Хиляди млади хора представиха визията си за Европа на Младежка конференция в СтрасбургХиляди млади хора, сред които и български младежи, представиха визията си за Европа в рамките на Младежка конференция, която се проведе в Страсбург. Тази година във форума се включиха десет хиляди участници, за да обсъдят повече от 2000 идеи в рамките на 160 дейности, с които очертаха своята визията за Европа.

"Аз съм от остров Бонер в Карибско море и наоколо има няколко острова, включително Бонер, който са много богати на ресурси. Тук сме, за да съберем впечатления, информация, да видим какви са възможностите, които да отнесем вкъщи", разказа Антъни.

"Това, което е най-ценно за мен, е да споделяме идеи и опит с други хора. Мисля, че когато говорим за икономика например, не може да се стои отделено от хората, върху които тя има ефект, защото в края на деня политиката се отразява върху хората, така че най-ценното е, че можем да дойдем тук и да участваме в тези дискусии, сподели пък Гленфърт от остров Кюрасао.

"За мен е наистина страхотно да видя колко много неща се случват, защото бях чувала за Европейския парламент и комисия, но не знаех колко много младежки проекти предлагат, в които можеш да се включиш", разказа Полина от Германия.

"Разнообразието е мое мото, защото научаваме толкова много от чуждите гледни точки. Това разкрива нови хоризонти, да имаш всички гледни точки за една тема. Да срещна и да се запозная с различни хора от Европа, да изградим мостове помежду си - страхотно е" каза сподели Ипцихер от Франция.

На събитието присъстваха и десетки младежи от България, които се включиха в дискусиите за бъдещето на Европа. Един от участниците в Младежката конференция е 17-годишната Оля Терзиева от Сандански, която има опит от местния проект "Моят глас има значение", реализиран в родния й град от Сдружение "За промяната". "Лично за мен, а смятам, че и цялата група, която се включихме, имахме интерес относно професиите на бъдещето, как се развива България и какво предстои относно нейното развитие спрямо европейските държави и всъщност как тя има възможността да се развива спрямо нововъведенията, които се появяват, относно технологии, зелената сделка. Това е нещо толкова голямо и зашеметяващо, човек да има възможността да се докосне до нещо толкова огромно, което засяга толкова милиони животи, и как всички заедно можем да постигнем нещо невероятно, тъй като аз знам, че там идват хора с искрени мечти и цели и вярват, че всички заедно сме промяната, която предстои", разказа Оля. Според Елеонора Сливкова, ръководител на Сдружение "За промяната", най-впечатляващо за българската група младежи е това, че те са част от голямото европейско семейство и имат възможността техните идеи да бъдат чути. "Те се включиха в инициативите на местно ниво и в резултат от този проект и тяхната активност решихме, че Младежкият форум в Страсбург ще бъде един изключително положителен завършек на това, което те започнаха на местно ниво. Те бяха изключително активни в процеса на регистрация на групата, осъзнати, че искат наистина да са там, да могат максимално да изчерпат от възможностите и знанията в ЕП, допълни Йорданка Нонева от Сдружение "За промяната".

Конференцията не се изчерпва само с обсъждане на предложения. Двадесетте най-популярни идеи от Младежката конференция ще бъдат обобщени в доклад и представени на следващата пленарна сесия на  Конференцията за бъдещето на Европа, която ще се проведе в Европейския парламент в Страсбург на 22 и 23 октомври.

Репортер и оператор - Десислава Велкова

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg