site.btaХИНА: Първи мастърклас уъркшоп на „Мишлен“ се проведе в хърватската столица Загреб

ХИНА: Първи мастърклас уъркшоп на „Мишлен“ се проведе в хърватската столица Загреб
ХИНА: Първи мастърклас уъркшоп на „Мишлен“ се проведе в хърватската столица Загреб
Снимка: ХИНА

Първият мастърклас уъркшоп на световния ресторантьорски гид „Мишлен“ беше проведен вчера в Загреб, предаде хърватската агенция ХИНА. Събитието събра 15 хърватски шеф-готвачи, чиито ресторанти притежават звезда „Мишлен“, както и други отличия.

Това е първият уъркшоп, който се провежда извън Франция, както и първият подобен в световен мащаб.

Събитието беше ръководено от изтъкнатия шеф  Рикардо Гаспари, собственик на ресторанта “SanBrite” в италианския град Кортина д‘Ампенцо. Ресторантът му е носител на звезда „Мишлен“ от 2020 г., а наскоро е награден и със зелена звезда за устойчивост в гастрономията, като това беше и основната тема на уъркшопа.

„Радваме се да бъдем в Загреб и вярвам, че уъркшопът ще бъде полезен за всички и особено за бъдещото развитие на гастрономията в Загреб. Вие имате голям потенциал, но и много работа за вършене, затова приветствам инициативата на градския съвет по туризъм“, каза Гаспари във встъпителната си реч. Подобно на други готвачи, той подчерта колко е важно в готвенето да се влага страст и любов, както и качествени местни продукти за популяризирането на висшата гастрономия.

Домакин на събитието беше ресторантът “Dubrovnik Put”, а сред поканените бяха всички, чиито ресторанти притежават отличието на „Мишлен“ в хърватската столица. Между тях два ресторанта “Noel” и “Zinfladel” могат да се похвалят с червена и зелена звезда. Достъпът до събитието беше свободен.  

„Благодарна съм на всички шефове, които присъстват на уъркшопа и съм сигурена, че ще усвоят нови техники и знание, както и любовта към подбора и подготовката на храната, което е и основният принцип на всеки добър ресторант. Туристическият съвет на Загреб и „Мишлен“, чието седалище е в Париж, си сътрудничат от години и е голяма чест, че именно Загреб беше избран за домакин на първия подобен уъркшоп извън Франция и като цяло в света. Те планират да продължат с този нов формат“, каза директорът на загребския съвет по туризъм Мартина  Биненфелд.

Относно туристите, посетили Загреб тази година, Биненфелд каза пред хърватската агенция ХИНА, че към момента са регистрирани повече туристи и нощувки, в сравнение с целия месец септември през 2019 г. Резултатите от началото на годината също са отлични, добави Биненфелд.

„От началото на тази година до средата на септември, около 900 000 туристи са посетили Загреб, като са похарчили 1,7 млн. за нощувки. В сравнение със същият период на изминалата година броят на туристите се е покачил с 22%, а постъпленията от нощувки с 15%. Туристите, които най-често са пренощували в града, са от САЩ. Наблюдава се и завръщането на туристи от други далечни пазари, например Австралия. Очаква се тази благоприятна тенденция да се запази до края на годината, добави Биненфелд.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)

 

/ДК/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:14 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация