site.btaПостановката на испанската телевизия "Следващото лято" печели голямата награда на фестивала "Златната ракла" през октомври 1983 г.

Постановката на испанската телевизия "Следващото лято" печели голямата награда на фестивала "Златната ракла" през октомври 1983 г.
Постановката на испанската телевизия "Следващото лято" печели голямата награда на фестивала "Златната ракла" през октомври 1983 г.
Пловдив (27 октомври 1983) От 17 до 23 октомври в града се проведе единайсетият Международен телевизионен фестивал "Златната ракла '83". Участваха 25 конкурсни и шест извънконкурсни творби. На снимката: Председателят на Комитета за телевизия и радио Стефан Тихчев връчва наградите. Пресфото-БТА, снимка: В. Тодоров/архив

Преди 40 години, на 17 октомври 1983 г., в Пловдив започва единайсетото издание на Международния фестивал на телевизионните театри “Златната ракла”. Голямата награда “Златната ракла” печели постановката на испанската телевизия “Следващото лято” със сценарист Хорхе Диас и режисьор Франсиско Фуентес. 

В бюлетина “Вътрешна информация” БТА съобщава за събитието:

Международен телевизионен фестивал “Златната ракла”

Пловдив, 17 октомври 1983 г. /БТА/ “За хуманизъм, социален прогрес и сътрудничество между народите” – този благороден девиз събра в Пловдив за участие в 11-я международен фестивал “Златната ракла” председателите на телевизионните организации на Австрия, Афганистан, ГДР, Дания, Иран, Испания, Куба, Полша, Португалия, Швеция, Япония и България.

В конкурсната програма на фестивала са включени 31 телевизионни драматургични произведения в два раздела – за възрастни и за деца и юноши. Българска телевизия ще се представи с постановките “Надморска височина” - /сценарист Емил Манов, режисьор Орфей Цоков/, и “Търси се нова майка…” /сценарист Олга Кръстева, режисьор Магда Каменова/.

Днес фестивалът тържествено бе открит от кандидат-члена на Политбюро на ЦК на БКП, заместник-председател на Министерския съвет и председател на Комитета за култура Георги Йорданов. В словото си той посочи, че пловдивският фестивал на телевизионните театри се превърна в авторитетен международен форум. Другарят Георги Йорданов изрази увереност, че заедно с българските си колеги телевизионните творци от другите страни ще подкрепят усилията на човечеството да бъде защитен мирът, да бъдат предпазени от разруха най-драгоценните завоевания на труда, на цивилизацията. 

На официалното откриване на “Златната ракла” присъстваха завеждащият отдел “Средства за масова информация” на ЦК на БКП Лальо Димитров, първият секретар на ОК на Пловдивския окръжен комитет на Партията Иван Панев, председателят на Комитета за телевизия и радио Стефан Тихчев, ръководители на творчески телевизионни колективи от страна и чужбина. 

***

Награди на фестивала „Златната ракла“

Пловдив, 23 октомври 1983 г. /БТА/ Завърши 11-ия Международен телевизионен фестивал “Златната ракла”. В продължение на шест дни на конкурсния екран бяха показани 31 постановки на 20 страни. Тази вечер в Новотел “Пловдив” бяха оповестени наградите на отличените творби.

Международното жури с председател н. а. (народен артист - б. ред.) Людмил Стайков присъди голямата награда “Златната ракла” на постановката на испанската телевизия “Следващото лято” /сценарист Хорхе Диас, режисьор Франсиско Фуентес/, а специалната награда на Комитета за телевизия и радио – на постановката на Централната съветска телевизия “Сърдечна операция” /сценарист Анатолий Софронов и режисьор Виталий Давидчук/. Наградата за актьорско майсторство се присъжда на Борис Юх, изпълнител на главната роля в югославската постановка “Кучешка пътека”.

От телевизионните драми за деца и юноши, международното жури с представител з. а. (заслужил артист - б. ред.) Иванка Гръбчева отличи с голямата награда “Златна ракла” постановката на чехословашката телевизия “При лебеда” /сценарист В. Провазникова и Ярослав Иреш, който е и режисьор/. Специалната награда на Комитета за телевизия и радио бе присъдена на постановката на унгарската телевизия “Къде може да се помогне?” /сценарист Вероника Марек и режисьор Вера Тъкач/. Наградата за най-добро актьорско изпълнение получи на н. а. на СССР Ангелина Степанова, изпълнителка на главната роля в постановката на Централната  съветска телевизия “Юни, Москва, Чертаново”.

Наградата на Интервизията за телевизионна драма за възрастни получи “Надморска височина” на Българска телевизия /сценарист Емил Марков, режисьор Орфей Цоков/, а за деца и юноши – “Юни, Москва, Чертаново“ /сценарист Генади Мамлин, режисьор Никита Тягунов/.
Специалното детско жури, съставено от седем членове, присъди наградата на Общинския народен съвет в Пловдив за най-жизнерадостна детска творба на постановката “Търси се нова майка…” на българската телевизия /сценарист Олга Кръстева, режисьор Магда Каменова/.
Наградите връчи председателят на Комитета за телевизия и радио Стефан Тихчев. 

Началото на фестивала е поставено през 1968 г., а инициатор и организатор е Българската телевизия. 

В бюлетина “Вътрешна информация” откриваме:

Международен фестивал на телевизионните театри 

София, 6 май 1967 г. /БТА/ През май идната година нашата страна ще бъде домакин на голям международен театрален празник. На своята 31-ва сесия във Варшава по предложение на Българската телевизия Съветът на Интервизията прие и утвърди да се състои у нас Международен фестивал на телевизионните театри. Всички телевизии на социалистическите страни ще представят в София по един спектакъл на своите телевизионни театри. Международно жури ще определи трите най-добри постановки, които ще бъдат отличени с награди от Българската телевизия. След това те ще бъдат показани по телевизионните екрани на всички страни, които участват в Интервизия. 

***

Тържествено откриване на Първия международен фестивал на телевизионните театри

София, 19 май 1968 г. /БТА/ Днес в столицата беше тържествено открит Първият международен фестивал на телевизионните театри. Осъществено бе едно похвално начинание на Българската телевизия, което беше горещо подкрепено от всички страни членки и наблюдателки на Интервизия (Международната организация за обмен на телевизионни програми между страните от социалистическия блок - бел. ред.). Този голям културен празник на телевизионните творци от социалистически и други приятелски страни бе открит от главния директор на Българското радио и телевизия Богомил Нонев.

Приветствено слово към присъстващите на тържеството наши изтъкнати културни дейци и представителите на телевизиите на страните, които ще участват във фестивала, поднесе директорът на Българската телевизия Леда Милева. Поздравително слово отправи и председателят на Комитета за радио и телевизия при Министерския съвет на СССР Николай Месяцев.

След това главният режисьор на Българската телевизия Ангел Вълчанов представи членовете на журито и съобщи спектаклите, които ще бъдат представени на фестивала. В него ще участват със своите най-добри постановки телевизионните театри на България, Германската демократична република, Полша, Румъния, Съветския съюз /Централната телевизия, Беларуската и Украинската/, Унгария, Финландия, Чехословакия и Югославия.

Трите най-добри спектакъла ще бъдат отличени със специалните награди на Българската телевизия - златна, сребърна и бронзова, и до края на годината ще бъдат излъчени от телевизиите на страните-участнички във фестивала. Ще бъдат наградени и най-добре представилите се драматурзи, режисьори, художници и изпълнители на мъжки и женски роли.

След завършването на конкурсната програма на фестивала се предвижда да бъде проведен симпозиум по най-актуалните проблеми на телевизионното театрално изкуство.
Сред присъстващите на тържественото откриване на фестивала бяха председателят на Комитета за изкуство и култура Павел Матев, изтъкнати дейци на нашето телевизионно театрално изкуство, дипломати, български и чуждестранни журналисти.
По случай откриването на фестивала директорът на Българската телевизия Леда Милева даде коктейл. 

***

Първият международен фестивал на телевизионните театри завърши

София, 25 май 1968 г. /БТА/  Днес в столицата тържествено завърши Първият международен фестивал на телевизионните театри, организиран от Българската телевизия. В продължение на една седмица пред членовете на международното жури, пред представители на творческия колектив на Българската телевизия, както и пред много журналисти, артисти и режисьори бяха показани 11 конкурсни пиеси и четири пиеси извън конкурса. По време на фестивала се състоя и разговор по въпросите на телевизионната драматургия.

Тази вечер бяха обявени наградите на първия Международен фестивал, определени от жури с председател Ангел Вълчанов, главен режисьор на Българската телевизия.
В своето слово при връчване на наградите Богомил Нонев, главен директор на Българското радио и телевизия, отбеляза, че постановките от Първия международен фестивал утвърдиха високо и страстно изкуството на хуманизма, разкриха богати човешки характери и благородни стремежи, запознаха ни с различни творчески почерци, носиха пламъка на голямото вдъхновение.

Голямата награда на Българската телевизия – “Златната ракла”, се дава на Централната телевизия в Москва за постановката на “Учителят по руски език”, втора награда – “Сребърната ракла” - на Полската телевизия за постановката “Младежи” и трета награда – “Бронзовата ракла” на Българската телевизия за постановката “Овенът е малък”.

За нови търсения в телевизионната драматургия и режисура е отлична постановката “Една тежка сърдечна компликация” на телевизионната студия в Прага.
Със специална почетна грамота за създаване на спектакъл на съвременна тема и утвърждаване на високите нравствени идеали на социалистическия хуманизъм Българската телевизия отличава установката на “Чуждия дом” на Телевизионната студия в Киев. Със специална почетна грамота за високо идейно-художествено пресъздаване на темата за духовното израстване на съвременния човек, Българска телевизия отличава и постановката “Сестрите Бога” на Румънската телевизия.

Награда за телевизионна драматургия се присъжда на Имре Черхалми, автор на телевизионната постановка “На пет”, представена от Унгарската телевизия.
Награда за режисура получават Тимо Бергхолм и Осмо Харкимо, режисьори на телевизионната постановка “Сирку”, представена от Финландската телевизия.

Наградата за изпълнение на мъжка роля се разпределя между изпълнителите на ролята на Распутин - Филипов от телевизионната постановка “Крах” /на Беларуската телевизия/ и изпълнителя на ролята на Блаж - Руди Космач от телевизонната постановка “Еретикът Блаж” на телевизията в Любляна. 
Наградата за изпълнение на женска роля се присъжда на изпълнителката на мадам Супо - Хелене Вайгел от постановката на чехословашката телевизия “Една тежка сърдечна компликация”. 

Закривайки фестивала, Леда Милева, директор на Българската телевизия, отбеляза, че това бе трибуна за изява на социалистическото изкуство, на най-хуманните идеи на нашето време. Ние сме убедени, каза тя, че изкуството не може да стои настрана от големите въпроси на нашето време, че телевизионният театър със своята милионна аудитория е не само средство за отдих и забава, но и мощно идеологическо оръжие. 

Председателят на Комитета за изкуство и култура Павел Матев даде вечеря в чест на участниците в Първия международен фестивал на телевизионните театри, организиран от Българската телевизия. 

През годините в своя бюлетин “Вътрешна информация” БТА отразява фестивалните събития:

"Хайка за вълци" е носител на "Златната ракла" в 25-то издание за телевизионно филмово творчество

 Пловдив, 14 октомври 2000 г. /БТА/ Филмът на Българска национална телевизия "Хайка за вълци" с режисьор Станимир Трифонов и сценарист Ивайло Петров получи голямата награда "Златната ракла" в раздел за игрални и сериални български филми, обяви днес Владо Даверов в Пловдив.
Фестивалът за телевизионно творчество на български документални филми, наградата спечели филмът "Обвинението-присъдата" с режисьор Анна Петкова.
В третия раздел на фестивала - международни филми - наградата беше присъдена на руския филм "Вечерни светлини".

Международното жури присъди и своя награда на българския филм "Стъклени топчета" с режисьор Иван Черкелов.
В 25-тия международен фестивал "Златна ракла", който по традиция се провежда в Пловдив, се представиха 25 български спектакъла и 14 чуждестранни филма от 11 страни.
Наградите ще бъдат връчени на официална церемония тази вечер. 

***

Българският филм "Дзифт" получи най-много награди на Международния  телевизионен фестивал "Златната ракла" в Пловдив

Пловдив, 27 септември 2008 г. /БТА/ Три награди спечели българският филм "Дзифт" на тазгодишното издание на Международния телевизионен фестивал "Златната ракла", който се закрива тази вечер в Пловдив. За една странна и объркана съдба на бивш затворник, осъден несправедливо, за перипетиите, през които минава той в търсене на самия себе си, се разказва във филма. Режисьорът Явор Гърдев беше удостоен с приз на фондацията "Галя Бъчварова", а операторът Емил Христов получи награда от Съюза на българските филмови дейци. Черно-белият филм е невероятно постижение, коментираха критиците, оценили по достойнство филма, който в крайна сметка се оказа и находката на фестивала.    

"Чудото на Берлин" е продукция на  германска телевизия, която спечели голямата награда "Златната ракла", касаеща падането на Берлинската стена, пречупен през погледа на няколко пострадали семейства. 
В раздела за документални филми голямата награда спечели немският филм "Млечен бар". Полски емигранти в Германия, които се сблъскват с ежедневието около едно заведение, което са открили и с което трудно се справят - това е филмът на режисьорите Терезе Мьорнвик и Ева Айнхорн.

Два филма си поделиха "Сребърната ракла" в раздела за телевизионни репортажи, без журито да отличи първенец. Италианският "Роби на лукса" и френският "В челюстите на дракона" са отличени  за принос на киното по темата за нечовешката експлоатация на труда.
Най-малка беше конкуренцията в раздела "Телевизионни филми и мини сериали за деца и юноши". Там наградата получи белгийският филм "Лека нощ, Франк". 

/ГИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:45 на 03.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация