Приемственост и обновление за БТА - интервю с генералния директор Кирил ВълчевТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

БТА трябва да се превърне в платформа на важната информация за останалите медии, каза новият генерален директор на Българската телеграфна агенция /БТА/ Кирил Вълчев. В интервю пред доц. Георги Лозанов той обясни, че националната информационна агенция не е ограничена пространствено, може да поеме всички мнения и всички гледни точки, като така може да послужи за платформа на останалите медии, които вече да изберат кое е важното за тях, да го подредят, да го комбинират, да намерят кой да го коментира, така че различните новини да бъдат разбрани по-добре. Кирил Вълчев посочи още, че предстои новините и информациите от БТА да станат безплатни, за което обаче е необходима промяна в закона. Той допълни, че е поставил това като едно от условията, за да поеме поста, и е оптимист, че промяната в закона скоро ще е факт. По думите му няма никаква логика БНР и БНТ да са безплатни, а БТА да е платена, при положение, че и трите са обществени медии. Не може в 21 век, при цялата конкуренция на социалните мрежи, БТА да е платена. В момента има мощни социални мрежи и много безплатно съдържание, но и проблем с това съдържание, че то не е достоверно, и всъщност става така, че фалшивите новини са безплатни, а истинските новини на БТА - платени. Необходимо е да бъдат отпуснати средства от държавата за закупуването на сървъри, които да позволят БТА да стане със свободен достъп. Кирил Вълчев подчерта, че в работата си ще заложи на приемственост, съчетана с обновление. Много бих искал да възстановим регионалността,  като това ще стане с кореспондентска мрежа, особено на Балканите, защото е добре да познаваме съседите си, допълни още Кирил Вълчев. Не е случайно, че първият чуждестранен колега, с когото той ще се види още утре, е Драган Антоновски - директор на агенция МИА. Кирил Вълчев заяви категоричното си намерение да продължи станалите традиционни в последните 15 години Световни срещи на българските медии, които се провеждаха по идея на отишлия си без време от този свят генерален директор на БТА Максим Минчев. Много бих искал да реализираме и това, което искаше и самият Максим Минчев, а именно да превърнем в системни кореспонденти на БТА тези български медии зад граница, допълни още Кирил Вълчев. Той посочи още, че има желанието БТА да създаде емисия за българите в чужбина, която да ги информира за ставащото в родината на достъпен език. В интервюто той сподели и спомени от работата си през годините в БТА - първо като репортер в редакция "Информация за чужбина", а след това и като юрист и постоянен правен консултант на БТА.

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg