За протеста и участието на младите хора в него - разговор на доц. Георги Лозанов с политолога Калоян ВелчевТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Протестът у нас постига доста, може би не основните си цели, но все пак помогна да се създаде една изцяло нова обществена среда, каза в интервю за БТА политологът и активен участник в протестите Калоян Велчев. Според него протестът не е само на младите, въпреки че в началото беше така етикетиран заради това, че едно изцяло ново поколение се появи на улицата със своите искания за повече демокрация и върховенство на закона. В момента вече може би младежкото участие е понамаляло, в сравнение с лятото, тъй като много от младите хора се върнаха в чужбина, където учат или работят, но и там те не престават да протестират. Ние сме едно цяло поколение, което изцяло е израснало в демократична среда, в годините на прехода, по-голямата част от съзнателния ни живот е преминал с господин Борисов като премиер и за нас той е символ за някаква корумпираност и несправедливост, каза още Велчев. Според него протестът не може да се окачестви като единен, както и че групите, които участват в него, са хомогенни, но това не е проблем. Според Велчев динамиката вътре в протеста е впечатляваща и точно това го прави толкова различен и интересен. Проблемът с единството засега е, че не може да се появи ясна и силна алтернатива, смята още той. Политологът очаква след изборите един изключително шарен парламент, в който ще има тежки коалиционни договорки. По думите му протестът, независимо че е граждански, задава основните политически теми, на базата на които после могат се създадат коалиции. Според него след изборите коалициите няма да се правят на безпринципна основа, както досега, защото се появиха теми, около които целият протест се консолидира. Една от тях е съдебната реформа и увеличаване отчетността на главния прокурор. В този смисъл има ясна тема, по която би могло да се формира коалиция, която дори да е широка, тоест да включва много партии, каза още Велчев. Според него при положение, че ГЕРБ загубят изборите, те ще бъдат една много силна опозиция, която ще държи под постоянно напрежение следващото управление. Това, от една страна, би могло да упражни позитивен ефект и да се започнат по-бързи и мащабни реформи, но може да доведе и до съвсем пълен блокаж. Според него протестът може би не дава единна политическа алтернатива, но дава единна политическа визия за това какво би трябвало да се случи, което е не по-малко ценно. По думите му някои от по-активните протестъри могат да попаднат в следващия парламент. Самият той обаче няма политически амбиции и предпочита да си остане в ролята на анализатор. Според него, за да се справим с "дълбоката държава", проблемите би следвало да се решават казус по казус и да се започне от една мащабна съдебна реформа, за да може най-малкото да се върне доверието в правораздавателната система, а така също и да излязат от политиката някои хора със съмнително минало.

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg