ЕК: 75 процента от пълнолетните в ЕС са ваксинирани срещу ковидЕвропейската комисия отчита, че 75 процента от пълнолетните европейци вече са ваксинирани против ковид. ЕС е издал досега близо 600 милиона сертификата за ваксиниране, преболедуване или изследване за новото заболяване.

В 43 държави по света европейските сертификати се приемат, а 60 чужди страни искат да постигнат споразумение с ЕС за взаимно признаване на удостоверенията.

Сертификатите са помогнали за ръст от 200 процента при пътуванията с граждански полет в ЕС това лято, показват данните на комисията.

Предвижда се ЕК да предложи преди март догодина удължаване на употребата на сертификатите за пътуванията в ЕС. Общо 20 европейски държави ползват документите не само за пропускане през границите, но и за вътрешни цели, уточни комисията.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС е изнесъл половината от произведените количества ваксина срещу новата болест. ЕС подкрепя постигането на целта в следващите месеци 70 на сто от пълнолетните хора по света да получат ваксина.

Автор: Николай Желязков, кор. на БТА в Брюксел

Кадри: ЕС

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg