За трета година в Угърчин се състоя Трюфел фест, който събра ловци и любители на трюфелиСъбитието е част от традиционния есенен панаир. „Идеята му е да се популяризира този бизнес, който има все по-големи мащаби в България. Много хора в Угърчин се занимават с това. В Угърчин е и фирмата, която е най-голям износител на трюфели. Амбицията ни е да наложим този фестивал в България”,  заяви заместник-кметът на община Угърчин Мария Динова.
Според Цветозар Мичевски, собственик на фирма, която изкупува и изнася трюфели, както и един от организаторите на тазгодишния фест, поради интензивните валежи това лято ловците на трюфели очакват добър сезон за белия трюфел, който е най-скъп. Ловът е започнал в края на август, началото на септември, а пазарите отварят на 1 октомври.
Мичевски каза още, че 99,9 процента от черния трюфел се изнася за чужбина, като най-големият пазар е Италия. „Това е така, защото още нямаме културата да ги консумираме и да ги приготвяме”, заяви той е добави, че цената на гъбата варира от 40-50 лева за килограм до 10 хиляди лева в зависимост от вида и сезона. В България с лов на трюфели се занимават около 10-15 хиляди души. Затова според Мичевски трябва да има регламент за лова, за да се запазят находищата на трюфели.
Най-богати на черен трюфел са районите на Разград, Шумен Търговище, тъй като почвата и растителността там са по-благоприятни. В Угърчин, макар и в по-ограничено количество, също има, дори се намират и в дворовете на къщите.
Днес в града се събраха над 20 души, занимаващи се с лов и преработка на трюфели. Фестът започна със състезанието „На лов... за трюфели”, в което десет кучета с помощта на техните собственици трябваше да отрият възможно повече количество от гъбата в определен за целта терен. Най-добрите кучета търсачи получиха награди, а за всички участници имаше изискана кучешка храна, солети и вода в специално пригоден за тях ресторант.
Собствениците им, както и останалите гости на събитието, могат да опитат италиански сладолед и сладки, както и приготвен от Ути Бъчваров омлет с трюфели. Предлагат се и разнообразни продукти с тази гъба, сред които сирене, бонбони и различни сосове. На щандовете се продават и пресни трюфели и други диворастящи гъби.
За доброто настроение на присъстващите вечерта ще се погрижат Криско, Тита и Михаела Филева.
Видео - Даниела Балабанова. Монтаж – Младен Стоянов.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg