Бойко Борисов инспектира началото на аварийния план за ПерникПремиерът Бойко Борисов инспектира началото на аварийния план за Перник. Той пристигна за началото на алтернативното трасе на клон 2, където ще бъде положен нов магистрален тръбопровод. "Тук политика няма. Нашият интерес е да решим тази криза по най-добрия начин. Всеки ден е важен да се справим. Работим активно", каза премиерът. Според него ще бъдат направени магистрален водопровод, нова и стара пречиствателни станции и ще се подменят критичните участъци във водопроводите и канализационните системи в града. Министър-председателят посочи, че държавата ще съдейства с всичко, което може и заяви, че очаква още днес община Перник да подготви документално всичко необходимо за отпускане на финансова помощ от държавата.
Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че в момента по трасето има три машини и за три дни загубите на вода са намалели с 20 процента. Според Караниколов има два варианта за преодоляване на водната криза в града - единият е за водопроводно трасе за 2,2 милиона лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 милиона лева без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ "Република".
"Около "Стомана" е като тресавище - блато, водата изтича в земята", каза Борисов. Той настоя да се потърси отговорност какво се е случило от 1990 година досега с цялата индустриална зона, като наблегна на начина на приватизиране на ТЕЦ "Република".
За да не се стига и в други региони до проблем с водата, премиерът Бойко Борисов призова всички ВиК дружества в страната да вземат нужните мерки. "Работата на изпълнителната власт е да решава проблемите и затова са отпуснати пари, пратени са екипи и денонощно следят и министрите, и кметът", каза още министър-председателят. Бойко Борисов заяви, че всеки град в нужда може да разчита на подкрепа от правителството, но уточни, че към момента никой друг кмет не му е сигнализирал за проблем. Премиерът заяви, че министърът на икономиката Емил Караниколов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов ще останат в Перник докато не завършат първите три цикъла от аварийния план. Видео и текст: Елка Робева. Монтаж: Емил Граничаров.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg