За първи път в света Атанас Димитров прави реконструкция на тракийски птицеглав боен кораб отпреди 3200 години

  • 07.08.2020
  • 03:03 мин.


Атанас Димитров е от малкото  български  режисьори с дългогодишен и траен интерес към археологията. Той е не само режисьор, продуцент и автор на много филми и телевизионни поредици. Той страстно реконструира оръдия на труда и оръжия от бронзовата епоха, възстановява тракийска колесница, прави и реплика на кораба, с който митичният тракийски цар Резос пътува до Троя.

Новият му проект сега е реконструкция на тракийски птицеглав боен кораб отпреди 3200 години. Това се прави за първи път не само в България, но и в света.

Според древните предания този вид кораб е участвал в битката на морските народи срещу фараона Рамзес III. В коалицията на морските народи са участвали и траки - това е доказано от археолозите още през 18-19 век. Тези древни тракийски племена са създали бойни птицеглави кораби. Атанас Димитров следва точна реконструкция на такъв кораб отпреди 3200 години - на базата на фреските от храма Мединет Хабу в Луксор. Всичко е ръчно изработено, по кораба няма нито един детайл, който да е от метал, всички пирони са дървени. Корабът има древни навигационни системи, такелажът е абсолютно оригинален. Корпусът на кораба е изграден изцяло от дъб, добит от Долината на тракийските царе, за което е помогнала община Казанлък. За изолация се използва също древния начин – боров катран.

Древният кораб се изгражда край язовир „Копринка”. Пускането на вода ще се осъществи заедно с Военноморското училище и със студенти от Националната спортна академия.  Голямото събитие се очаква в средата на август, когато ще се направят демонстрации на древно мореплаване, както и демонстрации на бита на древните тракийски мореплаватели.

Видео: Атанас Жеков. Монтаж: Валя Ковачева.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg