Излязоха първите три тома от поредицата "Вечните книги на България"Премиера на първите три тома от поредицата "Вечните книги на България" се състоя тази вечер в мултимедийния център на БТА.
Издадените от фондация "Българско слово" книги са "Жития и чудеса на български светци" (съставител - Иван Добрев), "Поезия и публицистика" на Христо Ботев (съставител - Кирил Топалов) и "Скрити вопли" на Димчо Дебелянов (съставител - Валери Стефанов).
Тази вечер кацат три космически кораба, три книги, които пренасят идеи през вековете, създадени от българи и за българи, каза почетният член на редакционната колегия на "Българско слово" акад. Антон Дончев. По думите му създателите на книгите могат да бъдат наречени новите галилеевци, защото, както Галилей се е борил да докаже, че не Земята, а Слънцето е център на света, така и те искат да докажат, че центърът на нашия свят е не материалното приобщаване, а културата и човешкият дух.
Бих си помечтала тази поредица да стане достояние и на нашите общности зад граница, защото там има глад за българска литература и за българска култура, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й още по-важното е книгите да бъдат рекламирани в България, за да станат предмет на дискусии.
Много важно е да се запази българската памет, прави чест на фондацията, че работи в тази насока, каза председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.
Предвижда се издаването на общо 101 книги в следващите десет години, след това ще мислим за втора част, обяви издателят Петьо Блъсков от "Труд".
Видео - Красимир Михайлов. Монтаж - Валя Ковачева


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg