"Воден апокалипсис" в България не се задава, заяви министър Петя Аврамова"Воден апокалипсис" в България не се задава, ако някой се опитва да всее страх в хората за липсата на вода, за мен това е абсолютно непочтено, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на пресконференция за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната.
Според Аврамова, в криза темата се използва политически и БСП вероятно се готви за дебатите в парламента. Тя изнесе данни за какъв период от време ще стигне водата в язовирите, ако тя се ползва само за  питейно-битови нужди:

Язовир "Тича" има воден обем за 30 месеца, ако се ползва само за питейно-битово снабдяване, язовир "Камчия" – за 10 месеца., язовир "Асеновец" – за 4,5 месеца, язовир "Бебреш" – за 3 месеца.

Николай Нанков, заместник - министър на регионалното развитие и благоустройството информира за настоящото положение в Перник.  В язовир "Студена" в момента има 3,8 млн. куб. метра общ обем, като реалният е малко над 1,5 млн. куб. метра.

За финансиране на нормална  инфраструктура на водния сектор ще са необходими 12 милиарда лева, каза Николай Ненков.Несъбраните вземания за ВиК  дружествата от битовия сектор са  80 милиона лева.

Видео: Красимир Михайлов. Монтаж: Емил Граничаров.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg