Гръцкият бизнес очаква икономическото възстановяване да оживи връзките и с БългарияНа откриването на Солунския международен панаир гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че възстановяването на гръцката икономика върви по-бързо от очакваното и повиши прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт тази година от 3,6 на цели 5,9 процента. Мнозина представители на бизнес средите в Гърция обаче, като подчертават тесните икономически връзки между България и Гърция, виждат и известно забавяне в динамиката на тези отношения, което само отчасти се дължи на кризата с пандемията от КОВИД-19.

Димитрис Янакис, първи зам.-председател на търговско-промишлената камара в град Серес, вижда причините за забавянето в икономическото сътрудничество в увеличената себестойност на производството и услугите в България след влизането в Европейския съюз:

"Имаме много съвместни проекти. Много компании от Серес развиват дейност в България. Нашата префектура има много добри връзки с област Благоевград, над 2500 гръцки фирми развиват дейност там и много от тях са от Серес. Действително обаче има известен застой, защото България вече е в Европейския съюз, себестойността и там се увеличава, донякъде се изравнява със себестойността в Гърция, така че този баланс има съществено значение".

Председателят на стопанската камара в Драма Стефанос Георгиадис търси причините по-скоро в глобалната икономическа конюнктура:

"С България имаме много добри отношения на сътрудничество, преди всичко с компании в областта на производството на мрамор и на строителни материали. Съществуват съвместни предприятия и в производството на алуминиеви изделия и в хранителната промишленост. Драма участва и в различни проекти в рамките на програмата за европейско териториално сътрудничество, които реализираме заедно с партньори от България. Застоят през последните години е предизвикан главно от условията на световните пазари, където вече се проявява една друга динамика. Какво имам предвид? В този момент има един взрив на инфлацията в световен мащаб и увеличаване на цените. Това вече предизвиква застой и предвещава евентуално ситуация на рецесия през следващите години. Никой не знае колко ще продължи това. Смятам обаче, че в нашата страна, Гърция, в този момент има огромен ръст на брутния вътрешен продукт, който променя изцяло политиката на правителството в посока на подкрепа на малките и средните предприятия и това ще промени и условията за сътрудничество, особено в сферата на износа. Смятам, че това ще бъде в полза и на България".

Зои Козмиду, изпълнителен секретар на област Източна Македония и Тракия, отдава затрудненията предимно на пандемията и очаква изгубеното време да бъде наваксано:

"Със сигурност КОВИД създаде една несигурност в нашите усилия. Това не мисля, че се дължи на някоя от страните, а е един световен факт. Разбира се, полагат се усилия във всички посоки, за да бъдат максимално развити резултатите от сътрудничествата и да бъдат установени нови контакти и нови възможности за развитието им в бъдеще. Например ние винаги присъстваме на изложения в София и на други места в България. За съжаление през последната година не успяхме да оползотворим тези отношения. Смятам обаче, че ще продължим в същата посока с още по-голяма интензивност, за да наваксаме изгубеното време".

Оптимизъм изразява и депутатът от Серес от управляващата Нова демокрация Анастасиос Хадзивасилиу:

"Премиерът Мицотакис представи един изключителен пакет в подкрепа на икономиката на стойност около 4,5 млрд. евро, който се основава на успеха на правителството през последното тримесечие да имаме растеж от 16,2 процента. Това създава големи предпоставки за оптимизъм и повишава целите за растежа на БВП през 2021 година много повече от първоначалните. България е страна-партньор, с която през последните години имаме дълбоки връзки и сме заедно в ЕС. Знаете, че цел на правителството остава укрепването на икономическите ни връзки, през изминалите години програмите за териториално сътрудничество са създали огромни възможности. Убедени сме, че и с фонда за възстановяване на ЕС с България ще имаме възможност да задълбочим тези връзки. Воля и решимост съществуват. България е в преходен период заради политическата ситуация, но въпреки това ние сме решени да си сътрудничим с всяко правителство, което българският народ постави на власт".

Репортер и оператор - Петър Къдрев, специален пратеник на БТА в Солун

Монтаж - Даниел Иванов

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg