”. Бил е заместник-председател на Общинския съвет в Омуртаг. От 2015 г. кмет на община Омуртаг.

18. Водач на листата на партия „Общество за нова България“ е Емил Кънев. Партията подрежда листа от двама кандидати за народни представители.

19. Водач на листата на коалиция „Левицата“ е Светлозар Златев. Коалицията участва с осем кандидати за народни представители. Светлозар Златев е роден на 7.12.1969 г. в град Попово, област Търговище. Средно образование завършва в Селскостопански техникум “Стоян Минев” в града. Висше образование в Икономически университет - Варна, специалност „Счетоводство и Контрол”. По професия е финансов мениджър, с над 25 години опит в сферата на финансите и туризма. Развива и частен бизнес в областта на туризма и земеделието, каза той.

20. Водач на листата на партия „Партия на зелените“ е Христо Дунчев. Партията участва с двама кандидат-депутати. Христо Дунчев е роден в София, завършва Варненския свободен университет, Свободния университет в Берлин, Германия, придобива магистърска степен в УНСС. Дългогодишен състезател по хокей на лед. Допринася за успехите на българския национален отбор. Съдия е към Българската федерация и световната федерация по хокей на лед, каза той. 

21. Водач на листата на партия „Ние идваме“ е Цветан Цонев. Той е единствен кандидат. Роден е на 27 юни 1966 г. в Попово. Завършва финанси във Висшето  училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив и магистратура „Стопанско управление“  – специализация „Национална сигурност“, посочи той. Работи в София в сферата на логистиката и транспорта от 1991 до 1999 г., а от 2000 г. развива дейност в Търговище в сферата на вторичните суровини, дърводобива и консултантски услуги, каза той за БТА. Председател е на Управителния съвет на сдружение „Асоциация на дърводобивните фирми в България“.

22. Водач на листата на коалиция „ГЕРБ – СДС“ е Теменужка Петкова. Партията издига осем кандидати за народни представители. Теменужка Петкова е родена на 18.01. 1967 г. Завършва образованието си в УНСС. Магистър по „Счетоводство и контрол“. Има обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на "Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия, каза тя за БТА. Била е финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол", след което професионалната й кариера продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. От 2007 г. е директор на дирекция "Организация и извършване на инспекционната дейност" в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В периода 2010 г. - 2013 г. заема длъжността директор на АДФИ. Служебен зам.-министър на финансите в правителството на служебния министър-председател проф. Георги Близнашки. Министър на енергетиката от 7.11.2014 г. до 27.01.2017г. и от 4 май 2017 г. до 2021г. Справка на сайта на Народното събрание показва, че е Петкова е била депутат в шест поредни парламента - от 44-ия до 49-ия. 

23. Водач на листата на партия „Български национален съюз – Нова демокрация“ е Елена Ваташка. Партията подрежда листа от четирима кандидати. 

24. Водач на листата на коалиция „БСП за България“ е Йорданка Георгиева. Коалицията подрежда листа от осем кандидати за депутати. Йорданка Георгиева е от Попово. Била е заместник областен управител на област Търговище в периода 2014-2016 г., показва справка на сайта на Областната управа - Търговище. В 49-ото Народно събрание е депутат от „БСП за България“. Член е на две постоянни комисии - Комисия по околна среда и води и Комисия за пряко участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество, се съобщава на сайта на парламента. 

25. Водач на листата на партия „Величие“ е Илонка Иванова. Партията подрежда петчленна листа. Илонка Иванова е родена на 26 октомври 1971 г. в Попово. До 2000 г. живее в родния си град. Оттогава до 2022 г. живее, работи и учи в Доминиканската република, разказа тя. Завършва „Право“, по-късно магистратура „Интегрирани системи за управление“ в Испания. В Американския университет магистратура „Международно право и миграция“ и други. Работила е в министерство на финансите в Доминиканската република 8 години, в Министерството на вътрешните работи като директор на дирекции по „Планиране и развитие“. От 2022 г. е в България.

26. Водач на листата на партия „ВМРО-Българско национално движение“ е Евгени Коев. Партията участва с осемчленна листа. Евгени Коев е роден в Попово 1965 г. Завършва специалност „История и география“ във Великотърновския университет, по-късно „Мениджмънт и маркетинг“ в УНСС. Разказа, че работи като учител в Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново. Занимава се активно с планинарство – туристически водач е, председател на туристическо дружество „Академик“. Активен синдикалист, председател на синдикална организация. Един от инициаторите за възстановяване на Тракийските културно-просветни дружества. Изследовател с десетки научни публикации в областта на българската история и география.

27. Водач на листата на партия „Пряка демокрация“ е Евгений Тенев. Партията участва с листа от двама кандидати за народни представители.

28. Водач на листата на партия „Движение за права и свободи“ е Джейхан Ибрямов. Партията подрежда осемчленна листа. Джейхан Ибрямов е роден на 28 януари 1977 г. в Търговище. Той е Магистър по политически мениджмънт. Зам.-председател на ДПС, бивш председател на младежкото ДПС. Народен представител последователно в 43-то, 44-то, 45-то, 46-то, 47-мо, 48-мо и 49-то Народно събрание, показва справка на сайта на парламента. Бил е заместник-министър на инвестиционното проектиране. Член на Централно оперативно бюро на ДПС, каза той. 

29. Водач на листата на партия „Зелено движение“ е Милен Стоянов. Листата е от двама кандидати за народни представители. Милен Стоянов е роден 1968 г. във Враца. Каза, че е завършил Военния университет във Велико Търново, специалност „Свързочна техника“. От доста години работи в сферата на земеделието. Съучредител на Българска асоциация "Биопродукти," член на Управителния съвет. 

30. Водач на листата на партия „За велика България“ е Андрей Ваховски. Той е единствен кандидат. Роден е на 30 април 1060 г. в София. За кратко е живял в Москва и след това в България. Завършил висше икономическо образование. За БТА той каза, че работи в сферата на туризма. В политиката е от преди седем години. 

31. Водач на листата на партия „Български съюз за директна демокрация“ е Неделчо Неделчев. Партията участва с листа от двама кандидати. Неделчо Неделчев е магистър-инженер от Химико-технологичния и металургичен увниврситет в София, съобщиха от щаба на партията. Роден е в Шумен, живее в село Мадара и е бил негов кмет. Участвал е в Националното сдружение на кметовете на кметства. Дългогодишен застъпник и активист за пряко гражданско участие, политически познания и обществен опит. 

32. Водач на листата на коалиция „Неутрална България“ е Валентин Григоров. Коалицията участва с шестчленна листа. Валентин Григоров е роден през 1963 г в Русе. Живял в Търговище, завършил Първа гимназия, по-късно Школа за запасни офицери, изпратен в Харков. Разказа, че завършва там, работи в МРК „хан Крум“. 2009 г. се завръща в България. В момента е главен секретар на ПП „Русофили за възраждане на отечеството“ и съпредседател на коалиция „Неутрална България“.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги представили.    

/РН, ВД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:29 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация