site.btaСветовното производство на вино се възстановява с бавни темпове през 2025 г., но остава под обичайните нива, отчита международна браншова организация
След катастрофалната 2024 г., белязана от екстремни климатични условия, световното производство на вино през 2025 г. се очаква да се увеличи слабо - с около 3 на сто до 232 милиона хектолитра (mhl), но остава значително под средните стойности за последните години. Това се посочва в публикувани днес оценки на Международната организация по лозата и виното (International Organisation of Vine and Wine - OIV), въз основа на данни от 29 държави, представляващи 85 на сто от производството и цитирани от Франс прес.
Въпреки този лек подем, производството се очаква да бъде с около 7 на сто под петгодишната средна стойност и за трета поредна година световният пазар ще остане в състояние на ограничено предлагане. Основните причини за това са климатичните промени и прмяната в навиците на потребителите, отбелязва организацията, включваща 51 държави.
Европа, която все още произвежда близо 60 на сто от виното в глобален мащаб, показва слабо възстановяване с очакван обем от 140 милиона хектолитра или с 2 на сто повече спрямо 2024 г., но остава с 8 на сто под средното си ниво за периода 2020-2024 г., което отразява „нарастващото влияние на екстремните климатични явления“, отбелязва организацията.
Ако тази оценка се потвърди, това би била втората най-слаба реколта, регистрирана в Европа от началото на века.
Регионалните контрасти обаче са забележими, дори в рамките на отделните страни.
Франция очаква реколта от 35,9 милиона хектолитра, което е с 16 на сто под средното за последните пет години и би била най-слабата реколта от 1957 г. насам, под влиянието на високите температури, сушата и частично от изкореняването на лозя в страната.
Подобна ситуация се наблюдава и в Испания, където след три поредни години на суша, ефектът от която бе изострен от горещини и градушки, се очаква реколта от 29,4 милиона хектолитра.
Португалия и Германия също пострадаха от проливни дъждове. Италия, водещият световен производител, се очаква да достигне 47,4 млн. хектолитра, с което се връща обратно към средното си равнище.
В някои страни от Централна и Източна Европа като Унгария, Румъния и Австрия се очакват по-добри от средните резултати.
САЩ, четвъртият по големина производител, частично възстановява обемите си с 21,7 млн. хектолитра, което е с 3 на сто повече спрямо слабата реколта през 2024 година.
В Южното полукълбо (с очаквани общо 49 млн. хектолитра) резултатите като цяло също са смесени и са под петгодишната средна стойност заради „климатичните предизвикателства“. Умерено възстановяване се наблюдава в Република Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия и Бразилия, докато Чили е засегната от горещини, неравномерни валежи и недостиг на вода, отбелязва Международната организация по лозата и виното, която ще публикува окончателните си данни през април догодина.
Въпреки ограничените обеми организацията отчита положителна перспектива - възможност за балансиране на глобалния пазар и стабилизиране на запасите, дори когато потреблението на вино намалява, а международната търговия се осъществява в среда на „повишена несигурност“.
„Не трябва да забравяме, че много региони и хора страдат от последиците на климатичните промени“, подчерта генералният директор на организацията Джон Бейкър пред АФП. „Но ако погледнем глобално, е окуражаващо, че се постига по-добър баланс между предлагане и търсене, което укрепва износните цени“, допълни той.
Същевременно световната консумация на вино през 2024 г. спада до най-ниското си равнище от над 60 години под въздействието на инфлацията, нарастващите разходи и трайната тенденция за намалено потребление, наблюдавана от 2018 г. насам, показват последните официални данни на Международната организация по лозата и виното.
/ЕС/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина