Гръцките ученици се завръщат в училищата с маски навсякъде, освен на обяд и в час по физкултураУчебната година в Гърция започна при строги мерки за безопасност от разпространение на КОВИД-19. В наредба на министерството на образованието, която ще бъде в сила до 31 юли, се определя, че защитните маски са задължителни за всички преподаватели, за учениците от всички класове, за целия училищен персонал и за външните посетители както в помещенията на закрито, така и в откритите пространства на училищата. Без маска децата ще бъдат само по време на хранене и в часовете по физкултура, като тогава ще трябва да бъде осигурено спазването на дистанция. Изключение от задължението да носят маска се допуска за ученици със здравословни противопоказания.

При възможност училищата ще могат да определят различни часове за започване на учебните занятия и различни входове, за да се избегне струпването на ученици.

На учителите е позволено по време на учебния ден да дават на учениците възможност да свалят маските си за почивка за няколко минути, когато класът е спокоен, няма необходимост учениците да говорят и е възможно да се спазва дистанция.

Освен това всички преподаватели и учениците на възраст над 12 години трябва да разполагат със сертификат за ваксинация или удостоверение за прекаран КОВИД-19, като в противен случай трябва два пъти седмично да се подлагат на тест за коронавирус. Разликата е, че учениците ще получават безплатни тестове, които трябва да бъдат извършени в домашна среда, докато учителите трябва да си правят лабораторни тестове за собствена сметка.

По данни на синдикатите ваксинираните учители в Гърция са около 85 процента. Ваксинираните ученици във възрастовата група 12-14 години са 13 процента, а в групата 15-17 години - 25 процента.

Репортер и оператор - Петър Къдрев, специален пратеник на БТА в Солун

Монтаж - Даниел ИвановТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg