site.btaНеобходимо е създаването на самостоятелен съюз на лозарите, смятат експерти от сектора
BOBSTH 12:25:31 23-08-2018
MH1222BO.010
Плевен - лозарство - институт
Необходимо е създаването
на самостоятелен съюз на лозарите,
смятат експерти от сектора
Плевен, 23 август /Малин Решовски, БТА/
Необходимо е създаването на самостоятелен съюз на лозарите или възстановяване на съществувалия в миналото браншови съюз на лозарите. Това заяви на Открития ден, организиран от Института по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен, дългогодишният селекционер в института проф. Мирослав Иванов.
Според него днешният проблем на лозарите е липсата на подобна браншова организация, която да се грижи за развитието на сектора. Проф. Иванов даде пример със субсидията за лозарството в България, която не е променяна от времето, когато страната ни влезе в ЕС и е равна на субсидията при пшеницата. Разходите за отглеждане на декар лозе са много по-големи, нараснаха в пъти и вече достигат 400-500 лева на декар, посочи проф.Иванов. Той припомни, че България е била три пъти на първо място по износ на десертно грозде в света, а сега на българския пазар липсват български сортове грозде. В същото време българската селекция е на световно ниво и ние имаме създадени качествени нови сортове десертно и винено грозде, подчерта проф. Иванов. По думите му нов лозарски съюз е нужен, за да предлага законодателни промени в подкрепа на сектора, защото според него България има най-добри почвено-климатични условия за отглеждане на десертно грозде в Европа.
Тази година лозарите имат опасения, че монополисти на пазара от страна на винопроизводителите ще диктуват много ниска изкупна цена за гроздето - 40-50 стотинки за килограм, което може да погуби поминъка на лозарството, коментира проф. Иванов. Ако лозарите имат самостоятелна браншова организация, това не биха допуснали, смята той.
Откритият ден днес в ИЛВ, бе организиран съвместно с Министерството на земеделието и храните и Селскостопанската академия. Представени бяха нови сортове лози, дадена бе актуална информация за болестите и неприятелите, за нови препарати за борба с тях, показана бе изложба от 40 вида зряло десертно и винено грозде.
Срещата завърши с дегустация на десертно грозде - реколта 2018 г., и вино - реколта 2017 г.
/МХ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина