Подводница "Слава" става музей от 18 август 2020

  • 05.08.2020
  • 02:37 мин.


Ремонтът на подводницата "Слава", която е базирана на пристан в Белослав, в близост до Музея на стъклото, върви с пълни сили, за да е готова за отварянето й като музей на 18 август. В момента се извършва ремонт по настила на пети отсек, за да осигурим безопасността на преминаващите, разказа за БТА о.з. Йордан Йорданов, който е бил командир на бойните части 1 и 3 и за малко време старши помощник-командир на плавателния съд. Подводницата не в добро състояние, но се полагат неимоверни усилия тя да стане достъпна и безопасна за посетители. Освен външната част, за бъдещите гости се подготвя и вътрешността на плавателния съд.

"На хората им е интересно, защото не всяка държава в света има подводница. Кораби имат всички, но подводници – не. За съжаление вече и ние нямаме", каза о.з. Йордан Йорданов .

Според справката, подводницата е построена и пусната на вода пред септември на далечната 1959 година в тогавашния СССР. България получава подводния кораб през 1985 година, а българският военноморски флаг е вдигнат в края на декември същата година.
Последното плаване на подводницата е на 21 декември 2010 година, а на 1 ноември следващата година от последната българска подводница е спуснат флагът. Подводницата  "Слава" е дарена през януари 2013 година на община Варна /вместо подводницата "Надежда"/ за музей на българското подводно плаване.
В началото на 2019 година е сключен договор между община Варна и фондация "Белославско стъкло" за превръщането на подводницата в музеен експонат. В края на ноември м.г. "Слава" е пребазирана на последния си пристан в Белослав.

Видео: Красимир Кръстев. Монтаж: Емил Граничаров.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg