Паметник на първия български комендант на Одрин генерал-майор Ваклин Церковски бе открит в ПерникПаметник на първия български комендант на Одрин генерал-майор Ваклин Церковски бе открит днес в пернишкия квартал "Църква". Монументът се намира пред сградата на кметството и е сред трите проекта за военни паметници от област Перник, за които през 2017 година бяха отпуснати пари от правителството. Тревните площи около паметника са облагородени, монтирана е военна техника, подарена от Министерството на отбраната. На събитието присъстваха областният управител на Перник Ирена Соколова, кметът на община Перник Вяра Церовска, кметът на квартал "Църква" Румен Петров, Иво Антонов, директорът на Дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов и много други гости.
Генерал-майор Ваклин Церковски е роден на 19 октомври 1858 г. в тогавашното село Църква /днес квартал на Перник/, заради което и получава тази фамилия. Едва 18-годишен участва в Сръбско-турската война. Преминава през всички фази на Руско-турската освободителна война 1877/78г. През 1879г. завършва Военно училище в София с чин подпоручик. Участва в Сръбско-българската война през 1885 г. През Балканската война 1912 г. Церковски, вече като генерал, е призован отново в армията за командир на Преславската дивизия. Участва в славните победни боеве за Лозенград, Караагач, Чаталджа и Одрин. На 13 март 1913г. е назначен за първия комендант на Одрин. За бойните си заслуги е носител на ордени за храброст от пет войни - Сръбско-турската от 1876 г., Руско-турската освободителна война от 1877-78 г., Сръбско-българската от 1885 г., Балканската - 1912 г. и Междусъюзническата - 1913 г. За всичко това и заради още негови заслуги е провъзгласен за "Герой на Шумен", където е прекарал последните години от живота си. Поздравителен адрес изпрати министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Видео - Елка Робева. Монтаж - Валя Ковачева.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg